Γερμανία: Οι ασφάλειες υγείας δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν

Με την αλλαγή του έτους, τα περισσότερα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας θα γίνουν ακριβότερα.

Ωστόσο, η υποχρέωση ενημέρωσης των μελών για την αύξηση του ποσοστού εισφοράς με επιστολή αναστέλλεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι υψηλότερες εισφορές υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν να καλυφθεί ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όταν τα ταμεία ασφάλισης ασθενείας αυξάνουν το ποσοστό εισφοράς τους, πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τα μέλη τους – και πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους ότι έχουν το δικαίωμα να μεταβούν σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης ασθενείας, ανεξάρτητα από το πόσο ηλικιωμένοι ή άρρωστοι είναι.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε αυτή την υποχρέωση πληροφόρησης για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί κόστος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας άλλος λόγος είναι πιθανότατα ότι ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach του SPD, δεν έχει ιδιαίτερη άποψη για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ταμείων ασφάλισης υγείας, ιδίως με βάση την τιμή.

Το έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα. Ο Lauterbach πιστεύει ότι ο ανταγωνισμός θα πρέπει επίσης να βασίζεται στο τι παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας στους ασθενείς.

Ο ισχύων κανονισμός χρονολογείται από το 2014, όταν ο πολιτικός του CDU Hermann Gröhe ήταν ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας.

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της υποχρέωσης παροχής πληροφοριών με επιστολή. Ο Hermann Josef Tenhagen του Stiftung Finanztip κάνει λόγο για “επίθεση αδιαφάνειας” από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για “τρελή ιδέα”.

Η εμπορική πύλη σύγκρισης check24 προειδοποιεί επίσης για μειονεκτήματα για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, το ειδικό δικαίωμα καταγγελίας για τους ασθενείς με ασφάλιση ασθενείας σε περίπτωση αύξησης των ασφαλίστρων παραμένει σε ισχύ, ακόμη και αν τα ταμεία ασφάλισης ασθενείας αρχικά δεν υποχρεούνται πλέον να ενημερώνουν σχετικά εγγράφως.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.