Κακοκαιρία Ελπίς: Ολόκληρες περιοχές έκλεισαν 24 ώρες χωρίς ρεύμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ελπίς», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε σημερινή του ενημέρωση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, έως το βράδυ η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει αποκατασταθεί, καθώς δίνεται μάχη να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε, από τις 2.500 γραμμές μέσης τάσης του δικτύου υπήρξαν βλάβες σε 79 γραμμές που περιορίστηκαν σε 45 τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακόμη 8 αποκαταστάθηκαν μέχρι το μεσημέρι ενώ συνεχίζονται οι εργασίες σε άλλες 37, ωστόσο σε κάποιες από αυτές το έργο των συνεργείων δυσχεραίνεται από τη δύσκολη πρόσβαση.

«Σε όλα τα βόρεια προάστια, όπως στον Δήμο Διονύσου και την Κηφισιά όπου είχε εντοπιστεί ο κύριος όγκος των διακοπών στη περσινή «Μήδεια» φέτος παρουσιάστηκαν πολύ λίγα προβλήματα που αποκαταστάθηκαν τις πρωινές ώρες.

Η αιτία των λιγοστών περιστατικών σε αυτές τις περιοχές ήταν οι εκτεταμένες βαθιές κλαδεύσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως», ανέφερε ο υπουργός.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος επισήμανε ότι πάνω από 650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την Πολιτική Προστασία έχουν κινητοποιηθεί στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, με προτεραιότητα τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Υπάρχει μάλιστα και ελικόπτερο που επιθεωρεί τις γραμμές μέσης τάσης στην Ανατολική Αττική για να βρει τα σημεία με βλάβες στις δύσβατες περιοχές.

Αναφορικά με τις βλάβες ανά περιοχή, επισήμανε ότι έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες στα νησιά εκτός από μεμονωμένους οικισμούς στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τμήμα ενός χωριού στη Νάξο και μια τουριστική περιοχή στη Σέριφο.

Στην Αττική, προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν σε επίπεδο γειτονιάς οι περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργός και Χαλάνδρι.

Μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα, σε Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Κατω Σούλι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα, λόγω δυσκολιών των συνεργείων στην πρόσβαση των περιοχών αυτών.

Συνολικά εκτιμάται ότι από εχθές το βράδυ μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% το ποσοστό των περιοχών που δεν είχαν ρεύμα, συμπλήρωσε ο κ. Μάνος.

Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ: Υπερπροσπάθεια να αποκατασταθούν οι περισσότερες βλάβες ως το βράδυ

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μέχρι το βράδυ το μεγαλύτερο ποσοστό των βλαβών που υπάρχουν στην Αττική» δήλωσε ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αφού «γύρω στις 8.00 το πρωί είχαμε 1000 υποσταθμούς εκτός τάσης και τώρα έχουμε 400».

Έχει γίνει υπερπροσπάθεια, έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι ηλεκτροδότησης, σημείωσε ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μετά τις 18.00-19.00 που νυχτώνει και κάνει περισσότερο κρύο, δεν είναι εύκολη η εργασία των τεχνικών, οι οποίοι είναι ήδη πολύ κουρασμένοι, αφού δεν έχουν σταματήσει από εχθές.

«Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο μας, εμείς όμως θα κάνουμε την προσπάθεια, δεν θα σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε και τη νύχτα», πρόσθεσε.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην Αττική εντοπίζονται στις περιοχές Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Παπάγου. Πολλά συνεργεία βρίσκονται εκεί με στόχο να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών ως το βράδυ.

Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο αφού σε αυτές τις περιοχές έχουν πέσει δέντρα, έχουν σπάσει κολόνες και έχουν κοπεί καλώδια, σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν όμως και στην Ανατολική Αττική. «Στη Νέα Μάκρη υπάρχει πρόβλημα από εχθές στις 5-6 το απόγευμα και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε πρόσβαση να μεταφερθούμε εκεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ»:

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς πληροφόρησης του κοινού, ενημερώνει ότι διεξάγονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την επέλαση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι όλες του οι δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες ώρες του καιρικού φαινομένου δραστηριοποιούνται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με πάνω από 650 εργαζόμενους και πάνω από 180 οχήματα.

Τα συνεργεία είναι σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα σημεία που πρέπει να επιθεωρηθούν και να διεξαχθούν εργασίες, με προτεραιότητα από τις πυκνοκατοικημένες προς τις αραιοκατοικημένες περιοχές.

Επιπρόσθετα, αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, ελικόπτερο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί από αέρος τις γραμμές Μέσης Τάσης σε δύσβατα σημεία της Ανατολικής Αττικής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν σημεία με βλάβες και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες πρόσβασης.

Ειδικότερα για τις βλάβες ανά περιοχή:

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. Οι συγκεκριμένες περιοχές που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν, όχι στο σύνολο αλλά σε επίπεδο γειτονιάς προβλήματα ηλεκτροδότησης, είναι η Αγία Παρασκευή, ο Παπάγος, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι, ενώ οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο Π. Ψυχικό και στη Φιλοθέη και οι εν λόγω περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να ηλεκτροδοτούνται.

Πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, τμήματος ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο.

Στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωσταντίνου, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και περί τους 10 στην Αταλάντη.

Στην Εύβοια εντοπίζονται βλάβες σε 6 οικισμούς στo Βόρειο τμήμα του νησιού και περί τους 15 οικισμούς στο Νότιο. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Συμπερασματικά, η εκτίμηση είναι ότι από εχθές το βράδυ μέχρι σήμερα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% το ποσοστό των περιοχών που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, ενώ στόχος της ημέρας είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του δικτύου Μέσης Τάσης.

Θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις για την πορεία της αποκατάστασης των βλαβών και την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, στις 6 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ, ακολουθώντας την πρόοδο των εργασιών.

Τέλος, τονίζεται ότι όσο υπάρχει έστω και μία βλάβη ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επαναπαύεται και θα συνεχίσει τις πυρετώδεις εργασίες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλες τις περιοχές.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί τα συνεργεία και όλο το ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίοι για άλλη μια φορά συνεχίζουν να εργάζονται αδιάλειπτα και κάτω από αντίξοες συνθήκες προκειμένου να δοθεί ρεύμα σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.