Γιατί τα νοικοκυριά στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν σύντομα αυξήσεις;

Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά φέτος, καθώς ένας νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο, επιτρέποντας στις εταιρείες να μετακυλήσουν τις αυξανόμενες τιμές στους καταναλωτές.

Η λεγόμενη Gasumlage – ή εισφορά – αναμένεται να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου 2024, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας.

Η εισφορά αποσκοπεί στην ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στους προμηθευτές που αγωνίζονται, επιτρέποντάς τους να μετακυλήσουν στους καταναλωτές έως και το 90% του πρόσθετου κόστους από την άνοδο των τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου.

Το υψηλότερο κόστος επηρεάζει όλους τους πελάτες φυσικού αερίου – είτε πρόκειται για ιδιωτικά νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις – στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν ήδη συμφωνήσει σταθερές πληρωμές.

Δεν είναι σαφές αν οι πελάτες θα δουν αυξήσεις κόστους αμέσως μετά την επιβολή της εισφοράς.

Δεν είναι επίσης σαφές σε αυτό το στάδιο πόσο θα είναι η αύξηση για τα νοικοκυριά. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα τετραμελές νοικοκυριό θα μπορούσε να αναμένει αύξηση 200-300 ευρώ ετησίως.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε την Πέμπτη ότι η εισφορά θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αλλά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους προμήθειας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι εάν η μέση κατανάλωση ήταν 20.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα μπορούσε να καταλήξει να μην απέχει πολύ από την εκτίμηση του Σολτς.

Είπε ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να πει κανείς ακριβώς πόσο υψηλό θα είναι το κόστος. “Αλλά τα κακά νέα είναι ότι σίγουρα θα είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ (επιπλέον) ανά νοικοκυριό”.

Ο Χάμπεκ είπε ότι πρόκειται για ένα “δύσκολο βήμα που συνεπάγεται υψηλή επιβάρυνση”.

Η εισφορά θα αποφασιστεί στα τέλη Αυγούστου.

Η Ρωσία έχει περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βασιζόταν στη Ρωσία για το 55% του φυσικού αερίου της.

Η Γερμανία έχει μειώσει την εξάρτησή της, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της.

Περίπου τα μισά από όλα τα σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, η εισφορά είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η παροχή φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

“Χωρίς αυτήν, θα κινδύνευαν οι προμηθευτές φυσικού αερίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού”, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Η εισφορά θα είναι το ίδιο ποσό για όλους τους προμηθευτές. Οι λεπτομέρειες πρόκειται να ρυθμιστούν σε διάταγμα που βασίζεται στον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια, ο οποίος πρόκειται να περάσει σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.