Πεντηκοστή των Καθολικών – Τι γιορτάζεται;

Πεντηκοστή σημαίνει διακοπές για τους μικρούς αλλά και μία επιπλέον ημέρα διακοπών για τους μεγάλους. Η Πεντηκοστή είναι επίσης μια σημαντική χριστιανική γιορτή. Θεωρείται ως η γενέθλια στιγμή της εκκλησίας.

Την 50η ημέρα του Πάσχα, δηλαδή 49 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα, οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Πεντηκοστή. Η λέξη Πεντηκοστή προέρχεται από τον ελληνικό όρο “Pentekoste”, που σημαίνει “πενήντα”. Τι είναι όμως η Πεντηκοστή και τι γιορτάζεται αυτήν την ημέρα;

Τι είναι η Πεντηκοστή και τι γιορτάζεται αυτήν την ημέρα;

Στο Χριστιανισμό, η Πεντηκοστή γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα. Η Πεντηκοστή θεωρείται η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και ταυτόχρονα τα γενέθλια της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, είναι η ημέρα κατά την οποία οι μαθητές του Ιησού φωτίζονταν από το Άγιο Πνεύμα. Ξαφνικά μπόρεσαν να μιλήσουν σε πολλές γλώσσες και τους ανατέθηκε το καθήκον του Χριστού να διαδώσουν το ευαγγέλιο.

Μιλάμε επίσης για το λεγόμενο “θαύμα της Πεντηκοστής”. Έτσι αναπτύχθηκε μια ενότητα πιστών και έτσι ιδρύθηκε και η Εκκλησία.

Δημιουργία της Δευτέρας της Πεντηκοστής (Pfingstmontag)

Εκτός από το τέλος του Πάσχα, οι Χριστιανοί γιόρταζαν αρχικά επίσης την Ανάληψη του Χριστού, η οποία αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ωστόσο, όταν δημιουργήθηκε μία άλλη γιορτή, η Πεντηκοστή έγινε ανεξάρτητη γιορτή από τον τέταρτο αιώνα και μετά. Επιπλέον, παρόμοια με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες υπήρχε μια δεύτερη δημόσια αργία, η Δευτέρα της Πεντηκοστής.

Πότε είναι η Πεντηκοστή 2022;

Φέτος, η Δευτέρα της Πεντηκοστής είναι στις 06 Ιουνίου 2022. Στη Γερμανία, την Αυστρία και σε μέρη της Ελβετίας, η Δευτέρα της Πεντηκοστής (Pfingstmontag) είναι θρησκευτική και επίσημη αργία.

Πώς γιορτάζεται η Πεντηκοστή;

Υπάρχουν διαφορετικά έθιμα αυτήν τη μέρα στη Γερμανία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Πεντηκοστή είναι επίσης μια ανοιξιάτικη γιορτή.

Όπως και κατά τα έθιμα του Μαΐου, φυτεύονται δέντρα της Πεντηκοστής, δημιουργείται μια φωτιά της Πεντηκοστής και πραγματοποιείται μια εκδήλωση της Πεντηκοστής σε ορισμένες κοινότητες.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι οδηγούσαν ένα διακοσμημένο βόδι μέσα από τα χωριά. Επιπλέον, η νύχτα από την Κυριακή της Πεντηκοστής έως τη Δευτέρα της Πεντηκοστής θεωρείται νύχτα ταραχών, γιατί συνηθίζεται να κάνει κανείς φάρσες σε άλλους.

Γιορτάζεται η Πεντηκοστή και σε άλλες θρησκείες;

Η Πεντηκοστή προέρχεται από την εβραϊκή γιορτή “Schawuot”. Οι Εβραίοι το γιόρταζαν την 50ή ημέρα μετά το Πάσχα, την ανοιξιάτικη γιορτή δηλαδή που τιμά την έξοδο από την Αίγυπτο. Το “Schawuot” σημαίνει εβδομάδες και είναι το εβραϊκό φεστιβάλ συγκομιδής.

Αυτή τη μέρα γιορτάζεται το δώρο της Τορά. Η Τορά είναι το θεμέλιο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό του εβραϊκού λαού.

Η Τορά αποτελεί μέρος των Γραφών, ήτοι του Τανάκ, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Εβραϊκή Βίβλος και περιέχει άλλα κείμενα, πρακτικές, θεολογικές θέσεις και μορφές οργάνωσης. Φέτος η γιορτή ξεκινά στις 16 Μαΐου 2021 και τελειώνει στις 18 Μαΐου 2021.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.