Μόναχο: Απόγευμα για τα προσφυγόπουλα με άρωμα Ελλάδας

Απόγευμα για τα προσφυγόπουλα με άρωμα Ελλάδας

Ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά έχουν καταφύγει στην περιοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να τους χαρίσει μια μέρα γεμάτη χαρά και να τους εντάξει ακόμη καλύτερα στην κοινότητα, η σχολή των ενόπλων δυνάμεων στο Neubiberg διοργανώνει ένα αθλητικό απόγευμα για παιδιά.

“Κινούμαστε μαζί – μαζί για τα ουκρανικά παιδιά” – αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο το Γραφείο Οικογενειακών Υπηρεσιών της σχολής των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με το αθλητικό κέντρο της σχολής, διοργανώνει ένα αθλητικό απόγευμα το Σάββατο, 25 Ιουνίου, από τις 2 έως τις 6 μ.μ. στο αθλητικό κέντρο στην Zwergerstraße.

Η έμφαση δεν δίνεται στη νίκη, αλλά στο να διασκεδάζουμε κάνοντας αθλητισμό μαζί και δοκιμάζοντας νέα πράγματα, εξηγεί η Sofie Fertig. Είναι η συντονίστρια του κέντρου οικογενειακών υπηρεσιών και οργανώνει τη δράση.

Συνολικά 40 παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών λαμβάνουν μέρος στο κοινό αθλητικό απόγευμα, 20 Ουκρανοί πρόσφυγες και 20 από το προσωπικό της σχολής.

“Κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας, σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς ως κέντρο οικογενειακών υπηρεσιών της σχολής”, εξηγεί η Fertig τα κίνητρα.

Δεδομένου ότι οι πόροι είναι σχετικά περιορισμένοι, προέκυψε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν εσωτερικοί πόροι και να διοργανωθεί η εκδήλωση μαζί με το αθλητικό κέντρο της σχολής.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο η Fertig διοργάνωσε μια αθλητική εκδήλωση για τα παιδιά ήταν: “Ο αθλητισμός δεν γνωρίζει φραγμούς! Οι άνθρωποι παίζουν τα ίδια παιχνίδια παντού και τα βρίσκουν και μεταξύ τους”. Έξι σταθμοί θα προσφέρουν παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ρίψης, όπως ρίψη κονσερβών, slacklining ή ζογκλερικά.

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ηλικιακές ομάδες και περιφέρονται στους διάφορους σταθμούς. Σε κάθε παιχνίδι υπάρχει ένας εθελοντής υπεύθυνος του σταθμού, καθώς και κάποιος που θα μεταφράζει για τα παιδιά σε περίπτωση περαιτέρω ερωτήσεων.

Στο τέλος του αθλητικού απογεύματος, οι εθελοντές και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να απολαύσουν ένα ποτό στο εστιατόριο Minoa του κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή.

Το αθλητικό απόγευμα έχει ως στόχο να εντάξει τα παιδιά από την Ουκρανία ακόμη καλύτερα στη ζωή της κοινότητας. Άλλωστε, η σχολή αποτελεί εξίσου μέρος του με τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

“Πολλοί από τους γονείς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και μπορεί επίσης να έχουν αναστολές όσον αφορά την αποδοχή των προσφορών των αθλητικών συλλόγων. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουν το αθλητικό κέντρο και βλέπουν τι προσφέρεται εδώ”, λέει η Fertig.

Επιπλέον, τα παιδιά της Ουκρανίας, που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου και της φυγής, θα πρέπει να έχουν μια ωραία μέρα με πολύ διασκέδαση και χαρά.

Το αθλητικό απόγευμα έχει και έναν άλλο σκοπό: “Οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο και πολλοί μπορεί να αποθαρρύνονται από τους ένστολους στρατιώτες”, εξηγεί η Fertig. “Η ιδέα είναι να δείξουμε ότι οι στρατιώτες έχουν πολλά πρόσωπα.”.

Το υπόβαθρο είναι επίσης ότι η σχολή και πολλοί πρόσφυγες είναι σχεδόν γείτονες. Η περιφέρεια έχει κατασκευάσει ένα χωριό στους χώρους της σχολή των ενόπλων δυνάμεων στην Biberger Straße στο Unterhaching, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ορισμένοι Ουκρανοί.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έως και 260 άτομα θα ζουν εκεί. Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στους χώρους της σχολής από εκεί, δεν αποκλείεται οι πρόσφυγες να βλέπουν ένστολους στρατιώτες τα στρατιωτικά απογεύματα, για παράδειγμα.

Το αθλητικό απόγευμα υποστηρίζεται οικονομικά από το Περιφερειακό Γραφείο του Μονάχου και τον Σύλλογο Φίλων του Πανεπιστημίου των Ενόπλων Δυνάμεων Μονάχου.

“Ο δήμος μας υποστηρίζει επίσης με απλό και μη γραφειοκρατικό τρόπο και μας έχει κρατήσει δωρεάν τα γήπεδα”, αναφέρει ο συντονιστής. Στο τέλος, τα παιδιά θα λάβουν μπλουζάκια με το λογότυπο της εκδήλωσης – “ως ένα ωραίο ενθύμιο αυτής της ημέρας”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.