Τα περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού κράτους αυξάνονται

Τα δημόσια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σε νέο υψηλό επίπεδο 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αύξησε επίσης τα μετρητά, τις καταθέσεις και τους τίτλους της – κυρίως λόγω της πανδημίας

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού κράτους αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ κατά το δεύτερο έτος 2021.

Το απόθεμα μετρητών, καταθέσεων, τίτλων, δανείων και άλλων απαιτήσεων ανήλθε σε 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό είναι 6,1% ή 63,2 δισ. ευρώ περισσότερο από ό,τι το πρώτο έτος της πανδημίας 2020, όταν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε πάνω από 1,0 τρισ. ευρώ λόγω των νέων δανείων που λήφθηκαν για την ενίσχυση της Corona.

Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται επίσης από το χρέος του δημόσιου τομέα ύψους περίπου 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2021.

Αυτό με τη σειρά του αντιστοιχεί σε ένα κατά κεφαλήν χρέος 27.922 ευρώ και συνεπώς περισσότερο από ό,τι στο τέλος του 2020 (26.140 ευρώ).

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Αύξηση λόγω νέων δανείων

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 8,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 428,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

“Ο λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η δημιουργία ενός αποθέματος ρευστών διαθεσίμων για να εξασφαλιστεί η ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ενεργήσει κατά την εφαρμογή πακέτων βοήθειας και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας Corona”, αναφέρεται. Όπως και κατά το προηγούμενο έτος, η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω αυξημένου δανεισμού.

Τα Ομόσπονδα κρατίδια αναπτύχθηκαν διαφορετικά

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των κρατιδίων κατέγραψαν επίσης σχεδόν ισόποση αύξηση σε σχέση με το 2020 – αυξήθηκαν κατά 8,3% σε 294,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ομόσπονδα κρατίδια κατέγραψαν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε στην Κάτω Σαξονία με αύξηση 38%, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, οφείλεται ιδίως στην ισχυρή αύξηση της τιμής της μετοχής της Volkswagen.

Η μεγαλύτερη μείωση, από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε στη Βρέμη (μείον 31%). Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των ασφαλειών σε μετρητά που πρέπει να κατατεθούν για συναλλαγές.

Οι δήμοι κατέγραψαν αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά 3,9% σε 223,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δήμοι του Saarland παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 11,2%.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.