Πακέτα ανακούφισης στη Γερμανία: Ποιος πληρώνει το λογαριασμό;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια διαφωνούν για το πόσο θα συνεισφέρουν και οι δύο πλευρές στο τρίτο πακέτο ανακούφισης ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λέει ότι τα κρατίδια έχουν αρκετά χρήματα. Τα ομόσπονδα κρατίδια, ωστόσο, βλέπουν την ανάγκη διαπραγμάτευσης.

65 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό του τρίτου πακέτου ελάφρυνσης του συνασπισμού της Γερμανίας.

Παρά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων, οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να μπορούν να τα βγάλουν πέρα αυτό το χειμώνα.

Τα ομόσπονδα κρατίδια θεωρούν επίσης ότι αυτό είναι το σωστό. Ωστόσο, δεν θέλουν απλώς να περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει από τα κρατίδια να συμμετάσχουν σε σημαντικό βαθμό – αποδεχόμενα υψηλότερες δαπάνες και μέρος των φορολογικών τους εσόδων.

Ο Söder αποκαλεί άδικο το πακέτο αρωγής

“Αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε από κοινού την κρίση των τιμών της ενέργειας στη Γερμανία“, δήλωσε η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών, Doris Ahnen (SPD), αυτή την εβδομάδα μετά από συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν “δικαίωμα σε δίκαιη κατανομή των δαπανών”. Διαφορετικά, κατά την άποψη του Ahnen, δεν θα ήταν πλέον σε θέση να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) το έθεσε πρόσφατα ακόμη πιο ωμά στην πρωινή εκπομπή του ARD-ZDF: το πακέτο ήταν άδικο, μια “διαταγή εις βάρος των ομόσπονδων κρατιδίων”.

Ο Λίντνερ προειδοποιεί τα κρατίδια κατά του αποκλεισμού

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) αντέτεινε ότι το πακέτο ανακούφισης ήταν έργο για ολόκληρο το γερμανικό κράτος.

“Οι άνθρωποι δεν θα είχαν καμία κατανόηση εάν τα ομόσπονδα κρατίδια μπλόκαραν τα επείγοντα μέτρα στο Bundesrat”, αναφέρεται στην τρέχουσα μηνιαία έκθεση του υπουργείου του.

Ο Lindner, από την πλευρά του, απαιτεί δικαιοσύνη από τα ομόσπονδα κρατίδια. Τα τελευταία χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά τα κρατίδια στη μάχη κατά της πανδημίας Corona, μεταξύ άλλων, και τώρα φτάνει στα όρια του δικού της βάρους.

Τα ομόσπονδα κρατίδια θα συνεισφέρουν 19 δισεκατομμύρια

Τα κρατίδια και οι δήμοι θα συνεισφέρουν περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο πακέτο ανακούφισης. Ένα μικρό μέρος του ποσού θα έπρεπε να καταβληθεί φέτος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος το επόμενο έτος. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου του Lindner.

Το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να βάλει τα κρατίδια να πληρώσουν έχει να κάνει με την κατανομή των γερμανικών φορολογικών εσόδων.

Τα έσοδα από τον φόρο κύκλου εργασιών, για παράδειγμα, μοιράζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και τους δήμους.

Έτσι, εάν, όπως προβλέπεται, μειωθεί ο φόρος επί της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ταμεία των ομόσπονδων κρατιδίων και των δήμων. Μόνο αυτό το στοιχείο εκτιμάται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Απώλεια εσόδων λόγω του νόμου περί αντιστάθμισης του πληθωρισμού

Ο σχεδιαζόμενος νόμος για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού, με τον οποίο ο Λίντνερ θέλει να προσαρμόσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος υπέρ των φορολογουμένων, αποτελεί επίσης μέρος του πακέτου μέτρων για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όπως και με τον φόρο κύκλου εργασιών, τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι δικαιούνται επίσης μερίδιο του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να υπολογίσουν απώλειες εσόδων σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα αυτό το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης.

Η μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης αποτελεί μήλον της έριδος

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης. Πρόκειται για μια επιδότηση για ενοικιαστές με λίγα χρήματα, η οποία χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά το ήμισυ από τα ομόσπονδα κρατίδια.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, περισσότεροι άνθρωποι θα λαμβάνουν αυτή την επιδότηση στο μέλλον – και όσοι τη δικαιούνται θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν.

Αυτό θα σήμαινε επιβάρυνση των ομόσπονδων κρατιδίων σε δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο – ή να επωμιστεί ολόκληρο το κόστος.

Αμφισβητείται επίσης η χρηματοδότηση του εισιτηρίου των 9 ευρώ

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για κυβερνητικό συνασπισμό που θα διαδεχθούν το εισιτήριο των 9 ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος για το επόμενο έτος σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και θέλει να μοιραστεί το ποσό με τα κρατίδια.

Τα ομόσπονδα κρατίδια, ωστόσο, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη χρηματοδότηση ολόκληρου του περιφερειακού συστήματος μεταφορών και απαιτούν περισσότερα χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Θέλουν να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες. Μένει να δούμε αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει.

Τα ομόσπονδα κρατίδια εισπράττουν περισσότερους φόρους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Όσον αφορά τα οικονομικά περιθώρια των δύο πλευρών, υπάρχει μια σαφής τάση. Ενώ παλαιότερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισέπραττε περισσότερους φόρους από ό,τι και τα 16 Ομόσπονδα κρατίδια μαζί, η αναλογία έχει πλέον αντιστραφεί.

Γι’ αυτό ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν σαφές πλεονέκτημα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, είχαν καταγράψει ένα υγιές πλεόνασμα φέτος: σχεδόν 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε δημιουργήσει έλλειμμα σχεδόν 66 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Λίντνερ: “Νομίζω ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.