NRW: Από σήμερα σε εφαρμογή το εθνικό φρένο έκτακτης ανάγκης

Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι άνθρωποι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που βρίσκονται σε lockdown εδώ και μήνες αντιμετωπίζουν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Ελπίδα δίνει μόνο ο γρήγορος εμβολιασμός.

Σχεδόν παντού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW), θα εφαρμοστούν τα αυστηρότερα μέτρα που προβλέπει το εθνικό φρένο έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν όλες οι περιοχές και οι περιφέρειες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπερέβαιναν την κρίσιμη εβδομαδιαία συχνότητα των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους την Παρασκευή, από την οποία ισχύουν μέτρα όπως περιορισμοί νυχτερινής εξόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), μόνο οι περιοχές Coesfeld (92,9) και Höxter (73,4) ήταν κάτω από την τιμή 100 το πρωί της Παρασκευής.

Ο δείκτης σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται στο 181. Η πόλη Herne είναι ακόμη πάνω από την τιμή του 300.

Πολλές άλλες πόλεις και περιφέρειες είναι πάνω από το 200. Ο νέος τέθηκε σε ισχύ χθες Παρασκευή – σε περιοχές πόλεις με συχνότητα επτά ημερών πάνω από 100 τις τελευταίες τρεις ημέρες, το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει αυτόματα να εφαρμοστεί από σήμερα Σάββατο στη NRW.

Αυτό ανακοινώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Karl-Josef Laumann δήλωσε την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό WDR 5 ότι, κατά τη γνώμη του, το όριο των 100 για περιορισμούς εξόδου είναι πολύ χαμηλό.

Οι νυχτερινοί περιορισμοί εξόδου πρέπει να είναι η τελευταία λύση, μόνο εάν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ισχύουν ήδη περιορισμοί εξόδου σε περισσότερες από δέκα πόλεις, δήλωσε ο Laumann.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, τήρηση αποστάσεων, περιορισμοί επαφών

Μεταξύ άλλων, το φρένο έκτακτης ανάγκης προβλέπει περιορισμούς εξόδου από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Το περπάτημα και το τζόκινγκ επιτρέπονται μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η διά ζώσης διδασκαλία στα σχολεία πρέπει να διακόπτεται από τον δείκτη 165 και πάνω. Το πολύ ένα νοικοκυριό μπορεί να συναντηθεί με ένα άλλο άτομο.

Τα παιδιά έως 14 ετών δεν μετράνε. Μέχρι 30 άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν σε κηδεία.

Τα καταστήματα επιτρέπεται να δέχονται πελάτες μόνο εάν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και κατόπιν ραντεβού.

Από έναν δείκτη 150 και πάνω, θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο η συλλογή παραγγελιών (Click & Collect).

Εξαιρέσεις αποτελούν, μεταξύ άλλων, το εμπόριο τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών και οπτικοί.

Ο Laumann κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές επαφές. Σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι ηλικίας 30, 40 ή 50 ετών βρίσκονται τώρα σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτόν τον ιό”.

Το ποσοστό εμβολιασμού δίνει ελπίδα

Ο υπουργός ελπίζει στο γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού. Ο υπουργός πιστεύει ότι η ακολουθία εμβολιασμού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μπορεί να αρθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο εμβόλιο, δήλωσε ο Laumann στο WDR 5. Τον Ιούνιο, θα πρέπει να έρθει περισσότερο εμβόλιο.

Μια μεγάλη ομάδα χρόνιων ασθενών πρέπει ακόμη να εμβολιαστούν. Εάν αυτοί και οι ηλικιωμένοι εμβολιαστούν, η προτεραιότητα μπορεί να αρθεί.

Την Τετάρτη, ο Laumann δήλωσε στην επιτροπή υγείας του κοινοβουλίου ότι περίπου το 60% του πληθυσμού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα μπορούσε να εμβολιαστεί έως τον Ιούλιο.

Τον Ιούνιο, το σύστημα εμβολιασμού πρέπει επίσης να ανοίξει για τους εταιρικούς ιατρούς.

Με το εμβόλιο της Astrazeneca, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει επισήμως να τηρήσει τη σύσταση της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμού (StiKO) ότι το δραστικό συστατικό πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Αλλά αν ένας νεότερος ασθενής θέλει να του χορηγηθεί το Astrazeneca και ο γιατρός πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο, “τότε δεν απαγορεύεται”, λέει ο Laumann.

Αλλά αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς. “Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι το Astrazeneca είναι – από όσο ξέρω γι’ αυτό – ένα πολύ καλό εμβόλιο”, δήλωσε ο Laumann.

Το Astrazeneca έχει πλέον εγκριθεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια.

Κατά κανόνα, από τις 31 Μαρτίου, το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο στη Γερμανία σε άτομα άνω των 60 ετών λόγω της εμφάνισης θρομβώσεων.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.