Περιορισμένη ισχύς στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα όταν ταξιδεύουν – αυτό τουλάχιστον ίσχυε παλαιότερα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες περιορίζουν πλέον την ισχύ των εμβολιασμών. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε ήδη να επηρεάσει τις χειμερινές τους διακοπές.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του 2021, η πανδημία σχεδόν ξεχάστηκε για λίγο. Όσοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής χωρίς τεστ ή καραντίνα. Αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να λήξει για τους πρώτους. Ορισμένες χώρες καθόρισαν ότι ο εμβολιασμός ισχύει μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο εμβολιασμός στην Αυστρία ισχύει για 360 ημέρες

Η Αυστρία, για παράδειγμα, αναγνωρίζει πλήρη εμβολιασμό μόνο εάν ο δεύτερος εμβολιασμός έγινε πριν από 360 ημέρες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021, περισσότερα από 600.000 άτομα στη Γερμανία είχαν ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Γι’ αυτούς, αυτό σημαίνει: Η προστασία από τον εμβολιασμό θα αναγνωριστεί στην Αυστρία μόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Αυστηρότερη ρύθμιση για την Johnson & Johnson

Για το εμβόλιο Johnson & Johnson, για το οποίο αρκεί ένας μόνο εμβολιασμός, ισχύει ειδικός κανονισμός στην Αυστρία: ο εμβολιασμός αναγνωρίζεται μόνο για 270 ημέρες.

Δεδομένου ότι οι πρώτοι άνθρωποι στη Γερμανία εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson τον Απρίλιο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τους ταξιδιώτες της Αυστρίας από τον Ιανουάριο.

Στην Αυστρία, ωστόσο, ισχύει επίσης το εξής: ένας αναμνηστικός εμβολιασμός παρατείνει την περίοδο κατά 360 ημέρες. Με έναν πρόσθετο εμβολιασμό, οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό θα είναι σίγουρα ασφαλείς.

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός ως λύση;

Οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων συναντήθηκαν στο Lindau μαζί με τον εκτελούντα χρέη ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Jens Spahn. Πρόσφατα, συμφώνησαν ότι σε όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να προσφέρεται αναμνηστικός εμβολιασμός έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου, Klaus Holetschek, τάχθηκε στο Lindau υπέρ της ταχύτερης και εντατικότερης χρήσης των αναμνηστικών εμβολιασμών. Από την άλλη πλευρά, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών, επί του παρόντος, τους συνιστά μόνο σε ένα στενότερο πλαίσιο, για παράδειγμα από την ηλικία των 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την έγκριση, ωστόσο, τα εμβόλια των εταιρειών Biontech/Pfizer και Moderna μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε νεότερα άτομα.

Το υπουργείο αναφέρεται στον κανονισμό της ΕΕ

Στη Γερμανία, δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές αν θα θεσπιστεί κανονισμός παρόμοιος με αυτόν της Αυστρίας. Η μόνη δήλωση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας είναι ότι οι προσαρμογές στους ισχύοντες κανόνες είναι “αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων”. Το υπουργείο αναφέρεται επίσης στον κανονισμό της ΕΕ που ρυθμίζει τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά λήγουν

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το καλοκαίρι ότι ο κανονισμός για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα λήξει μετά από ένα χρόνο – στις 30.06.2022 . Το τι θα ισχύσει μετά από αυτό είναι ακόμη ασαφές.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει έγκυρο για ένα έτος – αλλά ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι ο χρόνος εμβολιασμού.

Αντίθετα, είναι σημαντικό όταν ένα εμβολιασμένο άτομο σαρώνει τον κωδικό QR με την εφαρμογή CovPass, για παράδειγμα.

Ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει έγκυρος – ακόμη και χωρίς ψηφιακή απόδειξη

Το Ινστιτούτο Robert Koch τονίζει ότι η εγκυρότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού αφορά μόνο το ίδιο το έγγραφο.

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο ψηφιακό πιστοποιητικό λήξει στο μέλλον, το κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως απόδειξη πλήρους εμβολιασμού – εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω κανονισμοί όπως στην Αυστρία. Άλλες χώρες περιορίζουν την εγκυρότητα του εμβολιασμού

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη με τη ρύθμισή της: Στην Κροατία, ένας πλήρης εμβολιασμός ισχύει για 365 ημέρες.

Το Ισραήλ είναι ακόμη πιο αυστηρό: η χώρα μόλις άνοιξε προσεκτικά στον τουρισμό. Όποιος διαμένει εκεί πρέπει να αποδεικνύει ότι έχει εμβολιαστεί το πολύ 180 ημέρες πριν. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός ακυρώνει αυτόν τον κανονισμό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.