Εν μέρει περαιτέρω υποχρέωση χρήσης μάσκας και 3G στη Βαυαρία

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο σε λίγους χώρους – όπως τα νοσοκομεία, τα λεωφορεία και τα τρένα.

Οι περιορισμοί 3G δεν προβλέπονται πλέον. Η πραγματικότητα στη Βαυαρία είναι εν μέρει διαφορετική, όπως στα δημαρχεία και στα γραφεία.

Στην πραγματικότητα, οι κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφείς εδώ και μιάμιση εβδομάδα: σε πολλά μέρη, υπάρχουν πολύ πιο χαλαροί κανόνες στη Γερμανία από ό, τι πριν, μεταξύ άλλων και στο θέμα των υποχρεωτικών μασκών.

Κατόπιν επιμονής του FDP, το οποίο τάσσεται υπέρ της προσωπικής ευθύνης, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ιδρύματα όπως νοσοκομεία και γηροκομεία, καθώς και στις τοπικές και υπεραστικές δημόσιες μεταφορές.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών μασκών σε καταστήματα και σχολεία, μπορούν να ληφθούν μόνο εάν το κοινοβούλιο ενός κρατιδίου χαρακτηρίσει μια συγκεκριμένη περιοχή ή ολόκληρο το κρατίδιο ως εστία λοίμωξης.

Αυτό ισχύει επίσης για περιορισμούς πρόσβασης όπως 2G ή 3G. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Αμβούργο, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας δεν έχει επιλέξει αυτή τη διαδρομή.

Ωστόσο, η απαίτηση χρήσης μάσκας και ο κανόνας 3G εξακολουθούν να ισχύουν στη Βαυαρία σε σημαντικά περισσότερα μέρη από ό,τι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές απαιτήσεις.

Σε ορισμένα δημαρχεία και περιφερειακά γραφεία, το 3G εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό

Δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο οι ιδιωτικοί διοργανωτές ή φορείς που τηρούν αυστηρότερους κανόνες, αλλά και τα δημόσια ιδρύματα.

Στο Aschaffenburg, για παράδειγμα, “λόγω των υψηλών αριθμών κρουσμάτων”, ο κανόνας πρόσβασης 3G θα εξακολουθήσει να ισχύει στο δημαρχείο και στα δημοτικά γραφεία μέχρι πιθανώς το τέλος Απριλίου – οι επισκέπτες πρέπει επομένως να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν αναρρώσει ή να επιδεικνύουν ένα τρέχον αρνητικό τεστ.

Επιπλέον, οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές.

Στο περιφερειακό γραφείο Main-Spessart, οι μάσκες 3G και FFP2 είναι επίσης υποχρεωτικές προς το παρόν.

Οι πληροφορίες στον ιστότοπο της πόλης Neufahrn κοντά στο Freising είναι παρόμοιες: “Για τις επισκέψεις στο δημαρχείο εξακολουθεί να ισχύει ο κανονισμός 3G”.

Η μάσκα FFP2 εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για μια επίσκεψη στο περιφερειακό γραφείο διοίκησης του Μονάχου, και μια χειρουργική μάσκα είναι αρκετή για το δημαρχείο της Νυρεμβέργης.

Άλλες περιφέρειες, όπως το Erding, ζητούν από τους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια των ραντεβού στο γραφείο διοίκησης της περιφέρειας.

Στο περιφερειακό γραφείο του Άουγκσμπουργκ, από την άλλη πλευρά, έχουν αρθεί όλα τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων.

Διαφορετικοί κανόνες σε πισίνες, βιβλιοθήκες και μουσεία

Οι κανόνες στα δημοτικά κολυμβητήρια και τις βιβλιοθήκες είναι επίσης ασυνεπείς.

Ενώ στο Ρέγκενσμπουργκ, για παράδειγμα, έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τις επισκέψεις σε λουτρά και σάουνες, στις κλειστές πισίνες του Erlanger Stadtwerke, οι μάσκες FFP2 εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στην είσοδο και στους χώρους αποδυτηρίων.

Η μάσκα συνιστάται μόνο για τις επισκέψεις στη δημόσια βιβλιοθήκη του Μονάχου, ενώ οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στη δημόσια βιβλιοθήκη του Forchheim.

Η πόλη του Erlangen διατηρεί υποχρεωτική τη μάσκα FFP2 όχι μόνο για το δημαρχείο, αλλά και για όλα τα άλλα δημόσια κτίρια: αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημοτική βιβλιοθήκη, το Kunstpalais, το μουσείο της πόλης, το θέατρο, τη δημοτική σχολή τραγουδιού και μουσικής, το κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων και το μουσείο τέχνης.

Βαυαρία: 3G στα κέντρα εργασίας, υποχρεωτικές μάσκες στα πανεπιστήμια

Όποιος θέλει να επισκεφθεί έναν οργανισμό απασχόλησης, ένα κέντρο εργασίας ή ένα γραφείο οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει αποδεικτικό βάσει του κανονισμού 3G και να φοράει χειρουργική μάσκα ή μάσκα FFP2.

Στο βαυαρικό κοινοβούλιο, οι μάσκες 3G και FFP2 εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές και οι επισκέπτες στα βαυαρικά σχολεία πρέπει να έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τεστ.

Ενώ δεν είναι πλέον δυνατό να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες για τους μαθητές της Βαυαρίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του κρατιδίου, η μάσκα πρέπει να εξακολουθεί να φοριέται σε πολλά πανεπιστήμια του κρατιδίου.

Είτε πρόκειται για το Πανεπιστήμιο του Würzburg, το Πανεπιστήμιο του Passau, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ingolstadt ή το LMU του Μονάχου – οι φοιτητές πρέπει να φορούν μάσκες FFP2 σε όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια.

Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο στις θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Το ισχύον διάταγμα του κρατιδίου της Βαυαρίας, ωστόσο, αναφέρει μόνο ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας ισχύει στα νοσοκομεία και συναφή ιδρύματα καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η λέξη “3G” δεν αναφέρεται καθόλου στο διάταγμα. Γιατί, λοιπόν, υπάρχουν ακόμη μέρη στη Βαυαρία όπου οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, όπου το 3G είναι υποχρεωτικό ή όπου και τα δύο είναι υποχρεωτικά – όπως αναφέρθηκε παραπάνω;

Απαντώντας σε ερώτημα του BR24, το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας παραπέμπει στον εσωτερικό κανονισμό του εκάστοτε φορέα ή διοργανωτή.

Οι αυστηρότερες απαιτήσεις πρόσβασης δεν έρχονται σε σύγκρουση με τους κανόνες του βαυαρικού διατάγματος, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα μέτρα που επιβάλλει μια αρχή για τις εκδηλώσεις ή τους επισκέπτες “πρέπει να εξετάζονται για κάθε μεμονωμένη περίπτωση από την οικεία αρχή με δική της ευθύνη”.

Εκτός από τον έλεγχο των λοιμώξεων, υπάρχουν επίσης “πτυχές της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, υπάρχουν αυστηρότερα νομικά εμπόδια για τα δημόσια κτίρια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τομείς “στους οποίους εκφράζεται η μονοπωλιακή θέση του κράτους και οι θιγόμενοι εξαρτώνται από τις κρατικές υπηρεσίες”.

Ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί νομικά

Οι νομικοί συζητούν εδώ και μέρες κατά πόσον οι επικεφαλής των δημόσιων αρχών, επιβάλλοντας υποχρεωτικές μάσκες ή 3G, αντιστρατεύονται τις νέες απαιτήσεις του ομοσπονδιακού νομοθέτη λαμβάνοντας μη επιτρεπόμενα μέτρα.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι επικεφαλής των αρχών που δεν διαθέτουν καθόλου προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να φοβούνται ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού τους θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε απομόνωση ή καραντίνα – εφόσον οι κανόνες για κάτι τέτοιο δεν έχουν ακόμη χαλαρώσει.

Πιθανόν να χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν οι πιθανές αγωγές κατά των υποχρεωτικών μασκών ή των κανόνων 3G σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημαρχεία ή κολυμβητήρια αποφασιστούν σε δεύτερο βαθμό – και συνεπώς με επιπτώσεις πέραν της μεμονωμένης περίπτωσης.

Εκπρόσωπος του διοικητικού δικαστηρίου της Βαυαρίας δήλωσε στο BR24 ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί τέτοια επείγουσα διαδικασία.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το BR24, ο Frederik Jung, πολιτικός από την Άνω Φραγκονία, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Eggolsheim, επικρίνει την πρακτική ορισμένων δήμων να διατηρούν τους περιορισμούς επικαλούμενοι το εθνικό δίκαιο.

Ο ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις δεν προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

“Όποιος τα επιβάλλει, ούτως ή άλλως ενεργεί κατ’ αρχήν ενάντια σε αυτόν τον νόμο”, υποστηρίζει ο Jung. Αποτελεί “μοιραίο πολιτικό μήνυμα” εάν οι δημόσιες αρχές “παρακάμπτουν έναν μη εγκεκριμένο ομοσπονδιακό νόμο για απεριόριστο χρονικό διάστημα”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Ιστοσελίδες/Γραφιστικά,
Διαφήμιση/Μάρκετινγκ,
Διαχείριση Social Media,
Συγγραφή κειμένων,
Πολιτικό προφίλ,
Ασφάλεια/GDPR,
Multimedia,
Google Suite,
Προεκλογική εκστρατεία,
Κείμενα – Content,
SEO & SEA,
Μεταφράσεις,
SMS Marketing,
Υποστήριξη & Στρατηγική,
Κερδίστε ψηφοφόρους,
Δημοσίες σχέσεις,
Συγγραφή κειμένων,
Διαχείριση κρίσεων,
Διαχείριση budget,
Οργάνωση ομιλιών,
Ανάλυση δημοσιότητας,
Strategy Plan,
Premium Support,
Ανάλυση ανταγωνισμού,
Online Καμπάνια,
Στελέχωση γραφείου,
Στελέχωση γραφείου,
E-Mail Campaign,
Newsletter,
Φωτογράφιση,
Βιντεογράφιση,
Ηχητικά Spot,
Έντυπα,

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.