Μπορούν τα γερμανικά αεροδρόμια να αποφύγουν φέτος το χάος;

Γερμανία αεροδρόμιο Βάδη-Βυrtεμβέργη Αεροπορική οδηγία, Περιοχές κινδύνου

Η έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών σε πολλά γερμανικά κρατίδια σημαίνει απόλυτη περίοδο αιχμής της κυκλοφορίας για τα αεροδρόμια. Θα μπορέσουν να αποφύγουν το χάος που βίωσαν το περασμένο καλοκαίρι;

Οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών στη Γερμανία μπορεί να φοβούνται μια επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού καθώς αναχωρούν για τις θερινές διακοπές, οι οποίες έχουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης και λήξης και στα 16 κρατίδια.

Ίσως θυμούνται τα βουνά αποσκευών που μεταφέρθηκαν πολύ αργά ή καθόλου, τις εξαντλητικές ουρές, τις υπερφορτωμένες τηλεφωνικές γραμμές, τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις πτήσεων.

Οι ελλείψεις προσωπικού και το γενικό χάος οδήγησαν τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει για να διευκολύνει τη διαδικασία, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να προσλαμβάνουν γρήγορα έκτακτους εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Οι ανησυχίες τους έρχονται καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, υπήρξαν τρεις ημέρες με περισσότερους από 200.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης τον Ιούνιο – μόλις 40.000 μακριά από το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2019.

Το αεροδρόμιο BER του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου μέτρησε επίσης σχεδόν ρεκόρ 800.000 ταξιδιωτών την Παρασκευή, την επομένη της έναρξης των σχολικών διακοπών στην πρωτεύουσα.

Ομαλή έναρξη της τουριστικής περιόδου στη Γερμανία

Ωστόσο, πολλά αεροδρόμια αναφέρουν ότι το καλοκαίρι κύλησε ομαλότερα από το αναμενόμενο, παρά την υποστελέχωση που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία.

“Είχαμε μια πολύ καλά σχεδιασμένη και χαλαρή έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών την Παρασκευή”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας αεροδρομίου Βερολίνου-Μπράντενμπουργκ (FBB) στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

“Όλοι οι επιβάτες ήταν καλά προετοιμασμένοι και οι πάροχοι υπηρεσιών μας στο αεροδρόμιο ήταν καλά τοποθετημένοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, οι φορείς εκμετάλλευσης του BER αναμένουν περίπου 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες – περίπου μισό εκατομμύριο περισσότερους από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Για τις αεροπορικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος παραμένει μια τεταμένη περίοδος.

“Παραμένει μια πρόκληση και δεν μπορείτε να αποκλείσετε ένα νέο χάος στα αεροδρόμια”, δήλωσε το Σάββατο στη FAZ ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Easyjet.

“Υπάρχουν 10-15% περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις από ό,τι το 2022 και ταυτόχρονα συνεχίζονται οι περιορισμοί χωρητικότητας σε ορισμένα αεροδρόμια, μεταξύ άλλων λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα”.

Μέτρα για ομαλότερες πτήσεις στη Γερμανία

Παρά τη στενότητα του προσωπικού, άλλα γερμανικά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες είναι βέβαιοι ότι μπορούν να αποφύγουν το χάος του περασμένου έτους.

“Η γενικά ομαλή διαδικασία λειτουργίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για τη Φρανκφούρτη και δείχνει ότι τα πολυάριθμα μέτρα που ελήφθησαν αποδίδουν”, δήλωσε στο DPA ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης Stefan Schulte.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, η Lufthansa, δηλώνει ότι οι πτήσεις της είναι σημαντικά πιο σταθερές και ακριβείς σε σχέση με πέρυσι.

Περισσότεροι από 1.000 νέοι άνθρωποι έχουν προσληφθεί για τις ίδιες τις επιχειρήσεις της εταιρείας και έχουν προωθηθεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Jens Ritter.

Η αεροπορική εταιρεία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος περικοπών, καταργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τα πακέτα διάσωσης από την κυβέρνηση.

“Δίνεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη έναρξη της πρώτης πτήσης το πρωί, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε όλη τη διάρκεια των δρομολογίων”, δήλωσαν τα αφεντικά της αεροπορικής εταιρείας.

Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερό το πρόγραμμα πτήσεων, το ωριαίο ανώτατο όριο του μέγιστου αριθμού πτήσεων μειώθηκε σε συνεννόηση με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Τόσο στο Μόναχο όσο και στη Φρανκφούρτη, οι νέοι αξονικοί τομογράφοι επιταχύνουν τον έλεγχο των επιβατών και των χειραποσκευών, ενώ ο αυτοελέγχος μέσω smartphone γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος.

Η Fraport, η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, έχει επίσης οργανώσει την ανάπτυξη προσωπικού στις ίδιες τις λωρίδες ελέγχου από τις αρχές του έτους.

Συμβουλές για ομαλότερο check-in στα γερμανικά αεροδρόμια

Οι επιβάτες μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι σε μια ομαλή διαδικασία, λέει ο διευθυντής της Fraport Alexander Laukenmann.

Το ψηφιακό check-in, η παράδοση των αποσκευών το προηγούμενο βράδυ ή οι χρονοθυρίδες στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που μπορούν να κλειστούν είναι οι σημαντικότερες προσφορές.

Ο καθένας θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται για το τι ανήκει οπωσδήποτε στις χειραποσκευές του (όπως οι μπαταρίες) και τι πρέπει να διαχωρίζεται (υγρά, ηλεκτρονικές συσκευές).

Όσοι χρειάζονται ή προτιμούν να κάνουν check in στο γκισέ, δεν πρέπει να φτάνουν πολύ νωρίς στο αεροδρόμιο, δήλωσε ο Laukenmann.

“Μην βρίσκεστε στους τερματικούς σταθμούς νωρίτερα από 2,5 ώρες”, προειδοποίησε.

“Τα σημεία check-in δεν είναι ακόμη ανοιχτά τότε και καταλήγετε σε περιττούς χρόνους αναμονής που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Για τους επισκέπτες που φέρνουν μόνο χειραποσκευές, δύο ώρες πριν από την αναχώρηση είναι απολύτως επαρκείς”.

Παρά τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες και τη μεγάλη άσκηση Air Defender του ΝΑΤΟ που διήρκεσε δύο εβδομάδες, τον Ιούνιο σημειώθηκαν λιγότερες καθυστερήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανέφερε ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία δεν αποτελεί εστία εναέριας κυκλοφορίας

Όπως και πέρυσι, η εναέρια κυκλοφορία στη Γερμανία παραμένει χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι οι μισές από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους αλλού.

Η ιρλανδική οικονομική αεροπορική εταιρεία Ryanair, για παράδειγμα, επικεντρώνεται επί του παρόντος στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αλβανία, όπου το χαμηλότερο κόστος πρόσβασης και τα τέλη είναι ελκυστικά.

Αυτά όμως είναι θετικά νέα από περιβαλλοντική άποψη: Οι εκπομπές CO2 από την αεροπορική κυκλοφορία στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι 14,3% χαμηλότερες από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τον Eurocontrol.

Η ένωση του κλάδου BDL προέβλεψε ότι ο αριθμός των επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια θα φθάσει το 85% των προ κρίσης επιπέδων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα σημειωθεί η ίδια κίνηση με το 2019.

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές κατευθύνουν και πάλι σχεδόν τόσες πτήσεις μέσα από τον περιορισμένο από τον πόλεμο εναέριο χώρο σε μεμονωμένες ημέρες όσο και το 2019, με το προ Covid μέγιστο των περισσότερων από 37.000 πτήσεων στις 28 Ιουνίου 2019 να απέχει μόλις περίπου 3.000 πτήσεις την ημέρα από το να επιτευχθεί ξανά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης