Μόναχο: Πόσο χρονών είναι ο παλαιότερος παιδικός σταθμός;

Ο παλαιότερος βρεφονηπιακός σταθμός του Μονάχου βρίσκεται τώρα στο Lehel και μπορεί να ανατρέξει σε μια μακρά και ταραχώδη ιστορία. Πόσο παλιά είναι η εγκατάσταση, τι έχει ήδη βιώσει;

Ο παλαιότερος βρεφονηπιακός σταθμός του Μονάχου: Krippenverein από το 1854

Η ανάγκη για χώρους φροντίδας παιδιών ήταν ήδη μεγάλη τον 19ο αιώνα. Ως εκ τούτου, ο γιατρός Carl August Wimber ίδρυσε το “Krippenverein” το 1854 με σκοπό να ανοίξει “ιδρύματα φροντίδας παιδιών” στην πόλη.

“Η πρώτη εγκατάσταση για παιδιά έως δύο ετών άνοιξε τότε, το 1855, σε ένα μικρό σπιτάκι στην οδό Ripfelstraße 191 στο Haidhausen”, λέει η κοινωνική παιδαγωγός Doris Zajackowski.

Η πρώην υπάλληλος του τμήματος παιδικών σταθμών του Γραφείου Νεολαίας της πόλης ασχολείται μαζί με άλλους με την ιστορία των παιδικών σταθμών του Μονάχου εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην αρχή της λειτουργίας της εγκατάστασης στην Ripfelstraße, ωστόσο, υπήρχαν πολλά προβλήματα: Η χολέρα εμπόδιζε την άμεση φροντίδα.

Επιπλέον, η μίσθωση καταγγέλθηκε τη χρονιά των εγκαινίων, οπότε ο βρεφονηπιακός σταθμός μεταφέρθηκε στην Floßstraße 5 (τότε St. Anna-Vorstadt), εξηγεί ο Zajackowski.

“Ο σταθμός πήρε το όνομα St. Anna Krippe και υπήρχαν 20 διαθέσιμες θέσεις”, αναφέρει μια ετήσια έκθεση του Krippenverein.

Εκείνη την εποχή ήταν ανοιχτό από Δευτέρα έως Σάββατο από τις έξι το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Δύο αδελφές απασχολούνταν για να φροντίζουν τα μικρά παιδιά.

Τα καθήκοντά τους περιλάμβαναν το πλύσιμο, την απασχόληση των παιδιών, το τάισμά τους και τις βόλτες τους.

“Ένα άλλο σημαντικό καθήκον ήταν να προστατεύουν τα μωρά από την ασθένεια, τον υποσιτισμό και την παραμέληση. Εξ ου και η ονομασία ‘Säuglings-Bewahranstalt'”, αναφέρει η Zajackowski.

Ο παλαιότερος βρεφονηπιακός σταθμός του Μονάχου: στη σημερινή του θέση από το 1896

Μόλις το 1896 ο βρεφονηπιακός σταθμός μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στην Tattenbachstraße 10, όπου η είσοδος μεταφέρθηκε στην πλευρά της Robert-Koch-Straße 5 κατά τη διάρκεια ανακαίνισης το 1911.

Το όνομα Αγία Άννα παρέμεινε, 184 παιδιά βρήκαν χώρο στο νέο σπίτι.

“Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια, η ανάγκη για φροντίδα των βρεφών αυξήθηκε πάρα πολύ, έτσι ώστε ξεκίνησε ο κλάδος εκπαίδευσης για τους παιδαγωγούς”, εξηγεί η κοινωνική παιδαγωγός.

Το 1941, ο σύλλογος βρεφονηπιακών σταθμών διαλύθηκε και οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στον δήμο.

Τα επόμενα χρόνια, υπήρξαν αρκετές παιδαγωγικές αλλαγές. Τη δεκαετία του 1970, για παράδειγμα, προσλήφθηκαν οι πρώτοι παιδαγωγοί και τη δεκαετία του 1980 διαλύθηκαν οι ομάδες βρεφών και δημιουργήθηκαν ομάδες μικτής ηλικίας.

“Βελτιώθηκε επίσης η επίπλωση των δωματίων και το υλικό απασχόλησης των παιδιών”, λέει η Zajackowski.

Από το 2006 και μετά, άρχισαν πολυάριθμα κατασκευαστικά μέτρα στις εγκαταστάσεις της Robert-Koch-Straße: ο κήπος και η κουζίνα επανασχεδιάστηκαν, τοποθετήθηκαν νέοι σωλήνες και δάπεδα και τοποθετήθηκαν οροφές προστασίας από τον θόρυβο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαλύφθηκε επίσης ο παλιός θόλος του κτιρίου το 2021 σε συνεργασία με τις αρχές προστασίας μνημείων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.