Ο Ζέεχοφερ στηρίζει την Πολωνία στο μεταναστευτικό

Τη στήριξη της Πολωνίας από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία, ζητά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ .

«Πρέπει να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα», δηλώνει στην εφημερίδα Bild. Τονίζει παράλληλα ότι αυτό είναι πρωτίστως καθήκον της Κομισιόν και την καλεί να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ζέεχοφερ κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι με τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χρησιμοποιεί μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί 3.000-4.000 άτομα κοντά στο πολωνικά σύνορα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει πολλές χιλιάδες άτομα τα σύνορα προς την Πολωνία. Φέτος έχουν έρθει στη Γερμανία από τη Λευκορωσία, μέσω Πολωνίας, σχεδόν 9.000 άτομα. Εξ ου και το γερμανικό ενδιαφέρον για τα δρώμενα στα πολωνικά σύνορα.

Η ανέγερση φράχτη

Αναφορικά με την ανέγερση φράχτη από την Πολωνία στα σύνορα της με τη Λευκορωσία, ο Χορστ Ζέεχοφερ επιδοκιμάζει την κατασκευή του και ζητά τη δημόσια στήριξη της χώρας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να της ασκήσουμε κριτική επειδή προστατεύει με επιτρεπόμενα μέσα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δηλώνει.

Στα επιτρεπόμενα μέσα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών συμπεριλαμβάνει και τα pushback, τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Βέβαια», επισημαίνει, «όχι με τη χρήση όπλων, αλλά με άλλα μέσα που επίσης διατίθενται».

Σύμφωνα με τον κ. Ζέεχοφερ , «οι Πολωνοί έχουν αναλάβει μια σημαντική υπηρεσία για όλη την Ευρώπη, όπως και η Τουρκία που με την υποδοχή πάνω από τριών εκατομμυρίων προσφύγων, ασκεί μια προσφυγική πολική που ευνοεί την Ευρώπη».

Πάναγιώτης Κουπαράνης | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.