Ολοήμερα σχολεία με πιο ευέλικτες προσφορές στη Βαυαρία

Οι ολοήμερες θέσεις για μαθητές δημοτικού είναι σπάνιες. Σε πέντε χρόνια, θα υπάρξει για πρώτη φορά νομικό δικαίωμα για απογευματινή φύλαξη. Αυτό κοστίζει πολλά χρήματα, αλλά υπάρχει και έλλειψη άλλων πραγμάτων.

Σύμφωνα με την Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Ulrike Scharf, η έλλειψη εκπαιδευτικών δυσχεραίνει την εφαρμογή του νομικού δικαιώματος ολοήμερης φύλαξης για παιδιά δημοτικού σχολείου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το σχολικό έτος 2026/27.

“Κυρίως λόγω της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων και της έλλειψης χώρων, η εφαρμογή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού”, δήλωσε η πολιτικός στην Deutsche Presse-Agentur στο Μόναχο.

Προκειμένου να βελτιωθεί ο αριθμός των θέσεων των παιδικών σταθμών, οι οποίοι αναζητούνται απεγνωσμένα από πολλούς γονείς, ιδίως στα αστικά κέντρα, η Βαυαρία επικεντρώνεται αρχικά στην επέκταση των λεγόμενων συνδυασμένων σταθμών, σύμφωνα με την Scharf.

Εδώ, τα σχολεία, οι υπηρεσίες πρόνοιας νέων, οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται στενά για την παροχή φύλαξης και το σχολικό κτίριο χρησιμοποιείται από κοινού ως εκπαιδευτικός χώρος. “Προσφέρουμε έτσι στους δήμους μια άλλη επιλογή εξοικονόμησης πόρων για τη φροντίδα των μαθητών”, δήλωσε η Scharf.

Προηγουμένως, το πρότυπο έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2018, και η κρατική χρηματοδότηση που το συνοδεύει, περιοριζόταν σε 50 τοποθεσίες. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να επιτρέψει τις συνδυασμένες εγκαταστάσεις σε όλο το κρατίδιο.

Τα παιδιά φροντίζονται στα σχολεία που επιλέγονται από τους δήμους ανάλογα με τις ανάγκες μετά το σχολείο από έναν εταίρο ολοήμερης συνεργασίας.

“Αυτό δίνει στους γονείς τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη φροντίδα των παιδιών τους”, δήλωσε η Scharf. Το ιδιαίτερο της ιδέας είναι ότι δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος κράτησης, δίνοντας στις οικογένειες μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση τους.

Στα κλασικά κέντρα μετασχολικής φροντίδας, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σε μεσημεριανή φύλαξη και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας – αυτό περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για ελεύθερο προγραμματισμό.

Από το σχολικό έτος 2026/27, τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν σταδιακά το νόμιμο δικαίωμα για ολοήμερη φύλαξη, ξεκινώντας από τα παιδιά της πρώτης τάξης.

Η τελική επέκταση πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το σχολικό έτος 2029/30. Όπως και με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η δημιουργία θέσεων φροντίδας παιδιών είναι ευθύνη των δήμων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι δήμοι θα επενδύσουν στην επέκταση των θέσεων τώρα με το μέτρο που έχει τώρα προωθηθεί και την ασφάλεια σχεδιασμού που το συνοδεύει.

“Ωστόσο, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεισέφερε στο λειτουργικό κόστος τώρα και όχι μόνο από το 2026, θα είχαμε εντελώς διαφορετικά οικονομικά περιθώρια και θα σημειώναμε ακόμη ταχύτερη πρόοδο”, δήλωσε η Scharf.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.