ΟΧΙ από την Βαυαρία στον κανόνα 2G+ στην εστίαση

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την εισαγωγή του 2G plus στον τομέα της εστίασης δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, οι εξαιρέσεις 2G για τους νέους στην Βαυαρία θα παραταθούν. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να προσαρμόσει τους κανόνες για τα hotspot.

Η αυστηροποίηση των κανόνων πρόσβασης στον τομέα της εστίασης δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν στη Βαυαρία. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να επεκτείνει τον ισχύοντα κανόνα 2G για τα εστιατόρια και τις καφετέριες, όπως δήλωσε στο Μόναχο ο Florian Herrmann.

Στη Βαυαρία, είπε, ο κλάδος της εστίασης είναι ήδη πολύ περιορισμένος σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, ισχύει ήδη περιορισμένο ωράριο έως τις 10 μ.μ., ενώ τα μπαρ και οι ντισκοτέκ είναι ήδη κλειστά εδώ και καιρό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Hubert Aiwanger, υπερασπίστηκε επίσης την ιδιαίτερη προσέγγιση της Βαυαρίας: ήταν σωστή η απόφαση να μην αλλάξει τίποτα στον τομέα της εστίασης.

Με έναν κανονισμό 2G-plus, είπε, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να βγουν για ένα γρήγορο γεύμα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος.

Ο Aiwanger εξήγησε ότι μόνο το ένα τοις εκατό των ελέγχων 2G στον τομέα της εστίασης οδήγησε σε καταγγελίες – παρατηρήθηκε “πολύ υψηλό επίπεδο πειθαρχίας”. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, ελπίζει ότι στο μέλλον θα ισχύσει και πάλι για τα εστιατόρια το 3G ή κανένας περιορισμός.

Παράταση των περιορισμών έως τις 9 Φεβρουαρίου στη Βαυαρία

Σύμφωνα με τον Herrmann, οι προηγούμενοι περιορισμοί της πανδημίας στη Βαυαρία θα παραταθούν “σχεδόν ένας προς έναν” για άλλες τέσσερις εβδομάδες. Δεν υπάρχουν “ούτε αυστηροποιήσεις ούτε χαλαρώσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της καγκελαρίας.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το 2G plus για πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει σε ισχύ – καθώς και ένα μέγιστο ποσοστό πληρότητας 25 τοις εκατό για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αυτό που είναι νέο είναι ότι ο κανόνας εξαίρεσης 2G για τους ανεμβολίαστους νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών που έχουν υποβληθεί σε τεστ στο σχολείο δεν ισχύει πλέον.

Τους επιτρέπεται να εργάζονται μόνιμα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και να αθλούνται και να παίζουν μουσική, εφόσον ο κανόνας 2G ισχύει για όλους τους ενήλικες εκεί. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εξαιρούνται γενικά από τους κανόνες 2G και 2G plus.

Hotspots: Αλλαγές πιθανόν την επόμενη εβδομάδα στη Βαυαρία

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Herrmann, το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας θα ασχοληθεί με το ζήτημα του κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες της μετάλλαξης Delta μπορούν να εφαρμοστούν και στην μετάλλαξη Omikron.

Με τη μετάλλαξη Omikron, υπάρχουν ενδείξεις πολύ υψηλής μολυσματικότητας, αλλά από την άλλη πλευρά και χαμηλών συμπτωμάτων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα και χαμηλότερης νοσηλείας.

Συγκεκριμένα, ο Herrmann αναφερόταν στο προηγούμενο όριο των 1.000 περιστατικών για περιφερειακά lockdown στη Βαυαρία.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το όριο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί – ή ότι, για παράδειγμα, ο τομέας της εστίασης δεν θα χρειαζόταν να κλείσει όπως τώρα, αλλά θα μπορούσε να μεταβεί σε 2G plus.

Επιπλέον, είπε, θα εξεταστεί αν θα διατηρηθεί το επιτρεπόμενο σήμερα ποσοστό πληρότητας μόνο 25% για πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία. Ο υπουργός Οικονομικών Aiwanger δήλωσε ότι “δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη” για τον πολιτισμό.

Η Βαυαρία υπαναχωρεί από την απόφαση της κυβέρνησης

Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, η κυβέρνηση είχε πράγματι αποφασίσει να εισαχθεί το 2G plus στον κλάδο της εστίασης σε εθνικό επίπεδο. Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, για παράδειγμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ή στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ο κανόνας αυτός ισχύει εδώ και αρκετό καιρό.

Η Βαυαρία, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε από μια περαιτέρω αυστηροποίηση στον τομέα της εστίασης. Ο πρωθυπουργός Markus Söder είχε δηλώσει ότι είναι “πολύ, πολύ επιφυλακτικός” σχετικά με το αν το 2G plus έχει νόημα στον τομέα της εστίασης.

Το SPD και οι Πράσινοι επέκριναν την ξεχωριστή οδό της Βαυαρίας. Η Katharina Schulze, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο κρατικό κοινοβούλιο, απαίτησε το πρωί στο “radioWelt” του Bayern2 να ισχύσει σε εθνικό επίπεδο ο κανονισμός 2G-plus στον κλάδο της εστίασης.

Από την άλλη πλευρά, το κρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα FDP εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Η ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga δήλωσε επίσης ικανοποιημένη.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης