Oι αγορές στο Μόναχο είναι δυνατές μόνο κατόπιν ραντεβού

Αγορές Μόναχο

Από αύριο, Δευτέρα, η νέα χαλάρωση των μέτρων τίθεται σε ισχύ – εξακολουθεί ωστόσο να επικρατεί μεγάλη σύγχυση στις αγορές στο Μόναχο.

Ο σύλλογος λιανικής CityPartner επικρίνει την προσέγγιση

Στις 8 Μαρτίου, τίθεται σε ισχύ η νέα χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία. Και μαζί τους το εναρκτήριο σχέδιο που εκπόνησαν οι ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις.

Αλλά ακριβώς αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια σύγχυση, τουλάχιστον στο Μόναχο, επειδή η πρωτεύουσα της Βαυαρίας υπερέβη την επίπτωση των επτά ημερών των 50 πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό

Το 50 χρησιμεύει ως οριακός δείκτης επίπτωσης – εάν η τιμή υπερβεί αυτό το όριο, ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί.

Την Κυριακή, ο δήμος του Μονάχου ενημέρωσε για την περαιτέρω διαδικασία σχετικά με τα ανοίγματα. Αφού ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα του κρατιδίου ήταν στο 52,1 την Κυριακή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας ισχύουν οι κανόνες για την επίπτωση μεταξύ 50 και 100.

Λιανικό εμπόριο στο Μόναχο: Απαιτείται προηγούμενο ραντεβού

Για το Μόναχο αυτό σημαίνει συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (8 Μαρτίου): Το λιανικό εμπόριο δεν θα ανοίξει ξανά “κανονικά” – όποιος θέλει να ψωνίσει πρέπει να κλείσει ραντεβού εκ των προτέρων (“Click & meet”).

Ο πελάτης μπορεί στη συνέχεια να μείνει στο κατάστημα για ένα προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι πελάτες πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία τους για παρακολούθηση επαφών.

Επιπλέον, ο αριθμός των πελατών στο κατάστημα είναι περιορισμένος. Ισχύει ότι “επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 40 τ.μ. χώρου πωλήσεων”, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας.

Εάν η επίπτωση είναι κάτω του 50, δεν υπάρχει ανάγκη για ραντεβού – τότε τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίξουν ως συνήθως, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής.

Αυτή η ταξινόμηση ισχύει έως ότου ξεπεραστεί η οριακή τιμή (ή δεν ξεπεραστεί) για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το 12ο Βαυαρικό Διάταγμα Μέτρων Προστασίας Λοιμώξεων, οι σχετικοί κανονισμοί τίθενται σε ισχύ τη δεύτερη ημέρα μετά την υπέρβαση / πτώση του ορίου.

Στο Μόναχο, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει σύσφιξη ή χαλάρωση των μέτρων προς το παρόν: Η επίπτωση αυξήθηκε ελαφρώς, την Κυριακή ήταν στο 52,1, αλλά η επόμενη οριακή τιμή των 100 είναι ακόμη πολύ μακριά.

Κριτική από την ένωση

Η ένωση λιανικής CityPartner του Μονάχου επικρίνει τους κανονισμούς και τη διαδικασία της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει μία ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων σχετικά με το ποια μέτρα θα ισχύουν για μια περιφέρεια ή μια πόλη ενοχλεί την ένωση.

“Παρά την ευχαρίστηση για τις νέες δυνατότητες ανοίγματος για το εμπόριο – οι επιχειρήσεις εφάρμοζαν πάντα βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για ένα χρόνο, αλλά αυτό ξεπερνά τα πάντα.

Επιβάλλεται ένας νέος κανονισμός το σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα πρέπει να κοινοποιηθεί τι θα συμβεί τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα ισχύος!”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του CityPartner Wolfgang Fischer.

“Δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά – στο κέντρο του Μονάχου μόνο – δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους! Οι υπάλληλοι που εργάζονται στα πλαίσια βραχυπρόθεσμης εργασίας από τις 16 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν απλώς να εργαστούν ή και όχι από τη μια μέρα στην άλλη!”

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί λιανοπωλητές είχαν κάνει προγραμματισμούς και για τα δύο ενδεχόμενα. Ανάλογα με το δείκτη, εξηγεί ο Fischer σε συνέντευξή του.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη (40 τετραγωνικά μέτρα), πολλά καταστήματα σκέφτονται ακόμη και να μην ανοίξουν καθόλου.

Επειδή για ορισμένους λιανοπωλητές, η επιχείρηση “Click & meet” είναι απίθανο να αποδώσει. Ωστόσο, ο Fischer δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με το εάν τα καταστήματα τελικά θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.

Ωστόσο, αυτό στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι κάτοικοι του Μονάχου: Τα μεγάλα καταστήματα στο κέντρο του Μονάχου θα ανοίξουν φυσικά – παρά το “Click & meet”.

Αυτά περιλαμβάνουν τα Konen, Sport Schuster, Kaufhof am Stachus και Oberpollinger στην Neuhauser Straße.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.