Νέα μέτρα στην Ελλάδα: Ποιος θα αποζημιώσει τους Γερμανούς;

Στην Ελλάδα, ορισμένα πράγματα είναι δυνατά μόνο για τους εμβολιασμένους – Ποιος θα αποζημιώσει τους Γερμανούς;

Ορισμένες τοπικές προσφορές δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν από ανεμβολίαστους

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη: Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ορισμένες τοπικές προσφορές. Εκτός εάν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ και μπορεί να επιβαρυνθεί με χρέωση.

Αυτό σχεδιάζεται επί του παρόντος στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία. Για ορισμένες δραστηριότητες, όπως οι επισκέψεις σε εστιατόρια ή μπαρ στην Ελλάδα, ο κανόνας θα είναι: οι ανεμβολίαστοι παρακαλούνται να μείνουν έξω.

Τι γίνεται με τα οργανωμένα ταξίδια: Ποιος είναι υπεύθυνος για τα ακυρωθέντα μέρη της σύμβασης;

Είτε θα εμβολιάζονται δωρεάν – είτε θα εξετάζονται επί πληρωμή

Δύο χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη προγραμματίσει για τα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου: Στη Γαλλία, η είσοδος σε πολιτιστικούς χώρους δεν θα είναι πλέον δυνατή χωρίς πιστοποιητικό από τις 21 Ιουλίου.

Από τον Αύγουστο, η πρόσβαση σε τρένα, πούλμαν, εστιατόρια και καφετέριες θα απαγορεύεται χωρίς το λεγόμενο διαβατήριο υγείας. Τότε θα απαιτείται αρνητικό τεστ, απόδειξη εμβολιασμού ή αποδεικτικό ανάρρωσης – και αυτό θα πρέπει να πληρωθεί από την τσέπη του καθενός.

Και η Ελλάδα αποφάσισε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να κάθονται σε κλειστές αίθουσες κινηματογράφων, θεάτρων και εστιατορίων χωρίς εξαίρεση.

Το υπόβαθρο αυτού του μέτρου είναι σίγουρα και το γεγονός ότι η ελληνική πολιτική αντιδρά στην αύξηση των ποσοστών μόλυνσης και στη χαμηλή προθυμία εμβολιασμού του πληθυσμού.

“Δεν θα ξανακλείσουμε τη χώρα εξαιτίας της στάσης ορισμένων”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κρατική τηλεόραση. Αυτή η απροθυμία εμβολιασμού θα πρέπει πιθανώς να πληρωθεί από τους τουρίστες.

Θα πρέπει τώρα οι διοργανωτές να αναλάβουν το κόστος των τεστ και των ακυρώσεων;

Τώρα κάποιοι Γερμανοί ταξιδιώτες διερωτώνται: Μπορώ, ως οργανωμένος ταξιδιώτης, να πάρω πίσω μέρος των χρημάτων που κατέβαλα σε αυτή την περίπτωση; Μπορώ να χρεώσω τον διοργανωτή για το κόστος των τεστ;

Ο ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικού δικαίου Paul Degott από το Ανόβερο δεν δίνει πολλές ελπίδες στους παραθεριστές σε αυτό το θέμα. “Είμαι της γνώμης ότι τέτοιοι κανόνες πρέπει να γίνουν αποδεκτοί”, λέει ο Degott. “Εμπίπτει στον γενικό κίνδυνο ζωής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας”.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ακόμη δικαστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχουν για ανάλογες υποθέσεις από το πρώτο ή το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για παράδειγμα, σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα θέρετρα διακοπών. Εδώ η ετυμηγορία ήταν συνήθως: Ο διοργανωτής δεν ευθύνεται για τα μέτρα προστασίας που διατάσσονται από τις αρχές.

“Ο ταξιδιωτικός πράκτορας υποχρεούται μόνο να εκπληρώσει την ταξιδιωτική σύμβαση”, λέει ο Degott. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει μόνο τη μεταφορά, τη διαμονή σε ξενοδοχείο και τα γεύματα. Επομένως, δεν υπάρχει δικαίωμα μείωσης της τιμής.

Ο διοργανωτής πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του – τίποτα περισσότερο

“Η μείωση είναι πάντα σύγκριση στόχου-απόδοσης”, εξηγεί ο Degott. “Ο παραθεριστής πληρώνει το 100 τοις εκατό για το 100 τοις εκατό της υπηρεσίας. Εάν ο διοργανωτής δεν αποδώσει το 100%, υποχρεούται να επιστρέψει χρήματα”.

Αυτό που μετράει εδώ είναι πάντα αυτό που υποσχέθηκε ο ταξιδιωτικός πράκτορας και οφείλει στον πελάτη. Το γεγονός ότι τα μουσεία και τα εστιατόρια στον προορισμό των διακοπών επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ανεμβολίαστους δεν εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο.

Το ερώτημα μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό εάν το ίδιο το ξενοδοχείο επιτρέπεται να εξυπηρετεί εμβολιασμένα άτομα στο δικό του εστιατόριο. “Ο διοργανωτής πρέπει να λάβει διορθωτικά μέτρα”, λέει ο Degott – με άλλα λόγια, να παρέχει στους επισκέπτες διαφορετικό φαγητό. Θεμελιώνεται έτσι δικαίωμα μειώσεως; “Νομίζω ότι αυτό είναι δύσκολο”, είναι η εκτίμηση του εμπειρογνώμονα.

Εάν το τεστ δεν είναι δωρεάν, όπως στη Γαλλία, ο τουρίστας δεν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα από τον διοργανωτή, σύμφωνα με τον Degott. “Πρέπει να αποδεχτεί αυτά τα πρόσθετα έξοδα”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.