Όλο και πιο ακριβά τα προϊόντα παντοπωλείου στη Γερμανία

Όλοι μιλούν για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματική ζωή;

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται – και την Τετάρτη το ινστιτούτο ifo με έδρα το Μόναχο, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των τιμών καταναλωτή από 5,1% έως 6,1% τον Μάρτιο – που θα ήταν η πιο απότομη αύξηση από το 1982.

Το Aldi στη Γερμανία αυξάνει τις τιμές: Επηρεάζονται περίπου 400 είδη

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι πολίτες έχουν ήδη νιώσει την πίεση στο ταμείο (και στους λογαριασμούς ενέργειας) τους τελευταίους μήνες, με το κόστος ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει περαιτέρω το ζήτημα.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιστότοπου Focus Online και εμπορικών εντύπων όπως η Lebensmittel Zeitung, αρκετά σούπερ μάρκετ αντιδρούν ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Οι ειδικοί λένε ότι η Aldi και η Lidl τείνουν να δίνουν τον τόνο στα γερμανικά σούπερ μάρκετ επειδή είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για αγρότες, κατασκευαστές και διανομείς.

Την περασμένη εβδομάδα, το Aldi Süd και το Aldi Nord αύξησαν την τιμή περίπου 140 ειδών της τυποποιημένης γκάμας τους.

Προσθέτοντας γεύσεις, μεγέθη και άλλες παραλλαγές αυτών των ειδών, ο αριθμός ανεβαίνει γρήγορα στα 400 προϊόντα.

Εκπρόσωπος της Aldi Nord και της Aldi Süd δήλωσε ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί εδώ και μήνες από προκλήσεις όπως το κύμα Omicron του Covid-19, τη διεθνή έλλειψη οδηγών φορτηγών και το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών.

“Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο του μοντέλου discounter, η Aldi μειώνει τις τιμές πώλησης όταν οι τιμές αγοράς μειώνονται και αυξάνει τις τιμές πώλησης όταν οι τιμές αγοράς αυξάνονται.

“Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα περιθώρια κέρδους μας δεν αλλάζουν ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Focus Online, ο γίγαντας των discounter Lidl αύξησε επίσης πρόσφατα τις τιμές των επώνυμων προϊόντων, ενώ αξιοσημείωτες αυξήσεις υπήρξαν και στις Rewe και Edeka.

Για ποια προϊόντα πληρώνετε περισσότερα στη Γερμανία;

Σύμφωνα με το Focus, οι τιμές αρκετών ειδών διατροφής και φαρμακείων έχουν αυξηθεί μαζικά από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Ορισμένες από τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα περιλαμβάνουν:

  • Ζυμαρικά (αύξηση έως και 40 τοις εκατό)
  • Απορρυπαντικά (έως και 20 τοις εκατό)
  • Μεταλλικό νερό (πάνω από 10 τοις εκατό)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (έως και 5 τοις εκατό)
  • Καφές (έως και 10 τοις εκατό)
  • Χαρτομάντηλα (έως 15 τοις εκατό)
  • Χαρτί τουαλέτας (έως 10 τοις εκατό)
  • Ρολό κουζίνας (έως 20 τοις εκατό)
  • Ηλιέλαιο (έως 100 τοις εκατό)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές ανά προϊόν αυξήθηκαν μεταξύ πέντε και 50 λεπτών.

Ένα παράδειγμα είναι ο μικτός βιολογικός κιμάς από την Aldi Süd. Ενώ ο δίσκος των 400 γραμμαρίων κόστιζε 3,59 ευρώ τον Ιανουάριο, οι πελάτες πληρώνουν τώρα 3,99 ευρώ γι’ αυτόν.

Στην Rewe, οι πελάτες πληρώνουν τώρα περίπου 5,59 ευρώ για τον μικτό βιολογικό κιμά αντί για 4,99 ευρώ (Ιανουάριος 2022).

Το μεταλλικό νερό από το ιδιόκτητο εμπορικό σήμα Quellbrunn δεν κοστίζει πλέον 19 λεπτά στο Aldi, αλλά το τσουχτερό 25 λεπτά.

Η Rewe φαίνεται να έχει ακολουθήσει το παράδειγμά της. Όσοι βάζουν το μεταλλικό νερό της ετικέτας τους “Ja” στο καρότσι με τα ψώνια τους, πληρώνουν πλέον 25 λεπτά για το μπουκάλι του 1,5 λίτρου στο ταμείο.

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των τιμών για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο είναι ιδιαίτερα απότομες.

Ενώ πέρυσι οι πελάτες πλήρωναν μεταξύ 89 και 99 λεπτών για ένα μπουκάλι λάδι, το προϊόν κοστίζει πλέον έως και 1,99 ευρώ από ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης. Αυτό οφείλεται φυσικά στη στασιμότητα της παραγωγής και της συγκομιδής, επειδή η Ρωσία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ένας διευθυντής αγορών γνωστού εκπτωτικού καταστήματος δήλωσε στο Focus Online: “Είναι πιθανό ότι οι πελάτες θα πρέπει σύντομα να πληρώνουν πάνω από τρία ευρώ για ένα μπουκάλι ηλιέλαιο”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.