Μέτριος κίνδυνος μεγάλων σεισμών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι το πιο σεισμικά ενεργό ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Η περιοχή του Άνω Ρήνου Graben, η Zollernalb και η περιοχή της λίμνης Κωνσταντίας επηρεάζονται ιδιαίτερα. 

Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος ενός σεισμού μεγέθους όπως αυτός στην Τουρκία;

Παρόλο που η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι το πιο ενεργό σεισμικά ομόσπονδο κρατίδιο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δύσκολα υπάρχει κίνδυνος ενός σεισμού τόσο καταστροφικού όσο αυτός στην Τουρκία.

Οι σεισμοί μεγέθους πολύ πάνω από 7 βαθμούς είναι απίθανοι στον Άνω Ρήνο καθώς και στον Zollernalb λόγω της τοπικής δομής, ενημέρωσε ο Martin Hensch από την Κρατική Υπηρεσία Σεισμών (LED) στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Φράιμπουργκ.

Για πιο ρεαλιστικούς σεισμούς μεγέθους περίπου 6 βαθμών, τα κτίρια σε αυτή τη χώρα είναι συνήθως αρκετά ασφαλή ώστε οι άνθρωποι να έχουν χρόνο να φύγουν, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Andreas Schäfer του Γεωφυσικού Ινστιτούτου (GPI) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης.

Οι διαφορές μεταξύ της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Τουρκίας

“Οι σεισμοί συμβαίνουν συχνότερα και πιο έντονα παγκοσμίως στα όρια μεταξύ των τεκτονικών πλακών”, εξήγησε ο Hensch από το LED. Κάποιος μιλάει για “διαπλανητική σεισμικότητα”.

“Αυτό συμβαίνει και τώρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι πλάκες της Ανατολίας και της Αραβίας μετατοπίζονται οριζόντια η μία σε σχέση με την άλλη”.

Από την άλλη πλευρά, κάτω από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη δεν υπάρχουν άμεσα όρια πλακών. Η περιοχή βρίσκεται στην Ευρασιατική πλάκα – σε μεγάλη απόσταση βόρεια του ορίου των πλακών.

Εδώ, ωστόσο, υπάρχουν οι λεγόμενες ζώνες αδυναμίας, όπως η Άνω Ρήνου Graben και η Albstadtscherzone στο Zollernalb, εξήγησε ο Hensch.

Εκεί, οι σεισμοί προκαλούνται κυρίως από την πίεση της αφρικανικής πλάκας πάνω στην ευρασιατική πλάκα. Αυτό ονομάζεται “ενδοπλακική σεισμικότητα”.

Η σύγκρουση των δύο πλακών ξεδίπλωσε, μεταξύ άλλων, και τις Άλπεις. Οι πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι η περιοχή του Άνω Ρήνου, η περιοχή Zollernalb και η περιοχή της λίμνης Κωνσταντίας.

Παρόλο που η Alb ήταν πιο ενεργή πρόσφατα, η Άνω Ρηνανία έχει περισσότερες δυνατότητες για ισχυρότερους σεισμούς, δήλωσε ο ερευνητής του GPI Schäfer. Παρομοίασε την υφή με χαρτοπετσέτα που ξεδιπλώνεται από τη μία πλευρά: Το Άνω Ρήνο Graben σχηματίζει ένα μεγάλο αυλάκι, ενώ το Alb μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό βαθούλωμα.

Η γη σείεται στα νοτιοδυτικά κάθε μέρα – αλλά τις περισσότερες φορές δεν το νιώθετε

Ωστόσο, η δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτρια σε παγκόσμια σύγκριση και δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με τις σεισμικές περιοχές στα όρια των τεκτονικών πλακών, τόνισε ο Hensch.

“Ασθενείς, συνήθως ανεπαίσθητοι σεισμοί μετρούνται καθημερινά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη”.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν επίσης ελαφρώς αισθητοί τοπικοί σεισμοί μία φορά το μήνα. Και περίπου μία φορά τη δεκαετία αναμένονται εδώ σεισμοί μέτριας ισχύος, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε ζημιές σε κτίρια και επιχειρηματικές διαταραχές σε μεγαλύτερη κλίμακα σε περιφερειακό επίπεδο.

“Ισχυροί σεισμοί με καταστροφικές συνέπειες είναι πολύ σπάνιοι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν”, εξήγησε ο ειδικός.

Ωστόσο, ένας σεισμός όπως αυτός που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία δεν έχει καταγραφεί στα νοτιοδυτικά του κρατιδίου και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Τελικά, όμως, οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ειδικοί σεισμοί στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ισχυρότεροι καταγεγραμμένοι σεισμοί στη Βάδη-Βυρτεμβέργη σημειώθηκαν στη ζώνη Albstadtscher το 1911 (περίπου 6 βαθμοί), το 1943 (περίπου 5,7 βαθμοί) και το 1978 (περίπου 5,7 βαθμοί), και στην περιοχή Upper Rhine Graben πιο πρόσφατα το 2004 κοντά στο Waldkirch (5,4 βαθμοί).

“Οι ιστορικά καταγεγραμμένοι σεισμοί των περασμένων αιώνων εκτιμάται ότι ήταν περίπου μεγέθους 6, κυρίως στην περιοχή Upper Rhine Graben”, λέει ο Hensch.

Ο ισχυρότερος σεισμός στο τρίγωνο των συνόρων σημειώθηκε το 1356 κοντά στη Βασιλεία. Το μέγεθος εκτιμάται από διάφορες πηγές γύρω στο 6,9.

Σημαντικές προφυλάξεις για την κατασκευή, μεταξύ άλλων

Δεδομένου ότι η θέση, ο χρόνος και το μέγεθος των σεισμών δεν μπορούν να προβλεφθούν, ο Hensch λέει ότι η μόνη επιλογή είναι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για διάφορες περιοχές.

Για να το κάνουν αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύονται τεκτονικές δομές και ιστορική σεισμική δραστηριότητα.

“Ο στόχος εδώ είναι η λήψη των καλύτερων δυνατών προφυλάξεων”, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας – για παράδειγμα με τη μορφή οικοδομικών κανονισμών και διαγραμμάτων ροής για τις αρχές σε περίπτωση σεισμού.

Κατά την άποψη του επιστήμονα της GPI Schäfer, η Γερμανία είναι σε καλή θέση με τα κτίριά της. “Ακόμα και με μέγεθος 6 ή 6,5 βαθμών, τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να στέκονται ακόμα όρθια”, είπε.

“Με σημαντικές ζημιές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εξαιρετικά υψηλός αριθμός νεκρών”.

Ο Schäfer ανέφερε ως μέτρο σύγκρισης τον σεισμό του 2011 στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, λέγοντας ότι η πόλη ήταν περίπου συγκρίσιμη με την Καρλσρούη από άποψη αρχιτεκτονικής και μεγέθους.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, περίπου το 80% της πόλης με κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα καταστράφηκε τόσο πολύ που έπρεπε να ξαναχτιστεί. Αλλά μόνο 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

“Οι περισσότεροι από αυτούς σε δύο μόνο κτίρια”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.