Οι νεοναζί μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και οι νεοναζί παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος τον Ιούνιο του 2022.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 13.500 βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, ο αριθμός των υποστηρικτών τους είναι 33.900 – και η τάση αυξάνεται, τονίζεται στην έκθεση.

«Από πού προέρχεται αυτή η δυνατότητα βίας; Και πώς οργανώνεται η Ακροδεξιά; είναι το ερώτημα που θέτει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv σε έρευνά του.

Ο Κεμάλ Μποζάι , καθηγητής κοινωνικής εργασίας και κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας , ερευνά το φαινόμενο.

Τονίζει ότι «υπάρχουν διαφορετικά δίκτυα: πολιτικά κόμματα όπως το NPD, διεθνείς γραμμές σύνδεσης μεταξύ νεοναζιστικών ομάδων, Combat 18, NSU 2.0 ,αλλά και άλλες νεοναζιστικές ομάδες που συνεργάζονται».

Τα πρώτα δίκτυα των νεοναζί σχηματίστηκαν στις δεκαετίες του 1960 και του 70. Οι λεγόμενες στρατιωτικές ομάδες, που πραγματοποιούσαν επιθέσεις και δολοφονίες, δημιουργήθηκαν με βάση το πρότυπο των SS.

Στην οργάνωση Hoffmann Wehrsportgruppe ανήκε και ο Γκούντολφ Κόλερ, ο οποίος πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση των ακροδεξιών εξτρεμιστών στην Oktoberfest το 1980. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 221.

Σύμφωνα με τον Μποζάι, η επεξεργασία αυτής της επίθεσης είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία της ακροδεξιάς στη Γερμανία. «Δεν επεξεργαζόταν σωστά για δεκαετίες.

Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια έντονη συζήτηση σχετικά με αυτό. Ο οπλισμός έγινε μέσω των ακροδεξιών εξτρεμιστικών δικτύων και διδάχθηκε η επιθετική μορφή. Κάποιος θέλει να δημιουργήσει κοινωνικές ανατροπές μέσα από τέτοιες επιθέσεις». Τυφλοί απέναντι στην Ακροδεξιά

Το νεοναζιστικό NSU είναι ένα άλλο παράδειγμα για το πώς οι γερμανικές αρχές ήταν εδώ και καιρό «τυφλές από το δεξί μάτι», λέει ο Μποζάι στο podcast του n-tv. «Αν πάτε βαθύτερα, θα δείτε ότι δεν ήταν απλώς μια οργάνωση , αλλά ότι υπάρχουν ακροδεξιά δίκτυα και γραμμές σύνδεσης πίσω από αυτό»,τονίζει

Η NSU δολοφόνησε δέκα άτομα μεταξύ 2000 και 2007, συμπεριλαμβανομένων εννέα μεταναστών. Τότε, τόσο η αστυνομία όσο και οι πολιτικοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο ακροδεξιού τρομοκρατικού υπόβαθρου.

«Έτσι, η έρευνα ήταν ξεκάθαρα προσανατολισμένη προς την κοινότητα τουρκικής καταγωγής, έτσι ώστε για χρόνια άνθρωποι που ήταν θύματα,στιγματίζονταν ως θύτες. Οι κρατικές αρχές δεν λειτούργησαν σωστά εδώ, παρόλο που το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος γνώριζε ποιοι ήταν οι δράστες», λέει ο Μποζάι, ο οποίος ζητά μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού μόνο εάν η πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία , δείξουν σαφή στάση . Επιπλέον, πρέπει να ενισχύσουμε το έργο της πολιτικής παιδείας με τους νέους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους νέους για το τι κρύβεται πίσω από τα κίνητρα των νεοναζί για να εξουδετερωθούν όλες αυτές οι μισάνθρωπες τάσεις», προειδοποιεί ο Μποζάι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.