ΟΗΕ: Υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια ιοί στη φύση που δεν έχουμε ανακαλύψει

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι, 1,7 εκατομμύρια ιοί στη φύση δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες και οι μισοί απ’ αυτούς, θα μπορούσαν να μολύνουν το ανθρώπινο είδος.

Η έκθεση διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων επισημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά σε ότι αφορά τις αναδυόμενες ασθένειες καθώς μόνο αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να «ξεφύγουμε από την εποχή της πανδημίας».

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η αποψίλωση των δασών και το εμπόριο ζώων -κυρίως άγριων- προλειαίνουν το έδαφος για την εμφάνιση ιών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Η ομάδα που αποτελείται από 22 εμπειρογνώμονες επισημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι πανδημίες θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλώνονται ταχύτερα, θα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και θα προκαλούν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.

Η νόσος COVID-19 είναι η έκτη πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα μετά την «ισπανική γρίπη» το 1918, η οποία μόλυνε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε 20–50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκλήθηκε από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), όπως γράφει η Daily Mail.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πανδημίες μέχρι σήμερα είχαν την προέλευσή τους σε μικρόβια που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά η εμφάνισή τους εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των «ζωονοσογόνων» ασθενειών, αυτών δηλαδή, που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, εμφανίζονται εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών καθώς αυξάνεται η πιθανότητα στενής επαφής του ανθρώπου και της άγριας πανίδας.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η φορολόγηση τέτοιων δραστηριοτήτων υψηλού πανδημικού κινδύνου», αναφέρει η έκθεση.

«Στο μεταξύ, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα που επιβιώνουν μετά από αποψίλωση των δασών – όπως νυχτερίδες και αρουραίοι, είναι επίσης οι πιο πιθανοί φορείς ασθενειών που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.  Αυτός είναι ο δρόμος για τις πανδημίες», καταλήγει η σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.