Ο Söder ζητά νέους αυστηρούς κανονισμούς εισόδου στη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder θέτει τους όρους για μια πιθανή σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων από την επόμενη εβδομάδα: ο πολιτικός του CSU απαιτεί αυστηρότερους κανόνες για τους επιστρέφοντες από τις διακοπές και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για τους μαθητές.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι ανοιχτός στο να επισπεύσει τη σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου για την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στο Gmund am Tegernsee, δήλωσε ότι μια τέτοια διάσκεψη πρωθυπουργών θα είχε νόημα μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ως παραδείγματα, ο Söder ανέφερε, μεταξύ άλλων, αυστηρότερους κανόνες για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία και ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τους μαθητές.

Ο Söder ζητά κανονισμούς εισόδου την 1η Αυγούστου

Ο Söder βλέπει μια αυξανόμενη ανησυχία στη Γερμανία επί του παρόντος λόγω της τρέχουσας εξέλιξης της πανδημίας. Η Βαυαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Γερμανία “επειδή δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διακοπές”, εξήγησε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε: “Οι διακοπές θα είναι ο οδηγός της Κορόνας”.

Για το λόγο αυτό, ο Söder ζήτησε να τεθεί σε ισχύ ένας νέος ομοσπονδιακός κανονισμός εισόδου ήδη από την 1η Αυγούστου – και όχι μόνο – όπως προβλέπεται – στις 11 Σεπτεμβρίου. “Γιατί μέχρι τότε όλες οι διακοπές θα έχουν τελειώσει”. Ζήτησε υποχρεωτικά τεστ κατά την είσοδο – ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία εισέρχεται κανείς.

“Ξεκινήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού στα σχολεία”

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CSU, θα ήταν ένα “μεγάλο βήμα” αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων ξεκινούσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού στα σχολεία.

Παρόλο που η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) είναι επιφυλακτική ως προς τους εμβολιασμούς για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο Söder παραδέχτηκε ότι “πρέπει να αποφασίσουμε”. Αντί να περιμένουμε εβδομάδες για μια νέα σύσταση, θα ήταν καλύτερο να οργανώσουμε τον εμβολιασμό των μαθητών τώρα.

Ο επικεφαλής της κρατικής ομάδας CSU του Βερολίνου, Alexander Dobrindt, ανανέωσε το “επείγον αίτημα” προς την ομάδα εμπειρογνωμόνων να “προσαρμόσει” τη θέση της. Ο Dobrindt δήλωσε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τη δήλωση του επικεφαλής της Stiko, Thomas Mertens, ο οποίος είχε επικρίνει την πολιτική παρέμβαση ως αντιπαραγωγική.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει ακόμη εκδώσει γενική σύσταση εμβολιασμού για παιδιά και εφήβους άνω των δώδεκα ετών. Συνιστά τον εμβολιασμό για τους 12-17χρονους μόνο σε περίπτωση ορισμένων υποκείμενων νοσημάτων.

Ένας από τους λόγους που επικαλείται η Stiko είναι ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου με Covid 19 είναι χαμηλός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Για τους νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι “δυνατός μετά από ιατρική ενημέρωση και εφόσον το άτομο το επιθυμεί και αποδέχεται τον κίνδυνο”.

Αρκετοί πολιτικοί κάλεσαν τη Stiko να επανεξετάσει τη σύστασή της. Η Επιτροπή Εμβολιασμών απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και τόνισε ότι εργάζεται “με διαφάνεια σύμφωνα με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια”.

“Ελευθερίες για τους εμβολιασμένους”

Σύμφωνα με τον Söder, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του ποσοστού εμβολιασμού στη Γερμανία. “Ο εμβολιασμός είναι η πιο οικονομικά αποδοτική και καλύτερη προσφορά”, είπε, προειδοποιώντας: “Αν δεν έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον εμβολιασμό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε πρόβλημα”.

Μεταξύ άλλων, είπε, υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ποιες “ελευθερίες” θα μπορούσαν να υπάρξουν για τους εμβολιασμένους ανθρώπους. Επίσης, είπε, θα πρέπει να οριστεί ένα χρονικό σημείο μετά το οποίο τα τεστ κορωνοϊού δεν θα προσφέρονται πλέον δωρεάν.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν όλοι οι άνθρωποι στη Γερμανία θα έχουν λάβει προσφορά για εμβολιασμό, πράγμα που θα συνέβαινε πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Söder: Κανόνες για το φθινόπωρο

Ο Söder υποθέτει ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων θα συναντώνται και πάλι συχνότερα λόγω της πανδημίας – ιδίως ενόψει του φθινοπώρου.

Δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δράσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό μετά τις εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, απαιτούνται σαφείς κανόνες για την πολιτική της πανδημίας, απαίτησε ο επικεφαλής του CSU.

Ο Dobrindt υπογράμμισε: “Είναι σαφές για εμάς ότι άλλο ένα lockdown δεν μπορεί να αποτελέσει λύση”. Είπε ότι όταν εξετάζεται η εξέλιξη, δεν θα πρέπει πλέον να εξετάζεται μόνο η επίπτωση των 7 ημερών, αλλά και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας και η πρόοδος του εμβολιασμού. Επομένως, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί εκστρατεία για τον εμβολιασμό ώστε να αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερη δυναμική.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.