Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;

Οι Γερμανοί αποφεύγουν στερεοτυπικά τη μικροσυζήτηση σαν πανούκλα – αλλά σύμφωνα με μια εμπειρογνώμονα, υπάρχουν ακόμα μερικές καλές στιγμές για να τη δοκιμάσετε.

Η φήμη ότι στους Γερμανούς δεν αρέσει πραγματικά τόσο πολύ η ψιλοκουβέντα είναι ως επί το πλείστον αληθινή – σύμφωνα με τη Nandine Meyden, Γερμανίδα ειδική σε θέματα εθιμοτυπίας, συγγραφέα και εκπαιδεύτρια επικοινωνίας με 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό.

“Η μικρή συζήτηση υπάρχει στη Γερμανία“, δήλωσε. “Στους περισσότερους Γερμανούς δεν αρέσει πολύ και προσπαθούν να την αποφεύγουν”.

Η Meyden λέει ότι, σε αντίθεση με πολλές αγγλόφωνες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές καταστάσεις στη Γερμανία όπου οι άνθρωποι απλώς δεν κάνουν small talk με αγνώστους.

Επομένως, να περιμένετε ότι μπορεί να δεχτείτε κάποια περίεργα βλέμματα αν προσπαθήσετε να πιάσετε κουβέντα με κάποιον στην ουρά του σούπερ μάρκετ, ενώ περιμένετε το λεωφορείο, ή ακόμα και αν προσπαθήσετε να πείτε κάτι πέρα από αυτό το αμήχανο γεια που οι Γερμανοί απευθύνουν μερικές φορές σε όλους στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου.

Αν προσπαθήσετε να πιάσετε κουβεντούλα με έναν ξένο, περιμένετε ένα βλέμμα που θα κυμαίνεται από μια έκφραση ενόχλησης μέχρι τον απόλυτο τρόμο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου η κουβεντούλα γίνεται, ειδικά όταν οι Γερμανοί βρίσκονται σε κάποιου είδους σχέση μαζί σας που απαιτεί κάποιου είδους φιλική οικειότητα, χωρίς να μπαίνουν υπερβολικά στην προσωπική σας ζωή.

“Οι άνθρωποι κάνουν small talk με τους γείτονές τους, όταν κάνουν κάποια δουλειά στον κήπο”, λέει η Meyden, προσθέτοντας ότι μπορείτε επίσης να πείτε ένα γεια και να κάνετε μια μικρή κουβέντα με τον γείτονά σας αν τον δείτε στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα.

Ψιλοκουβέντα στη δουλειά

Οι επιχειρήσεις είναι ένας άλλος τομέας όπου θα δείτε κάποια μικρή συζήτηση στη Γερμανία – αλλά όχι στον ίδιο βαθμό που μπορεί να έχετε συνηθίσει, για παράδειγμα, αν έχετε εργαστεί σε αγγλόφωνες χώρες.

Στις συνεδριάσεις μπορεί να γίνεται κάποια κουβεντούλα στην αρχή, αλλά αυτή γενικά θα σταματήσει μετά από λίγα λεπτά και θα αρχίσουν τα πραγματικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης.

“Σε ορισμένες συσκέψεις, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ψιλοκουβέντα, αλλά αυτό εξαρτάται λίγο από τον επιχειρηματικό τομέα”, λέει η Meyden.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής και οι μαθηματικοί είναι πιθανό να ασχολούνται λιγότερο, ενώ οι άνθρωποι που επικοινωνούν τακτικά ως μέρος της δουλειάς τους τείνουν να έχουν περισσότερη.

Σε γενικές γραμμές, η Meyden λέει επίσης ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι έτοιμοι για μια κουβέντα κατά τη διάρκεια του γεύματος ή γύρω από την καφετιέρα, ενώ οι μεγαλύτεροι Γερμανοί τείνουν να προσπαθούν να αποφεύγουν να μπερδεύουν με τον ίδιο τρόπο την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή – και δεν είναι πιθανό να μιλήσουν για το τι έκαναν το Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές τους.

Ποια θέματα είναι ασφαλή για ψιλοκουβέντα;

Ακόμη και αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου μπορείτε να κάνετε κάποια μικρή συζήτηση, η Meyden λέει ότι η επιλογή ενός θέματος εξακολουθεί να είναι λίγο διαφορετική στη Γερμανία από ό,τι μπορεί να είναι αλλού.

“Εξαρτάται λίγο, ειδικά σε επαγγελματικές καταστάσεις, πόσα θα θέλατε να μοιραστείτε από τον προσωπικό και τον ιδιωτικό σας κόσμο”, λέει.

Οι νεότεροι είναι πιο πιθανό από τους μεγαλύτερους Γερμανούς να μιλήσουν για το Σαββατοκύριακό τους ή ακόμα και για τα παιδιά τους, για παράδειγμα.

Αλλά ιδιαίτερα ασφαλή θέματα για να μιλήσετε με έναν νεότερο Γερμανό μπορεί να είναι ποιες ταινίες θέλουν να δουν ή ποιες τηλεοπτικές σειρές τους αρέσει να παρακολουθούν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, όπου ο καιρός είναι ένα πολύ ασφαλές θέμα συζήτησης, δεν είναι πιθανό να περάσει το ίδιο καλά στη γερμανική κουβέντα.

“Οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι επιφανειακό να μιλάμε για τον καιρό”, λέει η Meyden.

Ωστόσο, εξακολουθεί να το ενθαρρύνει από καιρό σε καιρό – ακόμη και με τους Γερμανούς πελάτες της.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να αποτελέσει ένα καλό άνοιγμα για άλλα θέματα, για παράδειγμα αν σε κάποιον αρέσει να γυμνάζεται σε εξωτερικούς χώρους με καλό καιρό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη συζήτηση για τα υπαίθρια χόμπι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.