Πιστοποιητικά μετοίκησης (Ummeldung) στο διαδίκτυο

Το Βερολίνο θα καταστήσει τα πιστοποιητικά μετοίκησης (Ummeldung) διαθέσιμα στο διαδίκτυο από την άνοιξη του 2023

Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου που άλλαξαν πρόσφατα διεύθυνση εντός της πόλης θα μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικό μετακόμισης online.

Διαδικτυακή πύλη για το Ummeldung του Βερολίνου διαθέσιμη από την επόμενη άνοιξη

Οι κάτοικοι του Βερολίνου που σκοπεύουν να μετακομίσουν εντός της γερμανικής πόλης θα χαρούν να μάθουν ότι από την άνοιξη του 2023, η διαδικασία καταχώρησης νέας διεύθυνσης (Ummeldung) εντός του Βερολίνου θα είναι διαθέσιμη online και όχι μόνο δια ζώσης στο γραφείο πολιτών (Bürgeramt).

Οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα (eID), όπως η άδεια διαμονής, για να πιστοποιούν ηλεκτρονικά την ταυτότητά τους μέσω μιας πύλης.

Εάν είστε κάτοχος ηλεκτρονικής ταυτότητας, θα χρειαστείτε έναν κωδικό PIN για να ολοκληρώσετε την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού μετοίκησης.

Συνήθως λαμβάνετε τον κωδικό PIN μαζί με την ηλεκτρονική σας ταυτότητα, αλλά αν έχετε χάσει τον κωδικό PIN ή δεν θυμάστε τον κωδικό, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στο γραφείο πολιτών.

Εάν δεν είστε κάτοχος eID, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι μόνο τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά στο Βερολίνο θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Πώς δηλώνουν σήμερα οι πολίτες τη νέα τους διεύθυνση στο Βερολίνο;

Όποιος έχει την τύχη να βρει ένα νέο διαμέρισμα στο Βερολίνο αντιμετωπίζει το δίλημμα να προσπαθήσει να βρει ένα ραντεβού για να δηλώσει τη μετακόμισή του στο γραφείο πολιτών.

Επισήμως, οι Βερολινέζοι υποχρεούνται να δηλώσουν τη μετακόμιση το αργότερο 14 ημέρες μετά την αποχώρηση από το παλιό τους διαμέρισμα.

Ωστόσο, το απαρχαιωμένο διοικητικό σύστημα του Βερολίνου σημαίνει ότι όλα τα ραντεβού για το πιστοποιητικό μετακόμισης πρέπει επί του παρόντος να γίνονται αυτοπροσώπως.

Πολλοί Βερολινέζοι δυσκολεύονται να βρουν ραντεβού εντός της προθεσμίας των 14 ημερών ή αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε ένα γραφείο πολιτών σε διαφορετικό τμήμα της πόλης για να δηλώσουν τη νέα τους διεύθυνση.

Τα συστήματα διοίκησης της Γερμανίας ψηφιοποιούνται σιγά σιγά

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κίνησης για την ψηφιοποίηση της γερμανικής διοίκησης, η οποία λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 η Μπούντεσταγκ ψήφισε τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό των μητρώων, προτείνοντας να αντικατασταθεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου από την ταυτότητα του πολίτη (Bürger-ID), ώστε να συμβάλει στον εξορθολογισμό της διοίκησης σε τομείς όπως η άδεια οδήγησης, οι συντάξεις και η ασφάλιση υγείας.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.