Οι Ταλιμπάν ζητούν βοήθεια από τη Γερμανία

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τη Γερμανία και άλλες χώρες ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Επιπλέον, οι βομβιστικές επιθέσεις επιδεινώνουν την κατάσταση στη χώρα.

Μπροστά στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, οι μαχητικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν ζήτησαν από τη Γερμανία και άλλα κράτη ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτό θα μπορούσε να είναι επενδύσεις, έργα ανοικοδόμησης ή “κάθε είδους ανθρωπιστική υποστήριξη”, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Matiullah Ruhani στην πρώην βάση της Bundeswehr στην Kunduz.

Ο Ruhani κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι στήριξε μια “διεφθαρμένη κυβέρνηση” για 20 χρόνια, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε τη βοήθειά της όταν οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία.

Οι Ταλιμπάν έφεραν την ειρήνη στο Αφγανιστάν, τόνισε ο εκπρόσωπος. “Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν για τις διεθνείς συνέπειες που θα είχε η παρεμπόδιση των οικονομικών πόρων του αφγανικού κράτους.

“Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαπραγματευτούμε με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, την Παγκόσμια Τράπεζα, για να απελευθερωθούν τα περιουσιακά μας στοιχεία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Sabihullah Mujahid, σε συνέντευξη που δημοσιεύει ο “Der Spiegel”.

“Το Αφγανιστάν χρειάζεται τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση”, είπε. “Εάν η παγκόσμια κοινότητα μπλοκάρει τα περιουσιακά μας στοιχεία, σταματήσει τη βοήθειά της ή αρνηθεί να επικοινωνήσει, αυτό θα είναι μοιραίο για εμάς, αλλά και μεγάλο πρόβλημα για τον κόσμο”.

Ο Röttgen τάσσεται υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Norbert Röttgen τάχθηκε υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής δήλωσε στην έκθεση από το Βερολίνο: “Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι αναπτυξιακή βοήθεια. Απευθύνεται άμεσα σε ανθρώπους που λιμοκτονούν, που έχουν ανάγκη”.

Επί του παρόντος, οι Αφγανοί μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από την τράπεζα μόνο μία φορά την εβδομάδα ανά κάτοχο λογαριασμού, το ισοδύναμο των 200 δολαρίων (170 ευρώ) σε εθνικό νόμισμα, το οποίο είναι άχρηστο για εισαγωγές από το εξωτερικό. Για μια πολύτεκνη οικογένεια, το ποσό αυτό αρκεί μόλις για να επιβιώσει.

Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι στην Κουντούζ δεν έχουν λάβει μισθό εδώ και δύο μήνες. Ταυτόχρονα, το κόστος ζωής εκρήγνυται και η φτώχεια αυξάνεται. Υπάρχει απειλή οικονομικής κατάρρευσης.

Ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Κουντούζ, ο οποίος εργαζόταν για την παλιά κυβέρνηση και εργάζεται και για τη νέα, προειδοποιεί ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σύντομα οικονομική κατάρρευση, εάν οι Ταλιμπάν δεν λάβουν βοήθεια από το εξωτερικό.

Επιπλέον, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να μην είναι ήρεμο, ακόμη και περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, λόγω πολλών επιθέσεων.

Μόλις σήμερα, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ από βομβιστική επίθεση σε όχημα που μετέφερε μαχητές Ταλιμπάν.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον οχήματος της αστυνομίας των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ το Σάββατο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.