NRW – Κέντρα φύλαξης παιδιών: Φύλαξη έκτακτης ανάγκης με εξαιρέσεις

Το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ και σε πολλά κέντρα παιδικής φροντίδας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σε σχεδόν τους μισούς δήμους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχει επομένως μόνο φύλαξη έκτακτης ανάγκης για παιδιά.

Αυτό ισχύει εάν ο δείκτης επίπτωσης είναι πάνω από 165. Σήμερα το πρωί, 36 από τις 53 πόλεις και περιφέρειες στο κρατίδιο ήταν πάνω από το όριο – αλλά οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ μόνο εάν αυτό ισχύει για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Οικογένειας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Joachim Stamp είναι κριτικός του ομοσπονδιακού φρένου έκτακτης ανάγκης.

Το υπουργείο του προέβη σε πολλούς κανονισμούς για ειδικές περιπτώσεις κατά την εφαρμογή.

Για παράδειγμα, τα παιδιά σε δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις και συνθήκες διαβίωσης και τα παιδιά με αναπηρία επιτρέπεται να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε κέντρα φύλαξης παιδιών.

Αυτό ισχύει επίσης για κορίτσια και αγόρια που ξεκινούν το σχολείο το καλοκαίρι.

Οι γονείς μπορούν να πιστοποιήσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός οικογενειών είναι πιθανό να κάνει χρήση αυτής της εξαίρεσης:

Σύμφωνα με το υπουργείο, δικαιούνται επίσης “παιδιά των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να παρέχουν φροντίδα με άλλο τρόπο, ειδικά εάν πρέπει να πάνε στη δουλειά τους”.

Για το σκοπό αυτό, οι γονείς πρέπει να παρέχουν γραπτή δήλωση για να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους δεν μπορεί να φροντιστεί αλλού.

Σε επιστολή προς τους γονείς, ο υπουργός Joachim Stamp απευθύνει έκκληση: “Παρακαλώ φέρτε τα παιδιά σας μόνο εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο”.

Ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι δεν στηρίζει το φρένο έκτακτης ανάγκης για κέντρα φύλαξης παιδιών. Αλλά το κρατίδιο είναι υποχρεωμένο να το εφαρμόσει.

Σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι κανονισμοί για την επείγουσα περίθαλψη είναι σημαντικά αυστηρότεροι.

Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν τουλάχιστον ένας γονέας εργάζεται σε έναν τομέα που είναι σημαντικός για το σύστημα.

Αυτά τα επαγγέλματα είναι σαφώς καθορισμένα. Στη Βαυαρία, οι γονείς πρέπει τουλάχιστον να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό εργοδότη για να αποδείξουν την ανάγκη φροντίδας.

Η αντιπολίτευση του SPD απαιτεί επίσης ορισμένες υποχρεώσεις απόδειξης για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πιστοποιητικό θα πρέπει να απαιτείται από τον εργοδότη ως προς το εάν ένας εργαζόμενος είναι πραγματικά απαραίτητος για την εταιρεία, πρότεινε ο αρχηγός του SPD Thomas Kutschaty.

Η βεβαίωση που γράφει κάποιος για τον ίδιο του τον εαυτό δεν βοηθά. “Αυτό πρέπει να πιστοποιηθεί από άλλο φορέα.”

Καταλαβαίνει ότι είναι δύσκολο για τους γονείς, αλλά αυτό αφορά κινδύνους για την υγεία.

Πολλοί γονείς στα όριά τους

Πολλοί γονείς τώρα βλέπουν τον εαυτό τους στα όρια τους και θέλουν να κάνουν χρήση της μονάδας παιδικής μέριμνας έκτακτης ανάγκης.

Η Σάντρα Πέτερς, μητέρα του Βερλ, αναφέρει ότι χρειάζεται τη φύλαξη: “Εάν έχω τηλεδιασκέψεις στο σπίτι, δεν μπορώ να έχω έναν τετράχρονο που πετάγεται κάθε πέντε έως δέκα λεπτά”.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος γιος της δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στην κατ’ οίκον εκπαίδευση.

Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός (DRK) λειτουργεί 21 εγκαταστάσεις στην περιοχή Gütersloh.

Η Karin Schnittker από το DRK μπορεί να καταλάβει το ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο κέντρο παιδικής μέριμνας για επαγγελματικούς λόγους:

“Ελπίζω απλώς ότι όλες οι οικογένειες θα δουν πραγματικά από μόνοι τους πού μπορούν να ανακουφίσουν τη φύλαξη και να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι”.

Σε κάθε περίπτωση, ένα κέντρο φύλαξης παιδιών στο Βούπερταλ ήταν γεμάτο τη Δευτέρα.

Σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας στο Ντούισμπουργκ ειπώθηκε ότι το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης δεν είχε αλλάξει τίποτα – όπως και πριν έρχονται σχεδόν τα μισά παιδιά.

Σε μια συνέντευξη με το WDR 2 τη Δευτέρα, ο υπουργός Stamp υποστήριξε ότι οι γονείς πρέπει να υποβάλουν μια δήλωση ανάγκης που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί:

“Πρέπει να ελέγξουμε γραφειοκρατικά”.

Ωστόσο: Η διεύθυνση του παιδικού σταθμού δεν μπορεί να αρνηθεί κανέναν.

Δεν υπάρχει επισκόπηση της κατάστασης εμβολιασμού των παιδαγωγών των κέντρων φύλαξης

Όσον αφορά το άγχος των παιδαγωγών των νηπιαγωγείων ότι θα μολυνθούν στη δουλειά τους και θα μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους, η Stamp αναφέρθηκε στους πρώιμους εμβολιασμούς για το προσωπικό φύλαξης παιδιών.

Συνδέονται με το “γεγονός ότι δεν κλείνουμε ξανά τα κέντρα παιδικής μέριμνας”. Το πόσοι παιδαγωγοί έχουν τώρα εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, δεν είναι σαφές:

Το Υπουργείο Οικογένειας παραπέμπει στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του παραπέμπει στο Ινστιτούτο Robert Koch. Εκεί οι εμβολιασμένοι δεν υπολογίζονται σύμφωνα με την επαγγελματική ομάδα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.