Στα σκαριά νέα γερμανική ψηφιακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη

Αν κάποιος υποστήριζε πριν από 2-3 χρόνια, ότι η Ελλάδα θα γινόταν πόλος έλξης για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπιζόταν ως τρελός.

Κι όμως. Νησιά μετατρέπονται σε «πράσινους» ηλεκτροκίνητους παραδείσους, πολυεθνικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας στήνουν hubs και data centers, υπογράφονται διακρατικές συμφωνίες με φόντο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενώ η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται με βάση τις μετρήσεις της Eurostat στις χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Καινοτομία.

Κι επειδή, όπως λένε στην αγορά, το παν είναι να γίνει η αρχή, ο επενδυτικός πυρετός φαίνεται να ανεβαίνει όσο πιστοποιείται η επιστροφή στην κανονικότητα και αρχίζει η ροή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Αυτήν τη φορά τα μαντάτα έρχονται από τη Γερμανία, καθώς η εταιρία MVI-Solve IT GmbH εκδήλωσε επενδυτικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

H εν λόγω εταιρεία ανήκει στον όμιλο MVI Group και απευθύνεται πρωτίστως στην αυτοκινητοβιομηχανία, με καινοτόμες, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στους τομείς της διασυνδεσιμότητας, ηλεκτροκίνησης, ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο CEO της εταιρίας, Christian Hirsch και το επιτελείο του, με το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μόναχο, επεσήμαναν ότι η εταιρεία ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με επεξεργασία λογισμικού για προγραμματισμό παραγωγής, έλεγχο και πιστοποίηση προτύπων τεστ οδήγησης, ανάλυση δεδομένων, ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής, επιχειρησιακό σχεδιασμό και ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων οχημάτων.

Ο εν λόγω όμιλος εταιρειών διαθέτει παρουσία σε 18 χώρες, απασχολεί 1.000 εργαζόμενους και έχει θυγατρικές σε Η.Π.Α., Σλοβακία και Πολωνία.

Οι κυριότεροι πελάτες είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, AUDI, BMW, Porsche και Daimler.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Hirsch επανέλαβε ότι η εταιρεία MVI-Solve IT GmbH προγραμματίζει την πρόσληψη, σε πρώτη φάση, με εξ΄ αποστάσεως εργασία (home office) 3-5 μηχανικών πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη και ακολούθως, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στον τομέα της πληροφορικής που προβλέπεται να απασχολήσει 50-100 μηχανικούς πληροφορικής.

Ο κ. Hirsch ενημέρωση, μάλιστα, ότι έχει προεπιλέξει, με τη βοήθεια των Ελλήνων συνεργατών του, περί τους 20 υποψήφιους μηχανικούς πληροφορικής, και ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου Ο.Ε.Υ. για την εξεύρεση εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου, το οποίο θα του υποδείξει την κατάλληλη σύμβαση εργασίας για τους υπό πρόσληψη, εξ αποστάσεως, νέους συνεργάτες του, καθώς και την προβλεπόμενη διαδικασία για την μεταγενέστερη ίδρυση θυγατρικής εταιρείας.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η γερμανική εταιρία ζήτησε, επίσης, αναλυτικότερη ενημέρωση για τη διαδικασία υπαγωγής στον Αναπτυξιακό νόμο και ιδιαίτερα τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα σε ανάλογες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

Όπως σημειώνει, στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Ο.Ε.Υ., το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, δεδομένων των αυξημένων αναγκών λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής ευρύτερα ενόψει του μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας και της στροφής στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση της χώρας μας ως πόλο έλξης επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής.

Πηγή: Economistas

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.