Μπορώ να χρησιμοποιήσω την άδεια μου για να ξεκινήσω νέα εργασία;

Νέοι κανονισμοί για τους εργαζόμενους στη Γερμανία

Η τακτοποίηση των υποθέσεών σας και η μετάβαση σε μια νέα θέση εργασίας στη Γερμανία μπορεί να είναι μια περίοδος αβεβαιότητας.

Αν η περίοδος μετάβασης από τη μία θέση εργασίας στην άλλη είναι περιορισμένη, μπορεί να αναρωτιέστε αν μπορείτε να ξεκινήσετε νόμιμα μια νέα εργασία κατά τη διάρκεια των ημερών άδειας που σας έχουν απομείνει από τον παλιό σας εργοδότη.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα εργασία κατά τη διάρκεια των εναπομεινάντων ημερών διακοπών μιας παλιάς θέσης;

Αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση, αλλά η σύντομη απάντηση είναι: δεν συνιστάται.

Εάν αφήνετε πίσω την παλιά σας δουλειά και ξεκινάτε μια νέα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ικανοποιήσετε τον υποστελεχωμένο, μελλοντικό εργοδότη σας λέγοντας ότι μπορείτε να ξεκινήσετε κατά τη διάρκεια των υπολειπόμενων ημερών διακοπών της προηγούμενης θέσης εργασίας σας, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να είναι κακή ιδέα.

Ο πρώτος είναι ότι η υφιστάμενη σχέση εργασίας σας συνεχίζεται μέχρι να λήξει η εναπομείνασα άδεια διακοπών σας.

Αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσετε μια νέα εργασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα θεωρηθεί νομικά ως μια δεύτερη, παράλληλη εργασία.

Οι κανόνες σχετικά με το αν επιτρέπεται να κάνετε μια δευτερεύουσα εργασία κατά τη διάρκεια της απασχόλησής σας θα προβλέπονται στη σύμβασή σας και αν δεν προβλέπονται, μπορεί να είναι δυνατόν να ζητήσετε από το αφεντικό σας την άδεια σε αυτή την ειδική περίσταση.

Δεύτερον, επειδή η γερμανική εργατική νομοθεσία – συγκεκριμένα το άρθρο 8 του ομοσπονδιακού νόμου περί διακοπών – θέλει να έχετε πραγματικές διακοπές, επομένως δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε “δραστηριότητα που αντιβαίνει στην ιδέα της αναψυχής” κατά τη διάρκεια της άδειας διακοπών σας.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις και σε αυτή την περίπτωση.

Να είστε προσεκτικοί με τις ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού

Ορισμένες συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία περιλαμβάνουν ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού. Αυτό είναι άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε εάν κάνετε μια βιαστική μετάβαση από τον έναν εργοδότη στον άλλο

Εάν είστε εκπαιδευμένος επαγγελματίας, είναι πιθανό η νέα σας εργασία να έχει πολλές ομοιότητες με την παλιά σας.

Η εταιρεία που σας απασχολούσε προηγουμένως και η εταιρεία που μόλις σας προσέλαβε μπορεί να είναι ακόμη και ανταγωνιστές.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν χρησιμοποιήσετε τις διακοπές που σας έχουν απομείνει για να ξεκινήσετε τους νέους σας ρόλους, ενδέχεται να βρεθείτε σε παράβαση του άρθρου 60 του γερμανικού εμπορικού κώδικα.

Εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες, διαβάστε προσεκτικά τη σύμβασή σας και να είστε ξεκάθαροι τόσο με τον προηγούμενο όσο και με τον νέο εργοδότη σας σχετικά με το πότε λήγει και πότε αρχίζει νόμιμα η κάθε σύμβαση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.