“Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας είναι άδικος” για την πόλη του Μονάχου

Πλούσιοι ιδιοκτήτες στο κέντρο του Μονάχου θα πληρώνουν λιγότερο φόρο ιδιοκτησίας στο μέλλον, οι ενοικιαστές στα περίχωρα περισσότερα – οι Πράσινοι, το SPD και η ένωση ενοικιαστών επικρίνουν το νέο νόμο.

Ο φόρος ιδιοκτησίας πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, όπως αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, το μοντέλο το οποίο θέλει να εφαρμόσει ο Βαυαρός Υπουργός Οικονομικών, θα προκαλέσει πολλές παρεξηγήσεις, πιστεύει ο Υπουργός Οικονομικών Christoph Frey.

Επειδή στο μέλλον, οι ιδιοκτήτες σε κεντρικές τοποθεσίες θα πρέπει πιθανώς να πληρώνουν λιγότερα – και όσοι ζουν πιο έξω περισσότερα.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι στο μέλλον ο φόρος δεν θα επιβάλλεται πλέον στην αξία του ακινήτου, αλλά στην περιοχή.

Για να δείξει πώς η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να επηρεάσει το Μόναχο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε δειγματοληπτικούς υπολογισμούς για τα ακίνητα του Μονάχου.

Κατά συνέπεια, ο φόρος ακίνητης περιουσίας για την κοινωνική στέγαση στο Feldmoching θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 1.850 ευρώ ετησίως σε 4.160 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για παράδειγμα, ο φόρος ιδιοκτησίας θα μειωθεί σε μια ακριβή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης του Μονάχου – από 65.700 ευρώ το χρόνο σε 22.600.

Οι κερδοσκόποι σίγουρα θα επωφεληθούν από τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Επειδή ακόμη και όσοι αφήνουν την περιουσία τους ανοικοδόμητη, θα πληρώνουν λιγότερα στο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών. Για ένα άδειο οικόπεδο στο Pasing, οφείλονται περίπου 1.230 ευρώ ετησίως – μετά τη μεταρρύθμιση μόλις το ένα τρίτο από αυτό – ούτε καν 400 ευρώ.

Το SPD και οι Πράσινοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου το επικρίνουν ως άδικο, επειδή αυτό το μοντέλο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε βίλες στο κέντρο της πόλης και σε ερειπωμένα κτίρια στην άκρη μίας βιομηχανικής ζώνης.

Ο Volker Rastätter, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης ενοικιαστών του Μονάχου, επικρίνει επίσης το νέο νόμο.

Επειδή φοβάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα όσοι εδώ και καιρό δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά ενοίκια στο κέντρο της πόλης και που τώρα ζουν στα περίχωρα.

Επειδή ο φόρος που υποτίθεται ότι απευθύνεται στον ιδιοκτήτη πρέπει να καταβληθεί από τον μισθωτή.

Ο φόρος ιδιοκτησίας μπορεί να μεταφερθεί στο πλαίσιο των παρελκόμενων εξόδων ενοικίασης.
Η νέα φορολογία πρόκειται να εφαρμοστεί το αργότερο έως το 2025.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.