Αρχίζουν απεργίες στον δημόσιο τομέα σε όλη τη Γερμανία

Δύο γερμανικά συνδικάτα κάλεσαν σε μαζική απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα την Πέμπτη, με επιπτώσεις στις υπηρεσίες μεταφορών, τα Kitas, τα κέντρα αναψυχής και τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Οι απεργίες πραγματοποιούνται κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Έσση και το Βερολίνο, όπου τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να απέχουν από την εργασία τους.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι μετακινούμενοι αντιμετώπισαν προβλήματα το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι εργαζόμενοι στις μεταφορές συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Πολλές πόλεις στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας είδαν τις στάσεις του τραμ και των λεωφορείων να μένουν άδειες νωρίς το πρωί, ενώ τα τρένα εκτελούσαν επίσης πολύ μειωμένα δρομολόγια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιφερειακής εφημερίδας Rheinische Post, το Hauptbahnhof του Ντίσελντορφ ήταν γεμάτο ταξί, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις για να πάνε στη δουλειά τους.

Ένας εργαζόμενος δήλωσε ότι είχε κανονίσει να εργαστεί από το σπίτι του την Πέμπτη, αλλά μια σημαντική συνάντηση με πελάτη τον ανάγκασε να βασιστεί σε ένα ενοικιαζόμενο σκούτερ για να πάει στη δουλειά του.

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επηρεάζονται από τις απεργίες – συμπεριλαμβανομένων των Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ, Άαχεν και Βούπερταλ – αν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν ως επί το πλείστον κανονικά στην Κολωνία.

Οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς συνοδεύτηκαν από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε άλλες εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα σε όλο το κρατίδιο.

Πολυάριθμοι παιδικοί σταθμοί και κλινικές είχαν επίσης κλείσει τις πόρτες τους για όλη την ημέρα, μαζί με κολυμβητήρια, θέατρα και κέντρα εργασίας.

Απεργίες στο Βερολίνο και την Έσση

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να προκαλέσουν αναστάτωση και στο Βερολίνο και την Έσση την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην Έσση από τις απεργίες επηρεάζονται οι υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, τα κολυμβητήρια και τα νοσοκομεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Φούλντα δήλωσε στην Tagesschau ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, αν και ορισμένες επεμβάσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ενδέχεται να αναβληθούν.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Charité, των εταιρειών ύδρευσης, των πανεπιστημίων και των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, έχουν κληθεί σε στάσεις εργασίας.

Τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, είναι πιθανό να υπάρξει περιορισμένη αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη.

Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων DBB και το συνδικάτο Verdi – οι δύο οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τις απεργίες – ελπίζουν να αυξήσουν την πίεση στους δήμους και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για τους μισθούς.

Στον τρέχοντα γύρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Verdi και το DBB ζητούν αύξηση των μισθών κατά 10,5%, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα της ομοσπονδιακής και της τοπικής κυβέρνησης.

Απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για κατανόηση, το Verdi υπογράμμισε ότι οι μισθολογικές διεκδικήσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

“Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα χρειάζονται αντιστάθμιση του πληθωρισμού προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους”, εξήγησε η Gabriele Schmidt, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του συνδικάτου στη NRW.

“Είναι εξίσου επιβαρυμένοι από τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών, ιδίως στο ενεργειακό κόστος, όπως όλοι οι πολίτες”.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Πότσνταμ.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.