Ομοσπονδιακός προϋπολογισμός σε ισχύ – με φρένο στο χρέος

Οι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό στην Μπούντεσταγκ πάλεψαν για περισσότερες από 18 ώρες για τον προϋπολογισμό του 2023.

Τώρα είναι ξεκάθαρο σε τι θα ξοδέψει χρήματα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το επόμενο έτος.

Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος έχει οριστεί – και μαζί του η επιστροφή στο φρένο του χρέους, το οποίο έχει ανασταλεί εδώ και χρόνια.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των τελικών διαβουλεύσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμού

Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2023 προβλέπει τώρα δαπάνες ύψους περίπου 476,3 δισεκατομμυρίων ευρώ – σημαντικά περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει δάνεια ύψους 45,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά επιτρέπονται λόγω των κακών οικονομικών προσδοκιών για το επόμενο έτος, παρά το φρένο χρέους – τα πιθανά περιθώρια εξαντλήθηκαν πλήρως.

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να εγκρίνει τελικά το σχέδιο προϋπολογισμού κατά την εβδομάδα συνόδου από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Πολλά χρήματα θα διατεθούν για την ανακούφιση των πολιτών και της οικονομίας το επόμενο έτος, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, οι φόροι θα μειωθούν για 48 εκατομμύρια ανθρώπους και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στον φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, υπάρχει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης και επιδότηση των δαπανών θέρμανσης για τους άπορους.

Στη 18ωρη “σύνοδο προσαρμογής” – σύμφωνα με το FDP, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών – οι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό αποφάσισαν αρκετές ακόμη αλλαγές στο σχέδιο του Λίντνερ.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδύσεις έχουν πλέον αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες κατά συνολικά 31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το φρένο χρέους τηρείται και πάλι

Το φρένο χρέους του βασικού νόμου τηρείται ωστόσο μετά από τρία έκτακτα έτη λόγω της κρίσης της Κορόνας και του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι πιο ευέλικτη από ό,τι είναι συχνά γνωστό: Οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν σήμερα ότι η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, γεγονός που θα αυξήσει το περιθώριο χρέους σε ακριβώς 45,6 δισεκατομμύρια, το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.