Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι συνταγματικός στη Γερμανία;

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να είναι συνταγματικός σύμφωνα με δικηγόρο της Βαυαρίας

Ο Josef Franz Lindner, δικηγόρος από το Άουγκσμπουργκ, πιστεύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί όχι μόνο να είναι συνταγματικά επιτρεπτός, αλλά και αναγκαίος. Ωστόσο, μια τέτοια παρέμβαση στα προσωπικά δικαιώματα θα πρέπει να δικαιολογείται επακριβώς.

Ιδιαίτερα ενόψει της αύξησης των ποσοστών μόλυνσης και των ολοένα και περισσότερων ασθενών Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, γίνονται εκκλήσεις για την απαίτηση εμβολιασμού.

Ο δικηγόρος Josef Franz Lindner πιστεύει ότι μια τέτοια υποχρέωση εμβολιασμού είναι όχι μόνο συνταγματικά επιτρεπτή, αλλά ενδεχομένως και αναγκαία.

Εμπειρογνώμονας ιατρικού δικαίου: “Το καθήκον προστασίας του κράτους υπερισχύει”

Ο Lindner είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ και δήλωσε στο BR: “Το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει, να παρέχει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας για όλους όσους το χρειάζονται.

Εάν αυτό δεν είναι πλέον εγγυημένο, το συμφέρον κάποιου που δεν θέλει να εμβολιαστεί είναι δευτερεύον. Το καθήκον του κράτους να προστατεύει υπερισχύει και μπορεί να εισαγάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”.

Η επέμβαση στα προσωπικά δικαιώματα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη

Ο εμπειρογνώμονας ιατρικού δικαίου πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να αιτιολογηθεί επακριβώς μια τέτοια παρέμβαση στα προσωπικά δικαιώματα. “Φυσικά, πρέπει να εξετάζεται για κάθε μεμονωμένο μέτρο: είναι αυτό κατάλληλο, αναγκαίο, αναλογικό και λογικό;

Πρέπει να επεξεργαστεί με σαφήνεια όσον αφορά τα επιχειρήματα”. Διότι η υποχρέωση του κράτους να προστατεύει και τα έννομα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι σημαντικά.

“Αν υπάρξει κατάρρευση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, λέει ο Lindner.

Lindner: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των νοσηλευτών είναι συνταγματικά δικαιολογημένος

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως στον τομέα των νοσηλευτών, όπως ζητά ο πρωθυπουργός Markus Söder ή η ένωση Marburger Bund, θα μπορούσε επίσης να είναι συνταγματικά δικαιολογημένος.

Και θα μπορούσε να επεκταθεί υπό ορισμένες συνθήκες. “Πρέπει να εξετάσετε ποιος βρίσκεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αν αυτό μπορεί να τυποποιηθεί, τότε θα πρέπει να επεκτείνετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες υποομάδες”, λέει ο ειδικός ιατρικού δικαίου.

Πηγή: www.br.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.