Νέα υπερσύγχρονο κατάστημα κρατουμένων στη Γερμανία

Στο Πασσάου χτίζεται μια νέα φυλακή. Εδώ θα στεγαστούν 450 κρατούμενοι. Σήμερα, η Βαυαρία γιορτάζει την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου με επίσημους προσκεκλημένους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν λιγότερο εορταστική διάθεση.

Πολλές πολιτικές προσωπικότητες στο Passau: ο πρωθυπουργός Markus Söder, ο υπουργός Δικαιοσύνης Georg Eisenreich και ο υπουργός Κατασκευών Christian Bernreiter (όλοι CSU) είναι μεταξύ των προσκεκλημένων στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για τη νέα φυλακή.

Η βαυαρική κυβέρνηση θεωρεί τη νέα φυλακή ως ένα σύγχρονο κτίριο. Ωστόσο, η εγκατάσταση είναι επίσης αμφιλεγόμενη.

Σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας για 450 κρατούμενους

Συνολικά 450 κρατούμενοι θα στεγαστούν εδώ σε λίγα χρόνια. Το τεράστιο εργοτάξιο στην περιοχή Königschalding στα δυτικά του Πασσάου δίνει μια ιδέα των διαστάσεων. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει επτά εκτάρια.

Τα κτίρια περιβάλλονται από τείχος μήκους 800 μέτρων και ύψους έξι μέτρων. Η εγκατάσταση πρέπει να πληροί τα πλέον σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας.

320 άτομα θα απασχοληθούν: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, τεχνίτες. Ακόμη και ένας ιερέας θα έχει υπηρεσία εδώ.

“Συνδυασμένη φυλακή” για κρατούμενους και απελαθέντες

Είναι η πρώτη φυλακή στη Γερμανία που φιλοξενεί κρατούμενους συνείδησης και όσους περιμένουν απέλαση. Ωστόσο, σε αυστηρά ξεχωριστές πτέρυγες.

Η “συνδυασμένη φυλακή” ανάγεται σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του CSU μετά την προσφυγική κρίση του 2015.

Οι επικριτές θεωρούν τα σχέδια εντελώς υπερβολικά. Ο Karl Synek από το κόμμα των Πρασίνων του Passau σε συνέντευξή του στην BR: “Οι χώροι απέλασης στη Βαυαρία δεν είναι προς το παρόν γεμάτοι. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Προσφύγων, το 50% των απελαθέντων κρατείται άδικα.

Ο Synek διαμαρτύρεται επίσης για αυτό που θεωρεί ως εντελώς περιττή χρήση γης. Απαράδεκτο, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο. Μια ασύγκριτη επίθεση στη φύση στην περιοχή.

Επιβάρυνση για τους κατοίκους

Η κριτική προέρχεται επίσης από τους κατοίκους. Πρώτα απ’ όλα λόγω του εργοταξίου. Αναφέρουν αφόρητο θόρυβο και ρύπανση από σκόνη και επισημαίνουν ρωγμές σε σπίτια.

“Κάθε μέρα, λίγο μετά τις έξι το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σχεδόν 200 φορτηγά περνούν από την πόρτα μας”, λέει μια γυναίκα της οποίας το σπίτι απέχει μόλις λίγα μέτρα από τον φράχτη.

Οι γείτονες δεν φοβούνται τους φυλακισμένους που δραπετεύουν. Φοβούνται περισσότερο την αναμενόμενη φωτορύπανση.

Ένας κάτοικος: “Μόλις η φυλακή τεθεί σε λειτουργία, ο φωτισμός εδώ θα κάνει τα πάντα φωτεινά”. Στο παρελθόν, εδώ, στα περίχωρα του Passau, υπήρχαν λιβάδια, χωράφια και ένας περίβολος με ελάφια. Τώρα το ειδύλλιο τελείωσε.

Κόστος: ασαφές

Οι εργασίες για τη μεγα-φυλακή ξεκίνησαν την άνοιξη του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027. Το κόστος είναι εντελώς ασαφές.

Στον αρχικό σχεδιασμό, η βαυαρική κυβέρνηση ανέφερε για πρώτη φορά ένα ποσό το 2019: 184 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ποσό είναι πιθανό να είναι υψηλότερο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.