Θα παρασύρει η Γερμανία σε συρρίκνωση ολόκληρη την Ευρωζώνη το 2023;

Το ΑΕΠ των χωρών του μπλοκ αναμένεται να πέσει κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg – Πριν από έναν μήνα προέβλεπαν ανάπτυξη 0,3%

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί τη χρονιά που έρχεται, καθώς είναι αντιμέτωπη με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ΑΕΠ των χωρών του μπλοκ αναμένεται να πέσει κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι μόλις πριν από έναν μήνα προέβλεπαν ανάπτυξη 0,3%.

Η Γερμανία, Νο1 οικονομία της περιοχής, θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν επέκταση της οικονομίας.

Η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο την έχει βάλει σε επισφαλή θέση, μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Με το άλμα των τιμών ενέργειας και μιας αυξανόμενης γκάμας προϊόντων, οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με το αυξανόμενο κόστος ζωής ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Κι ενώ οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για αποφυγή της συρρίκνωσης επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, αναφέρει σε συνέντευξή του ότι υπάρχει μια πιθανότητα για «τεχνική ύφεση» εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί επί τουλάχιστον τρία συνεχόμενα τρίμηνα στη σειρά μέχρι την άνοιξη του 2023», αναφέρει ο Ντένις Χουτζερμάιερ, οικονομολόγος του Handelsblatt Research Institute.

«Θα είναι όμως μια άτυπη ύφεση» γιατί η ζήτηση για εργατικά χέρια θα παραμείνει υψηλή και οι βιομήχανοι θα έχουν ένα μεγάλο αριθμό παραγγελιών που θα πρέπει να φέρουν σε πέρας, αναφέρει.

Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την αύξηση των τιμών το 2023. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τώρα αναμένεται στο 5,5% κατά μέσο όρο, από 5% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Γερμανία μάλιστα, έχει τη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 2,5% κατά το α’ τρίμηνο του 2023. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να γίνει κατά το β’ τρίμηνο του 2024.

Πηγή: newmoney

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.