Μόναχο-ΙΑΑ: Κλιματική αλλαγή, τσιπς και ταξί-ρομπότ

Σπάνια ο πλούτος των θεμάτων ήταν τόσο μεγάλος όσο σε αυτή την ΙΑΑ. Λιγότερες εκπομπές CO2, έλλειψη ηλεκτρικών εξαρτημάτων τη στιγμή που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσουν ταχύτητα – και ολοένα και πιο συγκεκριμένα σχέδια για αυτόνομη οδήγηση. Αλλά μένει να δούμε αν η έκθεση θα παραμείνει σχετική. Και προμηνύονται διαμαρτυρίες.

Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου IAA ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη νέα της τοποθεσία στο Μόναχο με μια νέα ιδέα ως έκθεση μεταφορών IAA Mobility.

Όχι μόνο στους χώρους της έκθεσης, αλλά και στην πόλη, ο κλάδος θέλει να συζητήσει για τους τρόπους επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας και για τη δικτύωση των διαφόρων τρόπων μεταφοράς.

Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον για την τελευταία έκδοση του 2019 στη Φρανκφούρτη, δεν πρόκειται πλέον να είναι μια έκθεση ιπποδύναμης σε κλειστές αίθουσες, αλλά μια εμπορική έκθεση για δοκιμές και συζητήσεις.

Ωστόσο, η επιτυχία του έργου είναι ακόμη ανοικτή. Επιπλέον, σημαντικοί εκθέτες όπως η Toyota και η Stellantis λείπουν από την πιο σημαντική συνάντηση του κλάδου. Και οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν επίσης ότι η νέα ΙΑΑ είναι οικολογικά ξεπερασμένη.

Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην ΙΑΑ την Τρίτη

Την πρώτη ημέρα, οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές θα παρουσιαστούν πρώτα στον Τύπο. Το απόγευμα της Τρίτης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ανοίξει και επίσημα την εκδήλωση.

Από τότε θα ξεκινήσουν και οι παρουσιάσεις σε διάφορες πλατείες στο κέντρο του Μονάχου, καθώς και τα test drive για τους επισκέπτες: για πρώτη φορά σε ΙΑΑ θα μπορούν να δοκιμάσουν περίπου 250 νέα οχήματα σε δρόμους και σε ένα τμήμα μεταξύ της πόλης και του εκθεσιακού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων και εκείνων με κίνηση υδρογόνου.

Ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ θα εκτίθενται και θα δοκιμάζονται. Για πρώτη φορά, περίπου 70 κατασκευαστές ποδηλάτων είναι μεταξύ των εκθετών.

ΙΑΑ: Ανακοινώθηκαν διαμαρτυρίες

Οι ακτιβιστές κλίματος έχουν ωστόσο καλέσει σε διαμαρτυρίες. Βλέπουν την ΙΑΑ ως μια συνάντηση αυτοκινήτων με “πράσινο κάλυμμα”. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά το κλείσιμο της έκθεσης το ερχόμενο Σάββατο.

Κάποιοι ακτιβιστές της Greenpeace εμφανίστηκαν ήδη την Κυριακή μπροστά από την αίθουσα εκδηλώσεων του ομίλου VW το βράδυ με μια αφίσα που έδειχνε ένα πασαλειμμένο με πετρέλαιο λογότυπο του κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Κατά την άποψή τους, η Volkswagen ως ένας τεράστιος κατασκευαστής – η εταιρεία από μόνη της είναι υπεύθυνη για περίπου 1% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 – εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα παρά την αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας και τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Η εμπειρογνώμονας μεταφορών της περιβαλλοντικής οργάνωσης, Marion Tiemann, παρέδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο Herbert Diess το υπόμνημα για τη διαδικασία, την οποία η Greenpeace είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα από κοινού με την Deutsche Umwelthilfe. Ένα από τα αιτήματα είναι να σταματήσει η VW να πουλάει κινητήρες εσωτερικής καύσης το αργότερο μέχρι το 2030.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παρουσιάζουν κυρίως ηλεκτρικά μοντέλα

“Η πορεία απεξάρτησης της VW από τον άνθρακα δεν είναι συμβατή με τον στόχο ότι η παγκόσμια θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμό λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου”, δήλωσε η Tiemann.

Μίλησε εν συντομία για τις πολιτικές για το κλίμα σε διάφορες χώρες με τον Diess, ο οποίος ήταν ανοιχτός για συζήτηση. Ο επικεφαλής της VW τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά – αλλά ότι η στροφή προς τις οικολογικές πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο έργο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο παρασκήνιο, η πανδημία διαμορφώνει επίσης την ΙΑΑ, της οποίας η έκδοση επιβατικών αυτοκινήτων εναλλάσσεται κάθε χρόνο με την κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων στο Ανόβερο.

Οι διοργανωτές της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Αυτοκινήτου (VDA) και η εταιρεία εμπορικών εκθέσεων του Μονάχου θεωρούν επιτυχία το γεγονός ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Όλοι οι επισκέπτες και οι εκθέτες στην έκθεση κινητικότητας πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένοι είτε αναρρώσαντες είτε να έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Ωστόσο, η συζήτηση για το κλίμα είναι πιθανό να παραμείνει το αποφασιστικό θέμα των επόμενων ημερών – μαζί με την ακόμα εξασθενημένη οικονομία των αυτοκινήτων και την κρίση εφοδιασμού σημαντικών εξαρτημάτων.

Η BMW αυστηροποίησε και πάλι τους κλιματικούς της στόχους πριν από την έκθεση: το αποτύπωμα CO2 των αυτοκινήτων από τις πρώτες ύλες έως την απόσυρση πρέπει να μειωθεί όχι μόνο κατά 33%, αλλά τώρα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030.

“Δεν πρόκειται μόνο για οικολογική βιωσιμότητα, αλλά και για επιχειρηματική βιωσιμότητα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Zipse. “Επειδή η τρέχουσα εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών δείχνει τις επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας κλάδος που εξαρτάται από περιορισμένους πόρους”.

Άλλοι κατασκευαστές και προμηθευτές ανέφεραν επίσης πρόσφατα απότομα αυξανόμενες δαπάνες για πρώτες ύλες.

Η εταιρεία PwC είναι επιφυλακτική όσον αφορά τα σχέδια παραγωγής και πωλήσεων του κλάδου λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων μικροτσίπ.

Η επέκταση των μονάδων παραγωγής ημιαγωγών διαρκεί έως και δύο χρόνια, η κατασκευή νέων μονάδων πέντε χρόνια – επομένως “δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της προσφοράς ημιαγωγών”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της PwC Tanjeff Schadt πριν από την έναρξη της ΙΑΑ.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.