NRW: Πότε αναμένονται περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένα άτομα;

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις θέλουν να καθορίσουν από κοινού κανόνες για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Ωστόσο, ορισμένα κρατίδια έχουν προχωρήσει με τις δικές τους οδηγίες. Ωστόσο, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει να περιμένει.

Στη σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις μίλησαν για χαλάρωση και περισσότερες ελευθερίες για όσους έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό – χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Jens Spahn ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποβάλει έναν κανονισμό που θα ψηφιστεί στο Bundestag και στο Bundesrat μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Christine Lambrecht, δήλωσε ότι το διάταγμα πρόκειται να παρουσιαστεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η καθημερινή ζωή μπορεί να διευκολυνθεί για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Για παράδειγμα, στα ψώνια σε καταστήματα και στις επισκέψεις σε κομμωτήριο: Ανάλογα με την κατάσταση μόλυνσης της εκάστοτε περιοχής, πρέπει να προσκομίζεται και αρνητικό τεστ – αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να ισχύουν λιγότερο αυστηροί κανόνες για τα εμβολιασμένα άτομα όσον αφορά τους περιορισμούς επαφής και εξόδου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα εμβολιασμένα άτομα θα έχουν ίση μεταχείριση με εκείνα που έχουν υποβληθεί σε τεστ όταν εισέρχονται από το εξωτερικό – αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές ποια εμβόλια θα αναγνωρίζονται.

Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια προφανώς δεν θέλουν να περιμένουν τον ομοσπονδιακό κανονισμό.

Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, από αυτήν την Τετάρτη οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού όταν επισκέπτονται τα κομμωτήρια.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την είσοδό τους στη χώρα από το εξωτερικό.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στην Έσση, επίσης, τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους όπου απαιτείται αρνητικό τεστ.

Ο πρωθυπουργός της Έσσης, Volker Bouffier, αναφέρεται στο Ινστιτούτο Robert Koch: Πρόσφατα συνέστησε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ 14 ημέρες μετά τον τελικό εμβολιασμό.

Το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: Αυτό σύντομα θα ισχύει και για όσους έχουν αναρρώσει. Ο Helge Braun θεωροί ότι οι κανόνες των κρατιδίων είναι σωστοί.

Θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι περιορισμοί για τα εμβολιασμένα άτομα;

Μάλλον όχι. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη του Markus Gabriel, καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Gabriel την Τετάρτη σε συνέντευξή του.

“Κάθε περιορισμός απαιτεί μέγιστη αιτιολόγηση. Κάθε λεπτό κατά το οποίο τα εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούν να ασκήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους είναι σημαντικό”.

Το επιχείρημα ότι είναι άδικο να δοθεί στους εμβολιασμένους περισσότερη ελευθερία, ενώ άλλοι πρέπει να περιμένουν τον εμβολιασμό είναι “πλήρης ανοησία”, τόνισε ο Gabriel.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για άτομα, όχι για ομάδες”.

Τι περιμένει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Το κρατίδιο περιμένει προφανώς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κρατικό κοινοβούλιο: “Είναι σωστό ότι προχωρούμε σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα άλλα κρατίδια.

Δεν πρόκειται για προνόμια για εμβολιασμένα άτομα, αλλά για την επιστροφή των βασικών δικαιωμάτων – και πρέπει να επιστραφούν σε όλους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.