Γερμανία: Τι αλλάζει ο νέος νόμος θέρμανσης για τους ενοικιαστές;

Γερμανία - Heizungsgesetz: Τι αλλάζει ο νέος νόμος θέρμανσης για τους ενοικιαστές;

Ο αμφιλεγόμενος νόμος της Γερμανίας για τη θέρμανση (Heizungsgesetz) προκάλεσε πολύμηνες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του Scholz και των συναδέλφων του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Τώρα που ο νόμος εγκρίθηκε, τι θα σημαίνει για τους ενοικιαστές στην ομοσπονδιακή δημοκρατία;

Η γερμανική κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο του Χάμπεκ για τη θέρμανση

Με 399 ψήφους υπέρ, έναντι 275 κατά, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ψήφισε τη νομοθεσία της για τη σταδιακή αντικατάσταση των οικιακών συστημάτων θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα με συστήματα που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πολιτική αυτή αποτελεί μέρος του στόχου της Γερμανίας να επιτύχει σε εθνικό επίπεδο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045.

Μετά από μήνες δημόσιας διαμάχης και συμβιβασμών μεταξύ των Πρασίνων και του FDP, ο νόμος μοιάζει πλέον ελάχιστα με αυτόν που είχε περιγραφεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023.

Αυτό που αρχικά ήταν μια σχετικά απλή πρόταση από τον υπουργό των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ έγινε τόσο χαοτικό που ορισμένοι ονόμασαν τις δημόσιες διαφωνίες και την έλλειψη σαφούς επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους ως λόγο για τον οποίο το AFD σημείωσε απότομη άνοδο στις δημοσκοπήσεις κατά τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Ο Heizungsgesetz είναι ένα “τεράστιο βήμα για την προστασία του κλίματος”, δήλωσε στο κοινοβούλιο η εκπρόσωπος των Πρασίνων Katharina Dröge.

“Εγκρίνουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς η κλιματικά ουδέτερη θέρμανση θα πετύχει παντού στη Γερμανία στο μέλλον”.

Ενώ η πολιτική έχει επαινεθεί ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι επικριτές επισημαίνουν ότι ο στόχος της εθνικής κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 δεν συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ ο Heizungsgesetz στη Γερμανία;

Ο νόμος πρέπει ακόμη να περάσει από το Bundesrat στα τέλη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την 1η Ιανουαρίου, τα λειτουργικά ενεργειακά συστήματα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα μπορούν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν.

Μόνο όταν το σύστημα θα είναι παροπλισμένο, οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα είναι υποχρεωμένοι να το αντικαταστήσουν με ένα σύστημα που θα λειτουργεί κατά 65% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η εγκατάσταση νέας θερμάστρας αερίου μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, επειδή θα είναι δυνατή η μετατροπή του συστήματος ώστε να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Θεωρείται ότι περίπου τα μισά κτίρια στη Γερμανία λειτουργούν με συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.

Τι σημαίνει ο γερμανικός νόμος για τη θέρμανση για τους ενοικιαστές;

Κατά την ψήφιση της νομοθεσίας, ο Dröge υποσχέθηκε ότι ο νέος νόμος για τη θέρμανση θα είναι “αξιόπιστος, προβλέψιμος και προσιτός για όλους”.

Βάσει του νέου νόμου, όποιος θέλει να εγκαταστήσει ένα σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα λαμβάνει μια επιδότηση από την κυβέρνηση, η οποία θα καλύπτει το 30 τοις εκατό του κόστους εγκατάστασης.

Οι άνθρωποι που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς θα λάβουν ενίσχυση που θα καλύπτει το 60 τοις εκατό.

Για να ενθαρρυνθεί η γρήγορη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσοι εγκαταστήσουν το νέο σύστημα έως το 2028 μπορούν να λάβουν επιπλέον 20 τοις εκατό του κόστους.

Ωστόσο, θα υπάρξουν ανώτατα όρια στις επιδοτήσεις. Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να έχει μέγιστο ποσοστό 70 τοις εκατό του κόστους εγκατάστασης που θα καλύπτεται από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Δεδομένου όμως ότι το 53% των ανθρώπων στη Γερμανία νοικιάζουν τα σπίτια τους, τι θα σημαίνει ο νέος νόμος για τους ενοικιαστές;

Σύμφωνα με το νόμο του Χάμπεκ, οι ιδιοκτήτες θα είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση των συστημάτων.

Οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν την επιδότηση θα μπορούν να μετακυλήσουν στους ενοικιαστές το πολύ το 10 τοις εκατό του τμήματος του κόστους εγκατάστασης που δεν καλύφθηκε από την επιδότηση.

Επιπλέον, εάν θελήσουν να αυξήσουν το μηνιαίο ενοίκιο μετά την εγκατάσταση του νέου συστήματος, οι αυξήσεις αυτές θα περιοριστούν σε 50 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτατο όριο και θα τεθούν περαιτέρω περιορισμοί εάν η αύξηση αυτή του ενοικίου ανέρχεται στο 30 τοις εκατό του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.