Όλαφ Σολτς: «Δημοκρατική ηγεσία» ή «άρνηση ηγεσίας»;

Ο Όλαφ Σολτς έκανε πολιτική καριέρα παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αποφασισμένο και αποφασιστικό ηγέτη, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι «όποιος θέλει ηγεσία από εμένα θα την έχει».

Τώρα, η πρώτη του μεγάλη πρωτοβουλία ως Γερμανός καγκελάριος – να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού – αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή έχει αναθέσει την απόφαση να τον επιβάλει.

Ο Σολτς έκανε νωρίς νύξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα τέλη Νοεμβρίου, μια εβδομάδα πριν εκλεγεί καγκελάριος ο Σοσιαλδημοκράτης, λέγοντας ότι ήθελε να ξεκινήσει το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την εμβολιαστική εκστρατεία στη Γερμανία, η οποία υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Ήταν ένας από τους πολλούς πολιτικούς που είχαν απορρίψει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά άλλαξαν γνώμη καθώς εμφανίστηκε η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι το 28% του γερμανικού πληθυσμού που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος θα μπορούσε να καταλήξει να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από πανδημία (115.000 ως τώρα).

Αργότερα, ανέβαλλε την απόφαση για τον Μάρτιο. Τώρα, το κόμμα του παραδέχεται ότι η συζήτηση για το σχέδιο μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Και ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η εντολή μπορεί να μην γίνει ποτέ.

«Ο Όλαφ Σολτς έκανε ένα μεγάλο λάθος», είπε ο Άλμπρεχτ φον Λούκε, πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής.

Είπε ότι ο Σολτς και άλλοι πολιτικοί που υποστήριζαν το μέτρο ήταν ένοχοι ότι «έβαλαν άσκοπα τον εαυτό τους υπό πίεση» δεσμευόμενοι σε μια πολιτική που μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη, αναλογική και επομένως συνταγματική — πόσο μάλλον όταν αφορά στην κοινωνική ειρήνη.

Ο Σολτς, ως ηγέτης ενός τρικομματικού συνασπισμού, αντιμετωπίζει περιορισμούς ως προς την ικανότητά του να προσφέρει.

Με τα εμβόλια, πρέπει να λάβει υπόψη του τις απόψεις του μικρότερου συμμάχου του στο συνασπισμό, των Ελεύθερων Δημοκρατών, ενός φιλελεύθερου κόμματος που έχει αντιταχθεί σε μέτρα πανδημίας που περιορίζουν τις προσωπικές ελευθερίες.

Αποφασίζοντας να μην προτείνει νομοθεσία και αντ’ αυτού συμφωνώντας οι βουλευτές να έχουν ελεύθερη ψήφο για το θέμα, ο καγκελάριος μπορεί να καταφέρει να αποφύγει τη σύγκρουση στον συνασπισμό.

Αλλά ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα ότι θέλει να τελειώσει το θέμα, αφήνοντας τους βουλευτές να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις και στη συνέχεια να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό – μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Ο Ντιρκ Βίζε, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να μετριάσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα χρειαζόταν μόνο το φθινόπωρο.

«Μια καθολική απαίτηση εμβολιασμού δεν είναι το εργαλείο για να σπάσει το τρέχον κύμα. Δεν θα οδηγηθούμε τεχνητά στο θέμα».

Με την εκστρατεία εμβολιασμού να επιβραδύνεται ξανά, ο στόχος του Scholz να διασφαλίσει ότι το 80% του πληθυσμού θα κάνει τουλάχιστον ένα πρώτο εμβόλιο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα φαίνεται να απέχει.

Μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί να γίνει μόνο τον Μάρτιο και στη συνέχεια η Άνω Βουλή της Γερμανίας – το Bundesrat – θα πρέπει επίσης να ψηφίσει το νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο τον Μάιο ή αργότερα.

Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ακόμη και η πλειοψηφία και στα δύο Σώματα για υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεδομένου ότι η πολιτική δυναμική ενδέχεται να μειωθεί εάν πέσουν τα κρούσματα κορωνοϊού την άνοιξη, αλλά και δεδομένης της ηπιότερης νόσησης από την Όμικρον.

Προσθέτοντας περισσότερη πίεση στον Σολτς, ο Τόμας Μέρτενς, ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμού της Γερμανίας (STIKO), μίλησε την Πέμπτη κατά της εντολής εμβολιασμού.

«Αυτό διχάζει την κοινωνία, δημιουργείται υπερβολική πίεση», είπε ο Μέρτενς στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν μια εντολή θα μπορούσε να επιβληθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr | Με πληροφορίες από Politico

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.