ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Πούτιν στέλνει στρατό στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως νωρίτερα το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν έκανε μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφέρθηκε στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014 και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία, μεταφέροντας επιθετικά όπλα κοντά στην επικράτειά της.

Τόνισε με πάσα σαφήνεια ότι δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα στην ενδοχώρα της, ακόμη και πέρα από τα Ουράλια.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά όπλα» στη φαρέτρα του, τόσο με την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, όσο και με την κίνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου στο συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισόδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη. Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.

Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία.

Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά.

Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού.

Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες.

Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης.

Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία.

Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας.

Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.

Βάσει των διεθνών συνθηκών, απαγορεύεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως οι δυτικοί έφεραν στρατιώτες, ως συμβούλους.

Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ασφάλειά της εναντίον της ασφάλειας μίας άλλης χώρας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσουν πολιτικές εναντίον της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί, αν προσαρμοστεί στις διατάξεις του και αν αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν, άρχισαν να λένε ότι οι κεντρικές και ανατολικές χώρες θα μπορέσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και θα τις απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ένωση.

Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, αποσύροντας τα στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία.

Ρώτησα τον Κλίντον γιατί θέλουν την επέκταση προς ανατολάς και μου είπε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μία τόσο μεγάλη χώρα στην περιοχή.

Έχουν βάλει τόσες ανατολικές χώρες στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πως οι δυτικοί δεν ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους. Ακόμη και στη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε επιθετικούς πυραύλους Τόμαχοκ.

Το ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνεται. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση επίθεση κατά της χώρας μας. Υπάρχει ευθεία απειλή επίθεσης κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει ως κύριο εχθρό της συμμαχίας τη Ρωσία.

Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να βλέπουν στρατιωτικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά όπλα κατά της Ρωσίας.

Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία σειρά από πυραύλους, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία ακόμη και στο βάθος της ρωσικής ενδοχώρας, πέρα από τα Ουράλια. Και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά μας.

Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Ζητάμε γραπτές εγγυήσεις γι’ αυτό από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και φυσικά προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα.

Προτείναμε και τη μη εγκατάσταση και ανάπτυξη επιθετικών όπλων στα σύνορά μας. Και τα έχουμε γράψει και στην ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ.

Μας απειλούν με κυρώσεις, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή και σύγχρονη έχει γίνει η χώρα μας. Μπορεί να μας βάλουν κυρώσεις, χωρίς καμία τυπική δικαιολογία και να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα, αλλά δεν θα καταφέρουν κάτι.

Όσον για την κατάσταση στο Ντονμπάς, το Κίεβο δείχνει συνέχεια ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες. Θέλει να κάνει έναν πόλεμο με πολλά θύματα, όμως θα τους θυμίσω πώς κατέληξε η τελευταία σύγκρουση.

Θεωρώ απαραίτητο να προβώ σε μία απόφαση που θα ΄έπρεπε να έχω λάβει εδώ και πολύ καιρό, να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και βέβαια να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις δύο περιοχές».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ | Φωτογραφία αρχείου

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.