Μια τουαλέτα για όλα τα φύλα σε σχολείο της Γερμανίας

Στο σχολείο Ζέγκεφελντ στο Ουλμ υπάρχει τώρα μια τουαλέτα για όλους. Παλαιότερα υπήρχαν ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια.

Σήμερα υπάρχει στο δημοτικό και στο γυμνάσιο μόνο μία κοινή τουαλέτα για όλους τους μεγαλύτερους μαθητές, όπως εξηγεί η διευθύντρια Κορνέλια Όιχνερ. Και το πείραμα λειτουργεί εξαιρετικά καλά.

Αυτό που γίνεται στο σχολείο του Ουλμ από την περασμένη άνοιξη είναι ακόμα αδιανόητο, εκτός από εξαιρέσεις, στα περισσότερα σχολεία στη Γερμανία.

Θα γίνει όμως σύντομα θέμα; Οι εξελίξεις σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια κάτι τέτοιο δείχνουν. Αφορμή για τη λεγόμενη unisex τουαλέτα στο Ουλμ ήταν η διαρκώς άθλια κατάσταση της προηγούμενης, λέει η διευθύντρια του σχολείου. Η τουαλέτα ήταν μονίμως χαλασμένη.

Βρισκόταν στην αυλή του σχολείου και μπορούσε να την χρησιμοποιήσει όποιος ήθελε. Έγινε γρήγορα τότε πρόταση για μια «τουαλέτα για όλους». Ακόμα κι αν υπήρχαν αρχικά ανησυχίες μεταξύ των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, όλοι συνήθισαν γρήγορα, λέει η Όιχνερ.

Ζήτημα συνήθειας​

Η νέα τουαλέτα έχει μόνο καμπίνες. Τα ουρητήρια είναι ξεπερασμένα. Εκτός από τα διαλείμματα οι μαθητές μπορούν να μπουν μόνο με ένα ψηφιακό τσιπ.

Διαφορετικά είχε φανταστεί μια τουαλέτα για όλους, λέει η Μόνα από την 7η τάξη. Στο μεταξύ συνήθισε ότι τα αγόρια είναι στον ίδιο χώρο. Στον Ιμπραήμ από την 9η αρέσει ιδιαίτερα ότι η τουαλέτα είναι ωραία και καινούργια.

Το γεγονός ότι όλοι χρησιμοποιούν την ίδια τουαλέτα δεν επιτρέπει να γίνεται διαχωρισμός των φύλων και πιθανές διακρίσεις. Για τους μαθητές του δημοτικού πάντως, υπάρχει μια ακόμη τουαλέτα ξεχωριστή για αγόρια και κορίτσια.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου γονέων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Μίχαελ Μίτελστετ, υποστηρίζει τις λεγόμενες unisex τουαλέτες στα σχολεία. Στην περίπτωση ενός νέου κτιρίου είναι μια λογική και οικονομική λύση.

Η unisex τουαλέτα στη Γερμανία κερδίζει έδαφος

Οι τουαλέτες unisex στη Γερμανία δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν. Στο Γυμνάσιο Γκαίτε στο Φράιμπουργκ υπάρχει μια τουαλέτα unisex από την αρχή του έτους, λέει μια εκπρόσωπος του δήμου.

Στο Τύμπινγκεν, ο δήμος σχεδιάζει να κατασκευάσει τέτοιες τουαλέτες σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Βερολίνο έχει ήδη εμπειρίες με unisex τουαλέτες.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπάρχουν αιτήματα για τουαλέτες unisex,. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη λίγες στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, λέει η Λάουρα Κέρνερ, πρόεδρος των εκπροσώπων σχολείων του κρατιδίου. Η επιθυμία από την πλευρά των μαθητών είναι όλο και μεγαλύτερη.

Ο διευθύντρια του σχολείου στο Ουλμ είναι πεπεισμένη ότι η κοινωνία κινείται προς την τουαλέτα για όλους. Γεγονός που στο σχολείο τους έχει γίνει ήδη πραγματικότητα.

Πηγή: Deutsche Welle

Υποστήριξε την προσπάθεια του GRland

Θέλεις να διαβάζεις περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την ζωή στη Γερμανία; Ακολούθησε μας στο Facebook και στήριξε την προσπάθεια μας, δωρεάν, με ένα σου κλικ ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.