Μόναχο: Αντιπαράθεση Συλλόγων – Φορέων της πόλης με το ΥΠΕΠΘ

Το Νοέμβριο του 2020 έγινε γνωστή η συγκρότηση άμισθης επιτροπής από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να εξετάσει τη δυνατότητα μετατροπής των ελληνικών σχολείων της Βαυαρίας, τα οποία ακολουθούν δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών, σε γερμανικού τύπου σχολεία.

Τα ερωτήματα

Ο κυριότερος φόβος των συλλόγων και των γονέων ήταν η υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων. Πράγμα που έγινε σαφές από μια σειρά ερωτημάτων σε μία 7-σέλιδη (!) επιστολή που τέθηκαν στην επιτροπή, με κοινοποίηση στο συντονιστικό γραφείο, στο προξενείο και στο αρμόδιο υπουργείο της Ελλάδος και αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Τις προοπτικές των παιδιών μας μετά την αναδιοργάνωση του ελληνικού Δημοτικού/Γυμνασίου σε Mittelschule.
 • Τα αμφιλεγόμενα προτερήματα μέσω αυτής της αλλαγής σε σχέση με το ισχύον σύστημα.
 • Την απορία σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το μελλοντικό ελληνικό σχολείο.
 • Του ποιος θα είναι ο αρμόδιος φορέας και πού θα υπάγονται τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου.
 • Το εάν θα αλλάξει η δομή των βασικών ελληνικών διδασκόμενων μαθημάτων.
 • Το εάν οι αλλαγές θα ισχύουν σε όλα τα σχολεία του Μονάχου που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Ή μόνο στα σχολεία που θα λειτουργήσουν στο νέο κτίριο στο Berg am Laim.
 • Το τι θα απογίνει με τα παιδιά στα υπόλοιπα σχολεία στην περιοχή του Μονάχου.
 • Του τι εκπαιδευτικό σύστημα θα ακολουθηθεί.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα προστέθηκε και το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ενέταξε σε καμία στιγμή τους εκπροσώπους των γονέων σε αντίστοιχο εποικοδομητικό και ενημερωτικό διάλογο.

Η απάντηση της επιτροπής (;) του Υπουργείου Παιδείας περίπου 2 εβδομάδες αργότερα, αναφέρει εν συντομία ότι η συζήτηση αφορά το νέο υπό κατασκευή σχολικό κτίριο στην περιοχή του Berg am Laim. Και ότι είναι συνέχεια της απόφασης Ελλάδας – Δήμου Μονάχου από το 2019.

Επιστολή

Η επιστολή της κατά τα λοιπά ανυπόγραφης, άτυπης και εν γένει λίαν προχείρως συντεταγμένης επιστολής αναφέρει μόνο τους εξής 3 λόγους της σύστασης επιτροπής και αναγκαιότητας αλλαγών στο εν λόγω σχολείο και το πρόγραμμα του:

 1. Ένα καινούριο σχολείο πρέπει να αδειοδοτηθεί με βάση όσα ορίζονται στην ισχύουσα γερμανική Schulordnung. Από αυτή έχει απαλειφθεί ο όρος Hauptschule διότι όλα τα τέτοιου τύπου γερμανικά σχολεία έχουν μετατραπεί σε Mittelschule. Αυτό απαιτούν άλλωστε εγγράφως οι γερμανικές αρχές προκειμένου να μας παραχωρήσουν 4.500 τ.μ. και 500 θέσεις στο σχολείο που θα ανεγερθεί στο Berg am Laim βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Δήμου Μονάχου και Ελληνικής Δημοκρατίας στις 31.05.2019.
 2. Το τμήμα του σχολείου που θα ανεγερθεί στο Berg am Laim για να δοθεί στο Ελληνικό Κράτος θα πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη Βαυαρική κυβέρνηση (förderfähig). Σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατή η ανέγερση βάσει της ως άνω συμφωνίας της 31.05.2019.
 3. Αν μετεξελιχθεί το σχολείο σε Mittelschule και αποκτήσει έτσι ένα χαρακτηρισμό που υπάρχει ήδη στη Schulordnung, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση της λειτουργίας Ολοήμερου σχολείου. Του οποίου το ωρολόγιο πρόγραμμα θα προσφέρει στους μαθητές μαθήματα επιλογής ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Και όπου θα μπορεί να υπάρξει και αύξηση των ωρών ελληνικών μαθημάτων. Η απάντηση της επιτροπής (;), ή όποιου εν πάσει περιπτώσει συνέταξε το εν λόγω έγγραφο, δεν ικανοποιεί τα μακροσκελή αιτήματα. Ούτε τα παράπονα και τις ανησυχίες των γονέων και των πολυάριθμων φορέων. Επιπλέον βλέπουμε να γίνεται αναφορά πρωτίστως στις κοινότητες του Χάαρ και τις Νυρεμβέργης και διάλογος με αυτές. Πράγμα που προξενεί τουλάχιστον εντύπωση, ενώ το θέμα απασχολεί διακαώς το Μόναχο.

Έτσι λοιπόν προκύπτουν τα εξής:

Πώς γίνεται ερωτήματα Ελλήνων του Μονάχου προς επίσημους φορείς του κράτους να απαντά ανώνυμα και ανυπόγραφα μια άμισθη επιτροπή;

Πού βρίσκεται σε όλα αυτά και τι θέση παίρνει το συντονιστικό γραφείο του Μονάχου ώστε να απαντήσει επίσημα στα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών;

Γιατί αναθέτει σε μια ομάδα αγνώστων να δώσει μια πρόχειρη, εύκολη και βολική απάντηση, η οποία στην ουσία κάνει μόνο αναφορά σε όρους του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πρωτοβουλία του ελληνικού, τις έως τώρα επιτευχθείσες συμφωνίες, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές καθώς και γιατί στην ουσία δεν απαντά σε κανένα από τα πολυάριθμα ερωτήματα και ανησυχίες των φορέων;

Είναι λοιπόν προφανές ότι η ελληνική πλευρά στο Μόναχο είναι στα σκοινιά μετά το φιάσκο του ελληνικού σχολείου. Χωρίς ενημέρωση και συμβουλή στους κατοίκους της πόλης περνάει σε μονόπλευρες κινήσεις, οι οποίες δείχνουν ντιλεταντισμό το λιγότερο.

Γίνεται έτσι εμφανής η πίεση που ασκείται να δεχθεί τους όρους του βαυαρικού κράτους. Χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι που ικανοποιεί τα φλέγοντα ερωτήματα τόσων χιλιάδων Ελλήνων.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει συνεπώς σε αυτό το σημείο είναι αν αυτή η κίνηση είναι κάτι που χρήζει νομικής παρέμβασης. Και αν είναι έννομο.

Δεύτερον, το αν η αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης στο Μόναχο είναι σωστή ή όχι, δεν εμπίπτει στα πλαίσια της αρμοδιότητάς μας,. Ωστόσο από την προχειρότητα που διαφαίνεται, την κωλυσιεργία προς την σωστή ενημέρωση στον Ελληνισμό της πόλης και από άτομα που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και λαμβάνουν συμβουλές από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση και δικαιοδοσία με το την εκπαίδευση στο Μόναχο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται πιθανότατα για ένα νέο λάθος,  που κινδυνεύει να σημαδέψει το μέλλον χιλιάδων Ελληνόπουλων.

Όλα τα παραπάνω όπως ήταν φυσιολογικό εξόργισαν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών Μονάχου και Περιχώρων. Έτσι οδηγήθηκε σε σύνταξη νέας επιστολής την 8η Ιανουαρίου προς την Πρόεδρο Συντονίστριας Εκπαίδευσης Μονάχου, κυρία Μπέση, τα μέλη της άμισθης επιτροπής, με κοινοποίηση στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήθηκε επίσημη και ουσιαστική απάντηση από την Επιτροπή. Όπως και για τα θέματα που θίχτηκαν στην Ανοιχτή Επιστολή.

Το ιστορικό των επιστολών:

Για όλα τα νέα της Ομογένειας πατήστε ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.