Ουκρανία: Λυπηρό το συμβάν με τον πρόεδρο Steinmeier

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την λύπη του για το ότι το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης για την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε μια «δυσχερή κατάσταση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Κουλέμπα έκανε τις σχετικές δηλώσεις κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του Σάϊμον Κόβενι στο Κίεβο, όπως ανέφερε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Όπως υπογράμμισε, στην διπλωματία υπάρχουν πολλές στιγμές εργασίας, που αφορούν στην συνεννόηση των σχημάτων των επισκέψεων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν την εργασία αυτή την αναλαμβάνουν μόνοι τους οι διπλωμάτες, βρίσκουν πάντα αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Αλλά όταν οι πτυχές των επαφών εργασίας εμπίπτουν στα ΜΜΕ, τότε προκαλούνται δημόσιες συζητήσεις, σκάνδαλα και συναισθηματική φόρτιση, τα οποία εμποδίζουν την συνεργασία και δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο.

Ιστοσελίδες για πολιτικούς – κόμματα – εκλογές,
ιστοσελίδες για πολιτικούς,
Πολιτικές ιστοσελίδες,
ιστοσελίδες για την πολιτική,
ιστοσελίδες για Δημάρχους,
ιστοσελίδες για κόμματα,
ιστοσελίδες για Βουλευτές,
Κατασκευή/Ανακατασκευή για πολιτικούς,
Ασφάλεια/Ταχύτητα για πολιτικούς,
GDPR Policy για πολιτικούς,
Περιεχόμενα για πολιτικούς,
Μάρκετινγκ για πολιτικούς,
Προώθηση/SEO για πολιτικούς,

«Αυτήν ακριβώς την κατάσταση έχουμε αυτή τη στιγμή με την Γερμανία. Μου είναι λυπηρό ότι η αναφορά ενός από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται πηγή, προκάλεσε μια δυσχερή κατάσταση, στην οποία αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό την Γερμανία.

«Δεν συμφωνούμε πάντα με την γερμανική πολιτική, αλλά σεβόμαστε την Γερμανία ως κράτος και ως εταίρο και για μας είναι προφανές ότι ο επικεφαλής του κράτους, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι ένα από τα σύμβολα του κράτους αυτού.

Και εμείς με τον ίδιο σεβασμό αντιμετωπίζουμε τον θεσμό του ομοσπονδιακού προέδρου» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση και την όξυνση των διμερών σχέσεων με την Γερμανία.

«Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι αυτή κατάσταση θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και δεν θα υπάρξει καμία βλάβη για τις ουκρανο-γερμανικές σχέσεις.

Υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων που οικοδομούνται πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και θα το πω ευθέως, υπέρ της δημιουργίας μιας νέας γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία στις παρούσες συνθήκες.

Και μια τέτοια νέα γερμανική πολιτική προσδοκούμε από την νέα γερμανική κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι η Ουκρανία απέρριψε την επίσκεψή του, την οποία ήθελε να πραγματοποιήσει μαζί με τους προέδρους των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Γερμανία Αντρέι Μέλνικ, είχε καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία αναμένει μάλλον την επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επειδή η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ κατά την άποψη του Ουκρανού πρεσβευτή θα είχε «μόνο συμβολικό χαρακτήρα».

Ο Μέλνικ επανειλημμένα είχε ασκήσει κριτική στον Σταϊνμάιερ για υπέρμετρα φιλορωσική πολιτική. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας παραδέχθηκε τα λάθη που έκανε στην πολιτική που άσκησε σε σχέση με την Ρωσία, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ είχαν ασκήσει κριτική στην Ουκρανία για την απροθυμία της να δεχθεί τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Στις 13 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Γραφείο του είχαν λάβει επίσημο αίτημα για την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊινμάιερ στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης