Οι γερμανικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας

Από σήμερα και κάθε Παρασκευή η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα θα παρουσιάζει στα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@GermanyinGreece) μια γερμανική εφεύρεση.

Όπως ανακοινώθηκε «Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την παρασκευή του Gummibärchen (Goldbear), του μικρού αρκουδιού από ζελέ, από τον Hans Riegel από τη Βόννη, η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα θα παρουσιάζει στα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@GermanyinGreece) από σήμερα και κάθε Παρασκευή μια γερμανική εφεύρεση».

Η Γερμανία θεωρείται ακόμα και σήμερα η χώρα των τεχνιτών και των εφευρετών. Μια από τις πλέον πρωτοποριακές καινοτομίες της νεότερης εποχής είναι η ανακάλυψη του mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τους ιδρυτές της BioNTech στο Μάιντς Özlem Türeci και Ugur Sahin.

Σήμερα, επισημαίνεται, «πολλές γερμανικές εφευρέσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και δεν μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς αυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ωστόσο ξεχάσει πια την αρχική τους προέλευση».

Οι καινοτομίες είναι το κλειδί για νέες επενδύσεις, για πρόοδο και για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία στην έρευνα με συγκεκριμένα προγράμματα. Επιπλέον στηρίζει επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία.

Όπως τονίζεται «Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα σχεδόν αυτονόητα στην καθημερινότητά μας είναι εφευρέσεις Γερμανών και Γερμανίδων εφευρετών.

Για παράδειγμα, μόλις ξυπνήσουμε το πρωί ακούμε μουσική από το mp3- Player -μια γερμανική εφεύρεση-, φτιάχνουμε καφέ φίλτρου -γερμανική εφεύρεση-, και τον απολαμβάνουμε με γάλα από το ψυγείο -γερμανική εφεύρεση-, ενώ διαβάζουμε εφημερίδα (η τυπογραφία είναι μια ακόμα γερμανική εφεύρεση).

Πριν πάμε με ασφάλεια στη δουλειά μας με το αυτοκίνητο -γερμανική εφεύρεση-, πλένουμε τα δόντια μας με oδοντόπαστα -γερμανική εφεύρεση-, και βάζουμε τους φακούς επαφής μας –μια ακόμα γερμανική εφεύρεση.

Έτσι, ή κάπως έτσι, θα μπορούσε να ξεκινάει μια τυπική μέρα με εφευρέσεις από τη Γερμανία».

Οι καινοτομίες είναι το κλειδί για νέες επενδύσεις, για πρόοδο και για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία στην έρευνα με συγκεκριμένα προγράμματα. Επιπλέον στηρίζει επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία.

Ελληνογερμανικές συνεργασίες

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελληνογερμανικές συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στον τομέα της έρευνας για την υγεία, στην τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, τη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το διμερές πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση έβαλαν το 2013 μαζί ένα γερό θεμέλιο με σημαντική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό ερευνητικό χώρο.

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν ολοένα και σημαντικότερο λόγο για τις γερμανικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Στα Ιωάννινα έχουν π.χ. εγκατασταθεί γερμανικές εταιρίες καινοτομίας, ενώ στην Αστυπάλαια εφαρμόζεται ένα διεθνώς αξιοπρόσεκτο πιλοτικό έργο μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ομίλου Volkswagen για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Η ανάπτυξη με μοχλό την καινοτομία βρισκόταν και στο επίκεντρο του τρίτου ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας Innovationforum το Νοέμβριο του 2021.

Έτσι η Ελλάδα και η Γερμανία, πλάι- πλάι, αποκτούν ένα πλεονέκτημα εκκίνησης αναφορικά με τη δημιουργία και τη διαμόρφωση των τεχνολογιών του αύριο.

Το αρκουδάκι ζελέ

Tα αρκουδάκια μικρά ζελέ χαίρουν λατρείας στη Γερμανία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών πάρτι γενεθλίων.

Το πολύχρωμο ζελεδάκι παρασκευάστηκε το 1922 από τον Χανς Ρίγκελ. Γεννημένος στη Βόννη, ο Ρίγκελ ίδρυσε μία εταιρία ζαχαρωτών.

Το όνομα τους αποτελείται από τα δύο αρχικά γράμματα του ονόματος του „Hans Riegel“ και „Bonn.

Γερμανικές εφευρέσεις που άλλαξαν εντελώς τη ζωή μας – από σήμερα και κάθε Παρασκευή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και Instagram) της @GermanyinGreece.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.