Γερμανία: Όχι στη χρηματοδοτούμενη ομοιοπαθητική θεραπεία

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε ότι η ομοιοπαθητική ιατρική δεν έχει θέση στο επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας και ζήτησε να περικοπεί.

Ο Lauterbach προτείνει περικοπή της επιδοτούμενης ομοιοπαθητικής

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Karl Lauterbach, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν θα πρέπει πλέον να καλύπτεται από την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας στη Γερμανία.

Μιλώντας στο podcast Stimmenfang του περιοδικού SPIEGEL, ο Lauterbach δήλωσε: “Παρά το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι σημαντική όσον αφορά τον όγκο των δαπανών [της ασφάλισης υγείας], δεν έχει θέση σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική ασφάλισης υγείας. Για το λόγο αυτό, θα επανεξετάσουμε εάν η ομοιοπαθητική θα πρέπει να αφαιρεθεί ως παροχή της υποχρεωτικής υγειονομικής περίθαλψης”.

Το γερμανικό σύστημα ασφάλισης υγείας περιλαμβάνει την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας (Gesetzliche Krankenversicherung – GKV) και την ιδιωτική ασφάλιση υγείας (Private Krankenversicherung – PKV).

Πολλοί φορείς νόμιμης ασφάλισης υγείας στη Γερμανία προσφέρουν ομοιοπαθητικές θεραπείες. Πέρα από αυτό που μπορεί να αποδοθεί στο φαινόμενο placebo, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη της χρήσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην υγεία.

Η ομοιοπαθητική αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας

Παρά τη φήμη της Γερμανίας για τη χρήση λογικής και αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων, η χώρα έχει μακρά ιστορία στην προώθηση της χρήσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που διεξήχθη από το ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών Forsa, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς έχουν χρησιμοποιήσει ομοιοπαθητική και το 70% είναι ανοιχτοί σε αυτήν.

Οι υποστηρικτές των ομοιοπαθητικών θεραπειών τείνουν να χρησιμοποιούν εξαιρετικά αραιωμένες φυσικές ουσίες όπως φυτά ή μέταλλα αντί για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συμβατικά στη δυτική ιατρική.

Οι ομοιοπαθητικές μέθοδοι μπορούν να συνδεθούν με έναν ιατρό από τη Σαξονία, στα τέλη του 18ου αιώνα, τον Σάμουελ Χάανεμαν. Οι μέθοδοι του Hahnemann περιλάμβαναν την αφαίμαξη και την κάθαρση, οι οποίες αμφισβητήθηκαν ακόμη και από τους συγχρόνους του στον ιατρικό τομέα.

Η ιστορική γερμανική προτίμηση στην ομοιοπαθητική εδραιώθηκε κατά τη ναζιστική εποχή, την περίοδο κατά την οποία η ομοιοπαθητική έλαβε για πρώτη φορά επίσημη κρατική αναγνώριση ως ιατρική θεραπεία.

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς για την προώθηση μιας εθνικιστικής ατζέντας μέσω της “Νέας Γερμανικής Ιατρικής” (Neue Deutsche Heilkunde), η οποία τόνιζε ότι τα φάρμακα παρασκευάζονταν στη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.