Μπύρα ή κρασί; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Για να μη βάζετε τον εαυτό σας σε δίλημμα θα σας συμβούλευα να πίνετε «Κρασί με μπύρα», τουλάχιστον αυτή είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά τον πονοκέφαλο!

Για πολλούς ανθρώπους, ένα καλό ποτήρι κρασί είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της καθημερινότητας και θεωρείται γενικά ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από την μπύρα.

Ίσως οφείλεται στην εικόνα κάποιου που πίνει αυτόν το εξευγενισμένο παράγωγο του σταφυλιού με στυλ. Ίσως να οφείλεται ακόμα και στο ότι το κρασί θεωρείται φάρμακο.

Το κόκκινο κρασί για παράδειγμα θεωρείται ως φάρμακο για καρδιακές προσβολές και λέγεται επίσης ότι βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και η μπύρα όμως μπορεί να βοηθήσει στην υγεία μας: είναι συγκριτικά με το κρασί χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει εκτός από το αλκοόλ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β και μερικά σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ούτε το κρασί αλλά ούτε και η μπύρα δεν συμβάλλουν ουσιαστικά σε μία υγιεινή διατροφή.

Η μπύρα μπορεί να έχει μία δυνατότητα να ηρεμεί λόγω του λυκίσκου, που περιέχει, αλλά κι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να φέρει χαλάρωση και μία πιο ευχάριστη διάθεση – σε μεγαλύτερες ποσότητες βέβαια.

Κρασιά και μπύρες
By MarkWagonerProductions | Canva.com

Τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την κατανάλωση αλκοόλ είναι και στις δύο περιπτώσεις εμφανή.

Ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό, μειώνουν την απόδοση του ήπατος και των νεφρών και διαταράσσουν το μεταβολικό σύστημα.

Μία βασική διαφορά μεταξύ της μπύρας και του κρασιού είναι η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ.

Το κρασί περιέχει μεταξύ 30 και 50 γραμμαρίων αλκοόλ ανά μισό λίτρο, μία ποσότητα ιδιαίτερα ανησυχητική στις γυναίκες όμως για παράδειγμα, ενώ το μισό λίτρο μπύρας από την άλλη περιέχει μόνο 20 γραμμάρια αλκοόλ.

Αυτοί που προτιμούν την μπύρα ωστόσο φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη δίψα από όσους πίνουν κρασί.

Σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση μπύρας αντιστοιχούν περίπου 140 λίτρα ανά κεφαλή ετησίως ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσους προτιμούν το κρασί φτάνουν τα 20 λίτρα ανά κεφαλή.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που πίνει μπύρα τείνει τελικά να καταναλώνει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με κάποιον που πίνει κρασί.

Το ίδιο ισχύει και στην κατανάλωση θερμίδων. Το κρασί περιέχει περίπου 600 θερμίδες ανά λίτρο, ενώ η μπύρα 225.

Αυτοί που προτιμούν την μπύρα όμως αντισταθμίζουν τη διαφορά αυτή από τη στιγμή που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα σε λίτρα από αυτούς που προτιμούν το κρασί.

Τι είναι πιο υγιεινό λοιπόν και τι να προτιμήσετε; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σημασία τελικά έχει να απολαμβάνουμε την μπυρίτσα μας ή το κρασάκι μας χωρίς να το αφήνουμε να μας επηρεάζει, ή να μας μεθάει και κυρίως να το απολαμβάνουμε με όμορφη παρέα και νόστιμους μεζέδες!

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.