Όσοι στολίζουν για Χριστούγεννα νωρίτερα είναι πιο ευτυχισμένοι

Αυτοί που διακοσμούν νωρίτερα παραμένουν πιο ευτυχισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που στολίζουν εγκαίρως τα σπίτια τους με χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι πιο ευτυχισμένοι.

Τα πολύχρωμα φύλλα πέφτουν στο έδαφος. Το ζεστό κρασί έχει από καιρό αρχίσει να ρέει και πάλι.

Τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να είναι πιο κρύο από ό,τι ήταν εδώ και 20 χρόνια, ίσως μπορούμε να περιμένουμε ακόμη και λευκά Χριστούγεννα; Ποιος ξέρει…

Εκτός από τα μελομακάρονα, τα οποία βρίσκονται στα ράφια από τον Ιούλιο, τώρα και αυτό: οι άνθρωποι που στολίζουν τα σπίτια τους νωρίτερα για τα Χριστούγεννα είναι πιο ευτυχισμένοι.

Οι ψυχολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η νοσταλγία των Χριστουγέννων διώχνει τη θλίψη της καθημερινότητας

“Σε έναν κόσμο στρες και άγχους, οι άνθρωποι επιδιώκουν να συνδεθούν με πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις ξυπνούν αυτά τα έντονα συναισθήματα από την παιδική ηλικία”, λέει ο ψυχαναλυτής Steve Meckeown στο Unilad.

Έτσι, η νοσταλγία των Χριστουγέννων διώχνει τη θλίψη της καθημερινότητας και όσο πιο γρήγορα βγουν τα στολίδια, τόσο περισσότερο διαρκεί το συναίσθημα, υποστηρίζει ο Meckeown.

Η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin συμφωνεί: “Η περίοδος των Χριστουγέννων προκαλεί μια αίσθηση νοσταλγίας.

Η νοσταλγία βοηθά τους ανθρώπους να συνδεθούν με το προσωπικό τους παρελθόν και τους βοηθά να κατανοήσουν την ταυτότητά τους.

Για πολλούς, η πρόωρη τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι ένας τρόπος να μεταφερθούν πίσω στην παιδική τους ηλικία”.

Τώρα, δεν συνδέουν όλοι οι άνθρωποι αποκλειστικά θετικά συναισθήματα με την παιδική τους ηλικία, και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εξαίρεση – ωστόσο κάποιοι από αυτούς τα διακοσμούν από νωρίς.

Υπάρχει επίσης μια εξήγηση γι’ αυτό: Υπεραντιστάθμιση για προηγούμενες, κακές εμπειρίες.

Τα σπίτια διακοσμημένα για τα Χριστούγεννα φαίνονται πιο φιλικά

Η υπεραντιστάθμιση είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους νωρίς και ελπίζουν σε ένα θετικό συναίσθημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Enviromental Psychology, αν ο χριστουγεννιάτικος στολισμός δεν εκφυλίζεται σε νοσηρότητα, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μια πιο ευνοϊκή αντίληψη από τους ξένους.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσιάστηκαν διακοσμημένα και αδιακόσμητα σπίτια. Χωρίς να τους γνωρίζουν, τα υποκείμενα κλήθηκαν στη συνέχεια να αξιολογήσουν τη φιλικότητα των κατοίκων τους.

Αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν διακόσμηση αξιολογήθηκαν ως “πιο φιλικοί και πιο κοινωνικοί”.

Αντίστροφα, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που φαίνονται πιο φιλικοί εξωτερικά, συνήθως αντιμετωπίζονται και φιλικότερα.

Τα στολίδια και τα παρόμοια ως συμβολικοί προάγγελοι της γιορτής της αγάπης αντικατοπτρίζουν κατά κάποιον τρόπο κάτι σαν το πνεύμα των περασμένων Χριστουγέννων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.