Νέοι νόμοι και αλλαγές: Τι θα αλλάξει τον Οκτώβριο στη Γερμανία;

Newsroom

Νέοι νόμοι και αλλαγές: Τι θα αλλάξει τον Οκτώβριο στη Γερμανία;

Ο Οκτώβριος φέρνει μια σειρά από αλλαγές που επηρεάζουν πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής στη Γερμανία. Κάποια πράγματα θα γίνουν πιο ακριβά…

Νέος μήνας, νέες οδηγίες και νόμοι τον Οκτώβριο του 2023

Από τον Οκτώβριο, οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια και οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα τέλη.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα – αυτόν τον μήνα από τον τομέα της περίθαλψης. Συνοψίζουμε τις σημαντικότερες καινοτομίες εδώ…

Κρατικές εκλογές στη Βαυαρία

Στις 8 Οκτωβρίου, οι Βαυαροί μπορούν να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιστολική ψήφο έως και δύο ημέρες πριν, εξηγεί η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, οι πιθανότητες να κερδίσει και πάλι τις εκλογές είναι καλές για το CSU.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Μάρκους Ζέντερ θα παραμείνει στην εξουσία ως πρωθυπουργός.

Ο προσδιορισμός της ανάγκης για περίθαλψη θα γίνει σαφέστερος στη Γερμανία

Από την 1η Οκτωβρίου, η κατάταξη σε βαθμό περίθαλψης θα γίνει σαφέστερη.

Το κέντρο συμβουλών καταναλωτών εξηγεί: “Εάν θέλετε να καθοριστεί ο βαθμός φροντίδας σας, πρέπει να υποβάλετε αίτηση στο ταμείο ασφάλισης φροντίδας.

Αν δεν τηρηθεί η προθεσμία, θα πρέπει να πληρώσουν 70 ευρώ στους ασφαλισμένους για κάθε εβδομάδα που την υπερβαίνουν.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει εάν ο ασφαλιστικός φορέας δεν ευθύνεται για την απώλεια της προθεσμίας, για παράδειγμα επειδή ο ασθενής πρέπει να πάει στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να εξεταστεί.

Μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές τι θα συνέβαινε με την προθεσμία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τώρα ισχύουν τα εξής: Εάν υπάρξει καθυστέρηση, η προθεσμία διακόπτεται- εάν η καθυστέρηση λήξει, η προθεσμία συνεχίζεται.

Ιδ. ασφάλιση υγείας στη Γερμανία (Private Krankenversicherung)
Ο προσδιορισμός της ανάγκης για περίθαλψη θα γίνει σαφέστερος στη Γερμανία

Λήγει η επιδότηση θέρμανσης

Οι ιδιοκτήτες συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με ξύλο ή πετρέλαιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα δυσκολίας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό, εκ των οποίων περίπου 280 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα για τη Βαυαρία.

Όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να λάβουν το πολύ 2.000 ευρώ.

Ωστόσο, είναι πιθανό ο προϋπολογισμός να εξαντληθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία, οπότε οι αιτούντες θα μείνουν με άδεια χέρια.

Λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις στη Γερμανία

Όποιος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2022, αλλά δεν το κάνει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, πρέπει να αναμένει προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμο, βεβαίωση φόρου και τόκους, εξηγεί το “Finanztip”.

Ωστόσο, όσοι έχουν σοβαρό λόγο, όπως παρατεταμένη ασθένεια, μπορούν να ζητήσουν από την εφορία παράταση της προθεσμίας.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν καθυστερήσετε τη φορολογική δήλωση;
Λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις στη Γερμανία

Το WhatsApp σταματά στα παλαιότερα smartphones

Από τις 23 Οκτωβρίου, το WhatsApp δεν θα λειτουργεί πλέον σε smartphones Android που δεν έχουν ακόμη την έκδοση 5.0 ή νεότερες ενημερώσεις.

Αυτό ανακοινώνεται από τη Meta. Η WhatsApp αιτιολογεί: “Αυτές οι συσκευές ενδέχεται επίσης να μην έχουν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας ή να μην διαθέτουν λειτουργίες που απαιτούνται για τη λειτουργία του WhatsApp”.

Τουλάχιστον η εταιρεία ενημερώνει εκ των προτέρων όσους επηρεάζονται και τους ζητά να ενημερώσουν.

Αυξάνεται το επιτόκιο για τα φοιτητικά δάνεια της KfW

Την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία χορηγεί δάνεια σε φοιτητές, καθορίζει τα επιτόκια για τους επόμενους έξι μήνες, ανακοινώνει η KfW στον ιστότοπό της. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το τρέχον επιτόκιο είναι 7,82%.

Από τον Οκτώβριο και μετά, οι φοιτητές θα πληρώνουν κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 8 τοις εκατό, αναφέρει η “Wirtschaftswoche”.

Για τους φοιτητές, η αύξηση θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα, διότι μόνο οι πληρωμές τόκων ανέρχονται σε 100 έως 200 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με την “Wirtschaftswoche”.

Ακόμη και όσοι δεν σπουδάζουν δυσκολεύονται συχνά με τα υψηλά επιτόκια, επειδή δεν βρίσκουν όλοι δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση.

Την άνοιξη, το επιτόκιο αυξήθηκε ήδη κατά σχεδόν δύο ευρώ.

Υψηλότερες χρεώσεις πιστωτικών καρτών

Η πληρωμή με VISA και Mastercard θα γίνει πιο ακριβή. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η “Wall Street Journal”.

Οι έμποροι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα τέλη για τις πληρωμές τον Οκτώβριο.

Πιθανότατα θα μετακυλήσουν μέρος του κόστους στους πελάτες τους.

Η Disney σταματά τις πωλήσεις DVD

Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι θαυμαστές της Disney θα μπορούν να αγοράζουν για τελευταία φορά φυσικά μέσα με περιεχόμενο όπως “Τα Χρονικά της Νάρνια” ή το “Wall E” απευθείας από την εταιρεία.

Ωστόσο, τα DVD, τα Blu-ray και τα συναφή δεν έχουν τελειώσει εντελώς: από την 1η Οκτωβρίου, η εταιρεία Leonie Studios με έδρα το Μόναχο θα αναλάβει τη διανομή.

Η Deutsche Bahn περιορίζει τα εισιτήρια Sparpreis

Από την 1η Οκτωβρίου, η Deutsche Bahn θα πωλεί τα οικονομικά εισιτήρια στα ταξιδιωτικά κέντρα και πρακτορεία μόνο εφόσον δηλώνεται αριθμός κινητού τηλεφώνου ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Συνεχίζουμε τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά εισιτήρια επειδή θέλουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας καλύτερη πληροφόρηση για το ταξιδιωτικό τους δρομολόγιο”, δήλωσε εκπρόσωπος της DB απαντώντας σε ερώτημα της “Deutsche Presse-Agentur” (dpa).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.