Πληροφορίες για οδήγηση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία

Υπάρχουν συνολικά 56 ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία και δεν είναι όλες σε μεγάλες πόλεις.

Υπάρχουν κανόνες για το ποιος τύπος αυτοκινήτου μπορεί να εισέλθει σε αυτές και αν δεν τους ακολουθήσετε μπορεί να σας επιβληθεί ένα σημαντικό πρόστιμο.

Τι είναι οι ζώνες χαμηλών εκπομπών;

Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών – ή Umweltzone στα γερμανικά – είναι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο σε οχήματα που πληρούν ορισμένα πρότυπα εκπομπών καυσαερίων.

Δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία, αλλά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Από το 2008, οι γερμανικές πόλεις έχουν την εξουσία να ορίζουν ζώνες χαμηλών εκπομπών και να αποφασίζουν σε ποιες ζώνες επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων με αυτοκόλλητα.

Πού βρίσκονται οι ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 56 ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούν από τους οδηγούς να έχουν τοποθετήσει στο παρμπρίζ τους ένα αυτοκόλλητο κλάσης εκπομπών για να εισέλθουν.

Αν σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι στη Γερμανία, είναι καλύτερο να ελέγξετε εκ των προτέρων στο διαδίκτυο για να μάθετε αν θα οδηγείτε σε μια από αυτές τις περιοχές, καθώς, αν και υπάρχουν πινακίδες διάσπαρτες, είναι εύκολο να τις χάσετε και η μη παρατήρησή τους δεν θα αποτελεί δικαιολογία αν συναντήσετε την αστυνομία!

Η οδήγηση σε ζώνη χαμηλών εκπομπών χωρίς αυτοκόλλητο -ακόμη και αν έχετε όχημα χαμηλών εκπομπών- συνεπάγεται πρόστιμο 80 ευρώ αν σας πιάσουν.

Ποιο αυτοκόλλητο χρειάζομαι;

Αυτό το αυτοκόλλητο που χρειάζεστε ονομάζεται eine Umweltplakette (περιβαλλοντικό αυτοκόλλητο) ή eine Feinstaubplakette (αυτοκόλλητο εκπομπών).

Για 55 από τις 56 ζώνες εκπομπών στη Γερμανία, χρειάζεστε ένα πράσινο αυτοκόλλητο.

Αυτό μπορεί να δοθεί σε βενζινοκίνητα οχήματα με ρυθμιζόμενο καταλυτικό μετατροπέα και σε πετρελαιοκίνητα οχήματα (Euro 6, Euro 5, Euro 4, Euro 3 με φίλτρο σωματιδίων), εφόσον οι τιμές των εκπομπών καυσαερίων τους αντιστοιχούν στην ομάδα ρύπων 4.

Αλλά μην ανησυχείτε αν δεν γνωρίζετε ποια τιμή έχει το όχημά σας – μπορείτε να τη βρείτε στα έγγραφα κυκλοφορίας του οχήματος.

Η μόνη ζώνη χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία που εξακολουθεί να επιτρέπει την είσοδο οχημάτων με κίτρινο αυτοκόλλητο είναι στο Neu-Ulm, και το κίτρινο αυτοκόλλητο χορηγείται μόνο σε πετρελαιοκίνητα οχήματα των προδιαγραφών Euro 3 ή 2 με φίλτρο σωματιδίων.

Πού μπορώ να προμηθευτώ το πράσινο αυτοκόλλητο για το αυτοκίνητό μου;

Τα αυτοκόλλητα εκπομπών ρύπων είναι γενικά αρκετά εύκολο να βρεθούν στη Γερμανία και μπορούν να αγοραστούν τοπικά στους περισσότερους μηχανικούς, στα γραφεία ελέγχου οχημάτων και ταξινόμησης ή από πολυάριθμους παρόχους στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αποσταλούν ταχυδρομικώς.

Το κόστος ενός αυτοκόλλητου κυμαίνεται από 5 έως περίπου 18 ευρώ.

Πληροφορίες για οδήγηση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία
Πού μπορώ να προμηθευτώ το πράσινο αυτοκόλλητο για το αυτοκίνητό μου;

Μπορώ να μετατρέψω το κίτρινο αυτοκόλλητό μου σε πράσινο;

Εάν έχετε κίτρινο αυτοκόλλητο, ενδέχεται να μπορείτε να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητό σας φίλτρο σωματιδίων για να μπορέσετε να αποκτήσετε πράσινο αυτοκόλλητο.

Τι γίνεται αν οδηγώ ένα ξένο όχημα στη Γερμανία;

Οι απαγορεύσεις οδήγησης σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ισχύουν και για οχήματα που έχουν ταξινομηθεί εκτός Γερμανίας και τα ξένα οχήματα πρέπει να έχουν το πράσινο αυτοκόλλητο όταν οδηγούν σε αυτές για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου.

Οι ιδιοκτήτες αλλοδαπών οχημάτων μπορούν να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ιδιοκτήτες γερμανικών αυτοκινήτων, αγοράζοντας ένα αυτοκόλλητο μέσω διαδικτύου ή πηγαίνοντας σε μηχανικό ή γραφείο ελέγχου οχημάτων.

Εκεί, θα είναι σε θέση να σας δώσουν το αυτοκόλλητό σας αφού ελέγξουν τα έγγραφα κυκλοφορίας του οχήματός σας – ακόμη και αν είναι σε άλλη γλώσσα – καθώς οι αριθμοί εκπομπών είναι αυτοί που μετράνε.

Ισχύουν τα αυτοκόλλητα παντού;

Τα αυτοκόλλητα ισχύουν σε όλες τις περιβαλλοντικές ζώνες της Γερμανίας και όχι μόνο σε μια περιοχή. Με ένα πράσινο αυτοκόλλητο στο όχημα, μπορείτε να οδηγείτε σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες εξαιρέσεις που πρέπει να προσέξετε.

Ορισμένες πόλεις στη Γερμανία έχουν επίσης θεσπίσει απαγορεύσεις οδήγησης με ντίζελ λόγω υπερβολικής ρύπανσης από τα καυσαέρια.

Αυτό σημαίνει ότι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα – ακόμη και με το πράσινο αυτοκόλλητο – δεν θα επιτρέπεται να οδηγούν σε ορισμένες περιοχές.

Σε ορισμένες περιοχές του Μονάχου, του Αμβούργου, του Μάιντς, της Φρανκφούρτης και της Στουτγάρδης ισχύει επί του παρόντος μια τέτοια απαγόρευση και μπορείτε να μάθετε πού ακριβώς εδώ.

Τι γίνεται με τις μοτοσικλέτες;

Καλά νέα για τους δικυκλιστές: μόνο τα τετράτροχα οχήματα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητο ρύπων στη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.