Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν χθες για το πώς θα προχωρήσουν στην κρίση της πανδημίας. Όπως πάντα, η συγκεκριμένη εφαρμογή εναπόκειται στα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία μπορούν να θέσουν τους δικούς τους κανόνες. Μια επισκόπηση.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν σε μια περαιτέρω πορεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αποφάσεις:

Τέρμα τα δωρεάν τεστ

Τα δωρεάν τεστ πολιτών που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να διακοπούν από τις 11 Οκτωβρίου, επειδή πλέον υπάρχει δωρεάν εμβολιασμός.

Ωστόσο, για τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών και άλλα άτομα για τα οποία δεν υπάρχει γενική σύσταση εμβολιασμού, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θα παραμείνουν δωρεάν.

Κανόνας 3G

Για ορισμένα ιδρύματα και εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες περιοχές, ένας γενικός κανόνας θα ισχύει το αργότερο από τις 23 Αυγούστου: Πρόσβαση θα έχουν μόνο άτομα εμβολιασμένα, αναρρωμένα ή αρνητικά εξετασμένα. Αυτό ισχύει για κλινικές, γηροκομεία, γυμναστήρια, πισίνες, κομμωτήρια, ξενοδοχεία και άλλους εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή εκδηλώσεις.

Το τεστ δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από 24 ώρες (τεστ αντιγόνων) ή 48 ώρες (PCR). Τα παιδιά έως έξι ετών και οι μαθητές εξαιρούνται από τον κανόνα, καθώς τα τακτικά τεστ θα συνεχιστούν ούτως ή άλλως στα σχολεία.

Και ο “κανόνας 3G” μπορεί να ανασταλεί εάν ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης σε μια περιοχή είναι “σταθερά” κάτω από 35.

Λοιποί παράγοντες πανδημίας

Στην απόφαση των ομοσπονδιακών κρατιδίων, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία για covid-19 περιγράφεται ως “σημαντική παράμετρος για την αξιολόγηση της επίπτωσης της λοίμωξης”.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια “λαμβάνουν υπόψη όλους τους δείκτες, ιδίως τη συχνότητα εμφάνισης, το ποσοστό εμβολιασμού και τον αριθμό των σοβαρών περιόδων της νόσου, καθώς και την επακόλουθη επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης”, προκειμένου να προσαρμόσουν τα μέτρα, εάν είναι απαραίτητο.

Εμβολιασμός

Γίνεται “επείγουσα” έκκληση προς το κοινό να κάνει χρήση των “υφιστάμενων προσφορών εμβολιασμού το συντομότερο δυνατό”.

Οι εργοδότες καλούνται να υποστηρίξουν τους εργαζομένους τους σε αυτό, για παράδειγμα προσφέροντας εμβολιασμό μέσω των εταιρικών ιατρών και δίνοντας άδεια για τα ραντεβού εμβολιασμού.

Ταξίδια

Τα εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου. Ως περιοχή υψηλού κινδύνου ορίζεται μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων ή όπου υπάρχουν “ενδείξεις επικίνδυνης μόλυνσης”, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Υποχρεωτικές μάσκες

Οι ιατρικές μάσκες (χειρουργικές ή FFP2) θα συνεχίσουν να είναι “υποχρεωτικές” στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ψώνια. Αυτό πρέπει να επανεξετάζεται κάθε τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, η Σαξονία είχε ήδη άρει την απαίτηση χρήσης μάσκας για ψώνια όταν η συχνότητα εμφάνισης ήταν χαμηλή.

Εκδηλώσεις

Περιορισμοί, όπως περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων για κλαμπ και πάρτι, είναι ακόμη δυνατοί, αλλά πρέπει να παρουσιαστούν κανόνες και σχέδια υγιεινής.

Στα γήπεδα ποδοσφαίρου και στις αθλητικές εκδηλώσεις με περισσότερους από 5.000 θεατές, πρέπει να είναι κατειλημμένες το πολύ οι μισές θέσεις του χώρου ή του σταδίου.

Ο μέγιστος αριθμός θεατών θα είναι 25.000. Η Βαυαρία συμμετέχει επίσης, καθώς μέχρι τώρα το ανώτατο όριο ήταν 20.000.
Χώρος εργασίας

Το διάταγμα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία θα παραταθεί και πάλι μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Υποχρεώνει τις εταιρείες να διαθέτουν σχέδια υγιεινής και να προσφέρουν τεστ στους εργαζομένους.

Οικονομική βοήθεια

Η οικονομική ενίσχυση που ήταν διαθέσιμη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (Überbrückungshilfe III Plus) και η διευκόλυνση της πρόσβασης στο επίδομα βραχείας διάρκειας (Kurzarbeitergeld) πρόκειται να παραταθούν.

Επιδημική κατάσταση ανάγκης

Η επιδημική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το δικαίωμα να εκδίδει άμεσα διατάγματα, για παράδειγμα, για τα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, μέτρα όπως οι υποχρεωτικές μάσκες ή οι περιορισμοί επαφής, τα οποία μπορούν να ορίσουν τα ομόσπονδα κρατίδια, αναφέρονται επίσης στον προσδιορισμό αυτής της κατάστασης ανάγκης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια διατυπώνουν επιφυλακτικά και στο ψήφισμά τους ζητούν να εξεταστεί η παράταση της κατάστασης ανάγκης πέραν της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.