Οικονομικές κατοικίες: Το Μόναχο τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Επιπλέον, το δημαρχείο πρόκειται να εξασφαλίσει οικοδομήσιμη γη μέσω ενός ταμείου και να υποχρεώσει τις εταιρείες να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Η πόλη δεν έχει ξοδέψει ποτέ τόσα πολλά χρήματα για τη στέγαση.

Το Μόναχο θα δαπανήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για οικονομικά προσιτές κατοικίες έως το 2028. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη Γερμανία.

Ο δήμαρχος Dieter Reiter (SPD) χαρακτήρισε το γεγονός αυτό “διπλό χτύπημα” σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο. Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε.

Εν τω μεταξύ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του δημοτικού συμβουλίου εξέτασαν προσεκτικά την 150σέλιδη πρόταση της υπηρεσίας σχεδιασμού – και την Τετάρτη ενέκριναν τα κονδύλια κατά πλειοψηφία.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεισφέρουν

Ωστόσο, το SPD και οι Πράσινοι προχώρησαν σε βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, οι συνεταιρισμοί πρέπει τώρα να λάβουν βοήθεια επειδή το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί τόσο πολύ και διαφορετικά ορισμένα έργα θα βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Επιπλέον, η πόλη θα επεξεργαστεί μια ιδέα για την εξασφάλιση γης μέσω ενός ταμείου.

Και η πόλη θα πρέπει να υποχρεώσει τις εταιρείες που εγκαθίστανται στο Μόναχο να συνεισφέρουν κάτι στην κοινότητα – όπως εταιρική στέγαση, χρήματα για την επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών, χώρους πρασίνου ή χώρους ημερήσιας φροντίδας.

Η έννοια ονομάζεται “Gewerbe-Sobon”.

Ο ίδιος ο Reiter, ωστόσο, δεν ήταν παρών σε αυτή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες.

Αυτό εξόργισε ιδιαίτερα τον δημοτικό σύμβουλο της CSU Alexander Reissl: “Θα περίμενα να συμμετάσχει ο επικεφαλής της διοίκησης.

Εξάλλου, μιλάμε για μια κεντρική απόφαση στεγαστικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά ο Reiter δικαιολογήθηκε: μια συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου στο αεροδρόμιο με αρκετούς υπουργούς – που δεν μπορούσε να αναβληθεί.

Η πόλη επενδύει δύο δισεκατομμύρια ευρώ – σε πέντε χρόνια

Έτσι, η δημοτική σύμβουλος κτηρίων Elisabeth Merk (μη κομματική) ανέλαβε να περιγράψει λεπτομερέστερα το πρόγραμμα που το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου επανεκκινεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τον Merk, 215.000 διαμερίσματα έχουν δημιουργηθεί μέσω του προγράμματος τα τελευταία 30 χρόνια. Η πόλη έχει δαπανήσει 2,36 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό.

Με το νέο πρόγραμμα, η πόλη διοχετεύει περισσότερα χρήματα στην κατασκευή κατοικιών από ποτέ άλλοτε.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ δεν πρόκειται να δαπανηθούν σε δεκαετίες, αλλά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα ισοζύγια για το 2020 και το 2021 είναι απογοητευτικά

Στην πραγματικότητα, το 2020 και το 2021 το δημοτικό συμβούλιο δημιούργησε δικαιώματα οικοδόμησης για μόλις 328 κατοικίες – συνολικά.

Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να υπάρχουν 9.000 διαμερίσματα.

Αντίστοιχα λίγα διαμερίσματα θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, προέβλεψε το μέλος της CSU Reissl: “Πρέπει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να καλύψετε το κενό”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.